Μήνυμα και συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης για την 9η Μαΐου, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, από τις Τ.Ε. Ξάνθης Κ.Κ.Ε και Κ.Ν.Ε και την Π.Ε.Α.Ε.Α-ΔΣΕ Ξάνθης

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Τομεακές Επιτροπές Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και η Π.Ε.Α.Ε.Α-Δ.Σ.Ε -παράρτημα Ξάνθης, υπενθυμίζουν το μήνυμα της Ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών κατά του φασισμού και του ναζισμού και το επικαιροποιούν εστιάζοντας στις σημερινές συνθήκες. Γνωστοποιούν δε ότι αύριο, ανήμερα του εορτασμού, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιηθούν και στην Ξάνθη εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Αναφέρουν:

«9 ΜΑΗ 1945 – 9 ΜΑΗ 2020

75 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που ο Κόκκινος Στρατός κάρφωσε τη  Σοβιετική σημαία στο χιτλερικό Ράιχισταγκ, στην καρδιά του Βερολίνου. Η μέρα εκείνη έφερε την άνευ όρων, παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και τη λήξη του Β΄ Ιμπεριαλιστικού Παγκόσμιου Πολέμου.

Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων. Όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και στις εξορίες, στην παρανομία, στα μπλόκα και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στα ολοκαυτώματα των καμένων χωριών, ταγμένοι όλοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Τιμάμε και υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια, κόντρα στην παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου με πρωτοπόρο την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της, τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

 Όλοι αυτοί επιχειρούν την αμαύρωση της τεράστιας και καθοριστικής συνεισφοράς στην Αντιφασιστική Νίκη του πρώτου εργατικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, και των αντιφασιστικών κινημάτων στα οποία πρωτοστάτησαν τα κομμουνιστικά κόμματα κατά το Β΄Π.Π. Με τη θεωρία «των δύο άκρων» θέλουν να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό για να αθωώσουν τον τελευταίο, μιας και πρόκειται για «τέκνο» του εκμεταλλευτικού συστήματος, του δικού τους κοινωνικοπολιτικού συστήματος, του καπιταλισμού.

Γι’ αυτό βάφτισαν την 9η Μάη «Ημέρα της Ευρώπης». Δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασπά κράτη, αλλάζει σύνορα χωρών, κάνει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποδαυλίζει εμφυλίους πολέμους προκαλώντας κύματα προσφυγιάς, απαγορεύει τη λειτουργία κομμουνιστικών κομμάτων και νεολαιών δικαιώνοντας και τιμώντας συνεργάτες των Γερμανών ναζί, υπογράφει τρομονόμους, και φορτώνει μνημόνια στους λαούς της.

75 χρόνια μετά τιμάμε την Αντιφασιστική Πάλη και τη Νίκη των Λαών. Κατά την πανδημία μένουμε δυνατοί, υψώνουμε φωνή. Και στη νέα οικονομική κρίση που ήδη εκδηλώνεται αγωνιζόμαστε για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι. Με τα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης συνεχίζουμε τον αγώνα  για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Το Σάββατο 9 Μάη -τηρώντας τα όσα προβλέπονται για την πανδημία-

θα πραγματοποιήσουμε συμβολικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Τιμάμε τους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίσθηκαν και σκοτώθηκαν παλεύοντας ενάντια στους Βούλγαρους φασίστες.

Στις 10π.μ. στον Πετεινό

Θα μιλήσει η Βούλα Μαχαιρίδου, μέλος της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ

Στις 11:30΄π.μ. έξω από το κτήριο που στεγαζόταν η Οχράνα στην Ξάνθη

Θα μιλήσει ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ

Στις 18:30 στα Κιμμέρια,  θα μιλήσει ο Σταύρος Σταμούλης, Γραμματέας Τ.Σ Ξάνθης της ΚΝΕ.».

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ε.Α-Δ.Σ.Ε –παράρτημα Ξάνθης κ. Γιάννης Βουζαράς, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, υπενθύμισε  το μήνυμα της επετείου και ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Ακούστε τον κ. Γ.Βουζαρά.

 

 

Πολιτικά
Τοπικά