Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, βράβευσε τους Αριστούχους και έκοψε την πίτα του.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 έκοψε την βασιλόπιτα του.

Στην πρώτη αυτή εκδήλωση της νέας χρονιάς  τα μέλη του είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να δεχθούν τις ευχές από τους εκλεκτούς καλεσμένους.

  Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την πίτα του συλλόγου, ο Βουλευτής κ. Σαλτούρος Δημήτριος, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαϊτίδης Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη Φώτη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος ο οποίος εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων κ. Παναγιώτης Θεοχάρους ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Τσολακίδη Βασίλη,  ο Ποντιακής καταγωγής  Διοικητής της ΧΧV ΤΘ/Τ, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ’.Σ.Σ., εκπρόσωπος του Βουλευτή και π. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης Γεώργιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Φωτιάδης Νικόλας και Ταρενίδης Παναγιώτης, Πρόεδροι Συλλόγων, σύσσωμο το Δ.Σ., πολλά μέλη και παιδιά μελών του συλλόγου.

   Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Τηλέμαχο Τσιμηρίκα, το λαμπρό παιδί από την Μεσορόπη Καβάλας, που έχασε την ζωή του στην προσπάθεια να σώσει από την φωτιά τα δύο αδελφάκια του. Ο χιονιάς και το περασμένο της ώρας δεν επέτρεψαν τον πατέρα και αδέλφια του να παραβρεθούν στην εκδήλωση παρά το γεγονός ότι έφθασαν μέχρι την Ξάνθη αλλά επέστρεψαν φοβούμενοι επιδείνωση του καιρού.

 Στο καλωσόρισμα του ο Πρόεδρος κ. Ρωμανίδης μετά τις ευχές  σημείωσε: «Καινούργια χρονιά με ελπίδες και υποσχέσεις και για τον Σύλλογο μας. Ενάντια στις δυσκολίες των καιρών, συνεχίζουμε. Με το χαρακτηριστικό πείσμα των Ποντίων.«Μη πλουσιαίντς και χαίρεσαι κ’ εφτωχαίντς και κλαίς» έλεγαν στην Πατρίδα. Έχουμε την αγάπη των μελών του Συλλόγου. Την συνδρομή της δραστήριας νεολαίας μας. Το ακούραστο σθένος των γυναικών του συλλόγου.

  Συνεχίζουμε με σεβασμό στην παράδοση μας. Την ιστορία, τις μνήμες και τις πατρίδες των προγόνων μας. Όπου υπάρχουν οι ρίζες μας. Στη γη που έχει κρύψει στα σπλάχνα της χιλιάδες νεκρούς μας ανά τους αιώνες. Στους τόπους που είναι γεμάτοι με ιστορικές μνήμες και κειμήλια των Ελλήνων του Πόντου.»

 Στην συνέχεια αναφέρθηκε, με ιδιαίτερη συγκίνηση, στον Τηλέμαχο και την αυτοθυσία του, κλείνοντας την ομιλία του με λόγια συμμαθητών του « … πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ σε σένα, ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους σαν κι εσένα, που μας κάνουν να έχουμε ακόμα ελπίδες, να πιστεύουμε πως τα όνειρά μας είναι πραγματοποιήσιμα  και  κυρίως πως αξίζει να προσπαθήσουμε να τα πραγματοποιήσουμε.»

   Στους χαιρετισμούς τους οι εκλεκτοί παρόντες εξήραν το έργο του συλλόγου, συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία αυτή και ευχήθηκαν τα καλλίτερα για τον σύλλογο.

  Με αφορμή τις αξίες που αντιπροσωπεύει η ηρωική πράξη του Τηλέμαχου, ο ομιλητής της βραδιάς κ. Μουσόπουλος Αθανάσιος ανέπτυξε, σύντομα και μεστά, το θέμα «Παιδεία, από την αρχή», τονίζοντας: «Η σημερινή παιδεία, όχι μόνο η ελληνική, είναι «παιδεία χαμηλών πτήσεων», καθώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα παραμελούν τον παράγοντα «άνθρωπος». Ουσιαστική παιδεία θεμελιώνεται στη δική μας πραγματική ζωή του νέου ελληνισμού, στο εκφραστικό του όργανο, τη γλώσσα του ελληνικού λαού και στη ζωντανή παράδοσή του. Όλοι στη ζωή μας πρέπει διαρκώς να εναλλάσσουμε το ρόλο του καλού δασκάλου και του καλού μαθητή.»

  Ιδιαίτερα σημαντική η πρόταση του κ. Μουσόπουλου, την οποία και θα προωθήσουμε, να αναλάβει η νεολαία του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού την ανέγερση μνημείου στο χωριό Μεσορόπη όπου έχασε την ζωή του ο αριστούχος μαθητής Τηλέμαχος.

 Στον ομιλητή δόθηκε αναμνηστική πλακέτα ευχαριστώντας τον για την συμμετοχή του στην εκδήλωση αλλά και  για την 40χρονη προσφορά του στην παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

   Βραβεύθηκαν συνολικά 13 μαθητές και μαθήτριες. Στους βραβευθέντες απονεμήθηκε αναμνηστικό δίπλωμα και βιβλία που μας παρεχώρησαν οι «εκδόσεις Σπανίδη».

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

 

 

 

 

 

                          πατρός

Μη μητρός

 

 

 

Βέρτη

Βαρβάρα

Αθανασίου

Χαρίκλειας

Α τάξης

7ο Γυμνασίο

 

Γαβριηλίδης

Σάββας

Νεκτάριος

Μαρία

Α τάξης

6ο Γυμνασίο

 

Μακρίδης

Ελευθέριος

Ιωάννης

Ζωή

Α τάξης

«ΑΞΙΟΝ»

 

Κατσούλης

Πέτρος

Γεώργιος

Σεβαστή

Β τάξης

3ο Γυμνασίο

 

Μακρίδου

Χρυσούλα

Ιωάννης

Ζωή

Γ τάξης

«ΑΞΙΟΝ»

 

Παπαδοπούλου

Ελισσάβετ

Γεώργιος

Μαρία

Γ τάξης

1ο Γυμνάσιο

 

Κόκκινος

Βασίλειος

Γεώργιος

Σταματία

Γ τάξης

1ο Γυμνάσιο

 

Μουρατίδης

Παναγιώτης

Ηλίας

Βασιλική

Γ τάξης

5ο Γυμνάσιο

 

Γουναρίδης

Μιχαήλ

Πέτρος

Σοφία

Γ τάξης

7ο Γυμνάσιο

 

 

 

 

 

 

 

ΛΥΚΕΙΟ

 

 

 

 

 

Παπαδόπουλος

Σπυρίδων

Κωνσταντίνος

Βασιλική

Α τάξη

3ο Λύκειο

 

Γκουδίνα

Αναστασία

Γεώργιος

Μαρία

Β τάξης

2ο Λύκειο

 

Κουραμίδης

Κωνσταντίνος

Στέργιος

Αναστασία

Β τάξης

1ο Λύκειο

 

 

 

 

 

 

 

ΑΕΙ - ΤΕΙ

 

 

 

 

 

Κωνσταντινίδου

Κυριακή                Πέτρος

 

 

ΤΕ ΤΕΙ Λάρισας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας , στην αίθουσα της Λέσχης, όπου οι κυρίες του Συλλόγου δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες με ποντιακά εδέσματα.

Στους τυχερούς της βραδιάς δόθηκε αναμνηστικό δώρο.

 

 

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά