Π.Γεωργαντζής: Με το δεύτερο τόμο ανά χείρας η ‘Θρακική μέλισσα’ στην παρουσίαση του πρώτου τόμου ‘Χρονικό Ελευθερίων Ξάνθης και λοιπής Δ.Θράκης 1912-1920’!

 

 

Εξέπληξε ευχάριστα τους πολλούς συμπολίτες του, που τίμησαν με την παρουσία τους την τιμητική εκδήλωση και συνάμα βιβλιοπαρουσίαση του τελευταίου-όπως νομίζαμε όλοι- βιβλίου με τίτλο: ‘Χρονικό Ελευθερίων Ξάνθης και λοιπής Δ.Θράκης 1912-1920’, ο βραβευμένος ιστορικός της Θράκης, κ. Πέτρος Γεωργαντζής.

Κλείνοντας ο ίδιος την  εκδήλωση την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019,  γνωστοποίησε προς τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, των φορέων της Ξάνθης και τους πολλούς συμπολίτες που τον τίμησαν με την παρουσία τους –ανάμεσα τους, ενήλικες πια, μαθητές και μαθήτριες του, δείγμα της μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης του παιδαγωγικού του έργου- ότι είναι έτοιμος  ο δεύτερος τόμος της επετειακής ιστορικής έκδοσης, που όπως ο ίδιος ο συγγραφέας εκμυστηρεύθηκε δεν ήταν στις προθέσεις του να συγγράψει. 

Το ‘Χρονικό Ελευθερίων’, ο πρώτος τόμος που παρουσιάστηκε   και ο δεύτερος έτοιμος προς έκδοση, είναι αποτέλεσμα της προτροπής του πρώην αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης , κ. Κ.Ζαγναφέρη, κατά τη διάρκεια των πρώτων συσκέψεων για την προετοιμασία των επετειακών εκδηλώσεων των 100 χρόνων ελεύθερης Ξάνθης αποκάλυψε ο συγγραφέας, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Δημάρχου Ξάνθης να αναλάβει ο Δήμος την έκδοση του δεύτερου τόμου, τον οποίο ο κ. Γεωργαντζής κρατούσε στα χέρια του!

Το βιβλίο παρουσίασαν στο κοινό οι κ.κ.: Άγγελος Συρίγος , βουλευτής Ν.Δ, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, πρόεδρος του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και Νικόλαος Ιωσηφίδης , συνταξιούχος οδοντίατρος, ερευνητής της ιστορίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κ. Ιωάννης Μπούτος, ενώ ζήτησε να χαιρετήσει την εκδήλωση και να συγχαρεί το συγγραφέα και ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ Ξάνθης, κ. Γεώργιος Γεωργιάδης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης κ. Μιχάλης Σπανίδης, με υποδειγματικό τρόπο.

Η διοργάνωση ήταν συλλογική και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης , του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης , των Γραφικών Τεχνών ‘ΔΑΛΑΚΑΚΗ’ και των εκδόσεων ‘ΣΠΑΝΙΔΗ’.

Το βιβλίο

Οι διοργανωτές επισημαίνουν στο ενημερωτικό σημείωμα τους για το βιβλίο:

«Το νέο πόνημα του κ. Γεωργαντζή αναφέρεται στην κρίσιμη οκταετία 1912-1920, τότε που οι κάτοικοι της Ξάνθης και της λοιπής Δυτικής Θράκης, είδαν στους Βαλκανικούς Πολέμους τα ελληνικά στρατεύματα να ελευθερώνουν τις πόλεις και τα χωριά, αλλά και σύντομα να σβήνει το όνειρο αιώνων με την άδικη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, που επεδίκασε την ελληνικότατη αυτή περιοχή στην ηττημένη Βουλγαρία, η οποία δεν άργησε να προσχωρήσει στους Γερμανούς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο νέο βιβλίο του κ. Γεωργαντζή υπάρχουν πολλά πρωτοδημοσιευμένα στοιχεία, που δίνουν ανάγλυφα την εικόνα των βασάνων που δοκίμασαν οι Θράκες. Επτά κεφάλαια και ένα επίμετρο, αποτελούν την διάρθρωση του βιβλίου, το οποίο κοσμείται με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

Οι φίλοι της Θράκης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ξάνθη και η λοιπή Δυτική Θράκη γιόρτασαν τρείς φορές την λευτεριά τους και την έχασαν ισάριθμες φορές. Η τρίτη και πιο επώδυνη απώλεια της ελευθερίας συνέβη το 1941, όταν οι Γερμανοί του Χίτλερ παραχώρησαν  την Ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη (πλην του νομού Έβρου) στους Βουλγάρους, οι οποίοι για άλλη μια φορά είχαν ταχθεί με τους Γερμανούς. Η απελευθέρωση της Θράκης το φθινόπωρο του 1944, ήταν για όλους τους λαούς της Ευρώπης, η μεγάλη ανάσα.

Ο συγγραφέας με μεθοδικότητα και επιμέλεια, ερεύνησε μεγάλο αριθμό διπλωματικών εγγράφων, μελέτησε την υπάρχουσα βιβλιογραφία και άλλες διάσπαρτες πηγές και αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη για την πόλη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε.

Το βιβλίο αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό εγχειρίδιο, που δεν πρέπει να λείπει από καμιά θρακική βιβλιοθήκη. Γιατί ο συγγραφέας κοπίασε, ώστε να παραμείνει κληρονομιά για τους επιγενόμενους, ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πατρίδας τους.»

Ακολουθούν ηχητικά αποσπάσματα από την βιβλιοπαρουσίαση καθώς και φωτογραφικό υλικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά