Σωματείο σχολικών καθαριστριών Ξάνθης: ζητάμε να μπει τέλος στην ομηρία με τις συμβάσεις μας

Εν αναμονή της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών και οι σχολικές καθαρίστριες της Ξάνθης, ο οποίος δεσμεύθηκε κατά την τελευταία 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου ότι σήμερα, Τετάρτη, θα καθοριστεί ραντεβού μαζί του ώστε να συζητηθούν, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις, τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές καθαρίστριες με τις συμβάσεις τους.

Η πρόεδρος του σωματείου σχολικών καθαριστριών Ξάνθης , κ. Αϊνατσίδου Αναστασία, και το μέλος του σωματείου , κ. Γαρουνίδου Αθανασία, φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου και ενημέρωσαν για τον αγώνα που δίνουν χρόνια τώρα με μοναδικό στόχο το αυτονόητο: την αξιοπρεπή διαβίωση και την αναγνώριση του έργου που προσφέρουν στην κοινωνία.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος του σωματείου, η τελευταία πανελλαδική κινητοποίηση, έρχεται να προστεθεί στις πολλές που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ώστε να γίνει αντιληπτό από την κάθε κυβέρνηση αλλά και από την κοινωνία, κάτω από ποιες συνθήκες καλούνται οι σχολικές καθαρίστριες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Οι συμβάσεις τους είναι 10μηνες με αποτέλεσμα κάθε δέκα μήνες να βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης, δεν δικαιούνται ούτε μια ημέρα άδεια- ούτε καν ασθενείας αν δεν υποδείξουν άλλη καθαρίστρια που να εγκριθεί από τη διεύθυνση του σχολείου-  και το αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους είναι 1 ευρώ ανά αίθουσα.

Το αίτημα τους είναι η μονιμοποίηση  μέσω της αναγνώρισης της εξυπηρέτησης πάγιων και διαρκών αναγκών ή έστω η σύναψη 3ετούς σύμβασης, η αύξηση των μισθών τους και το δικαίωμα της άδειας.

Η κ. Αϊνατσίδου θύμισε τους αγώνες του σωματείου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και τα όσα πέτυχαν σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις τους με τη βοήθεια του πρώην βουλευτή Ξάνθης κ. Γρηγόρη Στογιαννίδη, ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα για να επανενταχθούν στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και να λάβουν έστω και μικρές αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Το σωματείο της Ξάνθης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την εμπρόθεσμη καταβολή των μισθών όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους της χώρας. Όμως, η αγωνία και ανησυχία για το αν και πότε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις, σε ένα κλάδο όπου κυρίαρχο ρόλο για την υπογραφή σύμβασης έχουν τα κοινωνικά κριτήρια ( μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ΑΜΕΑ κ.τ.λ), οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί και το γεγονός ότι στη σύμβαση τους δεν προβλέπεται ούτε μια ημέρα άδεια, είναι μοναδική…μονιμότητα στην καθημερινότητα τους.

Οι δύο κυρίες έστειλαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής και ένα μήνυμα προς εκείνους τους διευθυντές σχολείων που απαιτούν από σχολικές καθαρίστριες να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν σχολεία ή να επιτηρούν χώρους ότι δεν προβλέπονται από τη σύμβαση τους τέτοιες υπηρεσίες, για τις οποίες απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό φύλαξης, οι ευθύνες για αυτές τις υπηρεσίες σε ένα δημόσιο σχολείο είναι τεράστιες και δεν είναι υποχρεωμένες να τις προσφέρουν.

Ακούστε τη συνέντευξη.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά