Πολίτες για την Ξάνθη: αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της «νέας» κυβέρνησης η οποία, έρχεται από ένα σκοτεινό «θολό» παρελθόν.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του  Yπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»  που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέρα από τη συνέπεια σε έναν ανορθόδοξο τρόπο νομοθέτησης, αφού  τα άρθρα πολλαπλασιάζονται χωρίς να έχουν μπει στη βάσανο της διαβούλευσης, φέρνει ως λογική στο παρόν νομοσχέδιο, την παλιά λογική. Τίποτα το καινούργιο από μια …καινούργια κυβέρνηση. Επαναφέρει ξεπερασμένες συνταγές για την ανάπτυξη, χωρίς να συνιστά μία ολοκληρωμένη πρόταση γύρω από τα θέματα αυτά.

Συγκεκριμένα:

Οι ρυθμίσεις που αφορούν τους ΟΤΑ. Γνωστή η εμμονή της ΝΔ στο να παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα κρίσιμους και βασικούς τομείς της λειτουργίας των ΟΤΑ όπως τις υπηρεσίες καθαριότητας. Την  προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με διάφορους τρόπους και ως αντιπολίτευση, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με συγκεκριμένα μέτρα θωράκισε αυτές τις υπηρεσίες κάνοντας τον μεγάλο διαγωνισμό για τις 8.500 θέσεις εργασίας. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην καθαριότητα. Σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καταργεί το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο και ό,τι αυτό απέτρεπε. Δηλαδή, το να παραδοθούν τμήματα αυτών των υπηρεσιών σε ιδιώτες, αφού προηγουμένως αποδείξουν οι δήμοι, ότι δεν διαθέτουν τα ίδια μέσα.  Έρχεται, μάλιστα, να καταργήσει και την προϋπόθεση που υπήρχε, για την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων  και όχι μόνο των παρόντων.

Για ποιο λόγο  γίνεται αυτό; Ποιους εξυπηρετεί αυτή η κυβέρνηση; Στόχος είναι  η εισαγωγή της λογικής του κέρδους σε μια ανταποδοτική σχέση, που υπάρχει ανάμεσα στους ΟΤΑ και στους πολίτες, οι οποίοι  κάθε μήνα πληρώνουν τα δημοτικά, ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα και τον οδοφωτισμό. Η κατεύθυνση είναι αυτή η ανταποδοτική σχέση να μετατραπεί σε μία σχέση κέρδους, αγοραπωλησίας.

Τι θα γίνει όμως με αυτούς που ήδη εργάζονται; Μήπως θα ξαναδούμε σκηνές σαν κι αυτές του παρελθόντος -που ο σημερινός πρωθυπουργός- έδειχνε τον δρόμο της διαθεσιμότητας στους εργαζόμενους;

 

Θα ξαναδούμε σκηνές σχολικών φυλάκων;

Θα ξαναδούμε σκηνές διάλυσης της Δημοτικής Αστυνομίας;

Θα καταργηθούν οργανικές θέσεις;

Προωθείται ένα νέο εργασιακό μνημόνιο;

Διότι εκεί οδηγούν  τα προτεινόμενα μέτρα. Βεβαίως και μία σειρά από άλλες αλλαγές στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο με την κατακρεούργηση της απλής αναλογικής, όχι μόνο λόγω μιας απλής διαφωνίας, με την πιστή αποτύπωση των πραγματικών λαϊκών συσχετισμών, αλλά διότι η βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να  δημιουργήσει συνθήκες αδιαφάνειας, δίνοντας τη δυνατότητα στους εν ενεργεία δημάρχους, κάτω από συνθήκες ΄΄θολές΄΄να παίρνουν  μέτρα και αποφάσεις κατά το δοκούν. Επίσης, έρχεται και ρύθμιση η οποία ‘’επιτρέπει’’, να παίρνονται αποφάσεις δια περιφοράς, χωρίς ο Δήμαρχος να συγκαλεί τα Δημοτικά Συμβούλια, «πλαστογραφώντας» πολλές φορές την υπογραφή των δημοτικών συμβούλων οι οποίες με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούνται!

Κανένας σεβασμός στη νομιμότητα, κανένας σεβασμός απέναντι στους πολίτες οι οποίοι πριν από λίγους μήνες ψήφισαν για νέες δημοτικές Αρχές, για νέες αιρετές διοικήσεις. Ακυρώνει τη βούληση του κόσμου, ενισχύοντας την παντοδυναμία του Δημάρχου.

Όσο για το περιβάλλον τα πράγματα δεν διαγράφονται ευοίωνα.  Συρρίκνωση και ακύρωση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, μιας ξεχωριστής υπηρεσίας, με πολύ συγκεκριμένο και αποδοτικό έργο. Ουσιαστικά τώρα ολοκληρώνεται η αντιπεριβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για μια περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο υπουργός Ανάπτυξης, θα παίρνει μόνος του την απόφαση. Θα είναι αυτός ο οποίος θα μοιράζει περιβαλλοντικές άδειες!

Την ίδια στιγμή κατακερματίζονται τα τοπικά χωρικά σχέδια, βάζοντας όχι τη λογική ενός ενιαίου τοπικού σχεδιασμού, αλλά με βάση τα καποδιστριακά όρια, των προηγούμενων μνημονίων.

Όλα αυτά συνιστούν επιστροφή στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο όπου στην κυριολεξία κάθε άρθρο του είναι ένα άρθρο ενός ανεξόφλητου γραμματίου προς ημέτερους. Είναι μία πρόταση κομμένη και ραμμένη, όχι στην υπηρεσία των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, όχι εγγεγραμμένη σε μια λογική νέας ανάπτυξης που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, αλλά σε μια λογική κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων. Πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της «νέας» κυβέρνησης η οποία, έρχεται από ένα σκοτεινό «θολό» παρελθόν με μια λογική, που μας οδήγησε στην κρίση και χρεοκόπησε την χώρα.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά