Ο μηνιαίος απολογισμός δράσεων της Ε.Α.Α.Σ Ξάνθης από τον πρόεδρο της Ένωσης Γ.Γεωργιάδη

Στο επίκεντρο του μηνιαίου απολογισμού των δράσεων της Ε.Α.Α.Σ Ξάνθης, από τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Γεωργιάδη, στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου , βρέθηκε η αποστολή της ανοιχτής επιστολής της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού –Ξάνθης προς τους τρεις βουλευτές των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, κ.κ Ζεϊμπέκ Χουσείν, Μπαράν Μπουρχάν και Αχμέτ Ιλχάν,  οι οποίοι με επιστολή τους- η οποία δημοσιεύθηκε σε  μέσα ενημέρωσης του Ν.Ροδόπης-  προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ζητούν την απόδοση τιμών προς τους πεσόντες μουσουλμάνους της Θράκης με την ανέγερση μνημείου αφιερωμένου στη μνήμη τους.

Η ΕΑΑΣ Ξάνθης κοινοποίησε την ανοιχτή της επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ και τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε για τους λόγους διαφωνίας της Ε.Α.Α.Σ Ξάνθης με το αίτημα ανέγερσης ξεχωριστού μνημείου σε μια χώρα όπως η Ελλάδα,  η οποία έχει ανεγείρει σε όλη της την επικράτεια , όπως και στη Θράκη, πολλαπλά μνημεία των ηρωικώς πεσόντων τέκνων της που πολέμησαν γενναία και έπεσαν κάτω από την ίδια σημαία. Υπενθύμισε ότι στη Θράκη αναγράφονται σε όλα τα μνημεία τα ονόματα χριστιανών και μουσουλμάνων που πολέμησαν υπέρ πατρίδος σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Εχίνο και στα οποία τελούνται επίσημες επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής με τρισάγια και δεήσεις που αναπέμπονται διαδοχικά από τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες της περιοχής και τους Σοφολογιότατους Μουφτήδες.

Θύμισε επίσης το αίτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης προς το Δήμο να αναγραφεί στο μνημείο της Ξάνθης το όνομα ενός ακόμη συμπολίτη μουσουλμάνου, πεσόντα στο πόλεμο του 1940, ένα αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από τη Δημοτική Αρχή, γνωστοποίησε ο κ. Γεωργιάδης. Αντίστοιχα , εφόσον υπάρχουν μη αναγεγραμμένα ονόματα στα μνημεία της Κομοτηνής, θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες αποκατάστασης, εκτίμησε.

Ενημέρωσε δε ότι και στο μνημείο του Εχίνου όπου κάθε χρόνο τελείται η επίσημη τελετή της Μάχης των Οχυρών, στο οποίο δεν είχαν αναγραφεί τα ονόματα τεσσάρων μουσουλμάνων πεσόντων συμπολιτών, πρόσφατα έγινε η αποκατάσταση και όπως τους γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , σε συνεργασία με το Δ’Σ.Σ , θα βελτιωθεί ο δρόμος και εν συνεχεία θα υπάρξει μέριμνα βελτιωτικών εργασιών στο σύνολο των οχυρών ώστε να είναι ανοιχτά όλο το χρόνο. (Σ.Σ : αποκάλυψε μάλιστα ότι δημοσιογράφος του BBC επισκέφθηκε τα οχυρά στο πλαίσιο ρεπορτάζ).

Επίσης έκανε γνωστό ότι κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της Ένωσης , ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ενημέρωσε ότι σύντομα θα ικανοποιηθεί το αίτημα της ΕΑΑΣ να τοποθετηθούν σε άλλο σημείο της πόλης οι ανδριάντες των τριών πεσόντων στον πόλεμο του ’40, που σήμερα είναι τοποθετημένες στην πλατεία Διοικητηρίου.

Εντωμεταξύ σε προεκλογική περίοδο βρίσκονται αυτό το διάστημα όλα τα παραρτήματα της ΕΑΑΣ καθώς στις 23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ της Ένωσης σε πανελλήνιο επίπεδο. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των διοικήσεων των παραρτημάτων από το νέο κεντρικό Δ.Σ τον Ιούλιο, οπότε και λήγει η θητεία της απερχόμενης διοίκησης.

Τέλος, ενημέρωσε για την έναρξη του προγράμματος των εκκλησιασμών στα Πομακοχώρια με τον εκκλησιασμό στη Γλαύκη- εντός του στρατοπέδου-, στις 8 Φεβρουαρίου . Οι ανάδοχοι σύλλογοι μισθώνουν λεωφορείο για την δωρεάν μετακίνηση του κοινού. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 8:15 το πρωί μπροστά από τη δημοτική αγορά . Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου , στα τηλέφωνα των αναδόχων συλλόγων.

Ακούστε τον κ. Γ.Γεωργιάδη.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά