Σ.Αρσενίου: Μετά το Δημόκριτο ήρθε η ώρα του Πρωταγόρα! Κατέθεσε πρόταση προς την ΕΦ.Α Ξάνθης για την ανάδειξη του μεγάλου Αβδηρίτη σοφιστή



Ο Δημόκριτος διδάσκει ξανά την επιστήμη του στη γενέτειρα του μέσα από την θέσπιση –και ενεργοποίηση- του διεθνούς βραβείου ‘Δημόκριτος ο Αβδηρίτης’.
Τώρα ήρθε η ώρα να αναδείξουμε, εμείς, οι άνθρωποι της γενέθλιας γης του, το έργο του μεγάλου Αβδηρίτη σοφιστή Πρωταγόρα, εκτιμά ο αεικίνητος και διαρκώς σκεπτόμενος συμπολίτης, κ. Στέλιος Αρσενίου.


Η απονομή του πρώτου βραβείου ‘Δημόκριτος ο Αβδηρίτης’ στον καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, από το Επιμελητήριο της Ξάνθης, η οποία θα γίνει φέτος το καλοκαίρι, αποδεικνύει ότι η λαμπρή ιστορία αυτού του τόπου, οι προσωπικότητες που γέννησε και άφησαν ανεξίτηλη την υπογραφή τους στο πέρασμα των αιώνων στο διεθνή πολιτισμό, είτε στις επιστήμες είτε στη φιλοσοφία, μπορούν να εκκινήσουν όλους τους τομείς δράσης στην ευρύτερη περιοχή με πολλαπλές ωφέλειες.  Πρωτίστως όμως απέδειξαν ότι η υλοποίηση των προτάσεων αυτών μόνο ‘έπεα πτερόεντα’ – λόγια του αέρα- δεν είναι. Αντίθετα θωρακίζουν με κύρος την περιοχή, την αναδεικνύουν στοχευμένα διεθνώς  και της προσδίδουν επιπλέον χαρακτηριστικά στις ευκαιρίες αύξησης της επισκεψιμότητας.


Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, την ανακήρυξη του 2020 ως έτους Μουσείου Αβδήρων από την ΕΦ.Α Ξάνθης και την δημόσια ανοιχτή πρόσκληση από την προϊσταμένη της ΕΦ.Α Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, να κατατεθούν προτάσεις από τους πολίτες προς αξιοποίηση –εφόσον καταστεί εφικτό- για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και της ιστορίας του τόπου, ο κ. Αρσενίου ήταν ένας από τους πρώτους που μέσω του τοπικού τύπου, και εν συνεχεία με επίσκεψη του στην ΕΦ.Α Ξάνθης, κατέθεσε πρόταση για την αναβίωση, την αναπαράσταση των σοφιστών και των σοφιστειών στο χώρο όπου διέπρεψε ο κορυφαίος σοφιστής Πρωταγόρας, στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων. Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, με στόχο να δοθεί παγκόσμια προβολή : να προσκληθεί ο προσφάτως πολιτογραφημένος Έλληνας, οσκαρικός ηθοποιός, Τομ Χάνκς, η σύζυγος του οποίου κατάγεται από την Ξάνθη. Φυσικά η σύνδεση του έργου του Πρωταγόρα με τη νομική επιστήμη δεν εξαιρεί Νομικές Σχολές και Δικηγορικούς Συλλόγους, τονίζει ο κ. Αρσενίου.


Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης του κ. Αρσενίου στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, παρενέβη δηλώνοντας ότι στηρίζει την πρόταση, ο κ.Λάμπης Καϊτεζίδης, ο οποίος επίσης κατά καιρούς καταθέτει δημόσια την πρόταση του για αξιοποίηση της ιστορίας της Ξάνθης.


Ακούστε τον κ. Στέλιο Αρσενίου.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά