Ο Αναγνώστης Αγελαράκης στις 8 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Τί είπε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

«Μαρτυρίες χειρουργικής από πολεμικά κεφαλικά τραύματα στην Αιγαιακή Θράκη».

Γνωρίζετε ότι ….

τα οστά ενός ανθρώπου αποτελούν καθρέφτη της ζωής του και, κατ΄ επέκταση, της κοινωνίας στην οποία ανήκε και της εποχής στην οποία έζησε; Τι έτρωγε, από τι έπασχε, τι ασχολίες είχε, από τι πέθανε, είναι μερικές μόνον από τις πληροφορίες που «εκμαιεύουν» οι ειδικοί από τη μελέτη του αρχαίου οστεολογικού υλικού.

Γνωρίζετε ότι ….

εδώ και 35 χρόνια τα σκελετικά κατάλοιπα των αρχαίων Αβδηριτών μελετώνται στο πλαίσιο οργανωμένου προγράμματος και ότι από τις έρευνες αυτές έχουν προέλθει σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή τους, την ιστορία της πόλης και το παλαιοπεριβάλλον της;

Γνωρίζετε ότι ….

ο μεγαλύτερος γιατρός της αρχαιότητας, ο Ιπποκράτης, επισκέφθηκε τα Άβδηρα και εξέτασε διάφορους ασθενείς;

Γνωρίζετε ότι ….

στην αρχαία πόλη των Αβδήρων έχουν βρεθεί αρχαία ιατρικά εργαλεία και φαρμακευτικά σκεύη;

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Adelphi της Ν. Υόρκης κ. Αναγνώστης Αγελαράκης, μόνιμος συνεργάτης των ανασκαφών της Εφορείας, αντλώντας υλικό από την πλούσια συλλογή του οστεολογικού υλικού που προήλθε από τις ανασκαφές των αρχαίων νεκροταφείων των Αβδήρων και του Φρουρίου της Καλύβας Ξάνθης, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Μαρτυρίες χειρουργικής από πολεμικά κεφαλικά τραύματα στην Αιγαιακή Θράκη».

Ακούστε παρακάτω τα άκρως ενδιαφέροντα που μας είπαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου η Διευθύντρια του Μουσείου Αβδήρων Κωνσταντίνα Καλλιντζή και ο  καθηγητής του Πανεπιστημίου Adelphi της Ν. Υόρκης κ. Αναγνώστης Αγελαράκης.

 

Kallintzi - Agelarakis 5.6.2013 by Radio899 on Mixcloud

 

Μικρή φωτογραφική έκθεση για την αρχαία ιατρική και για τις μαρτυρίες εξάσκησής της στα Άβδηρα θα πλαισιώσει την ομιλία, ενώ το φυλλάδιο που κατασκευάστηκε ειδικά για την εκδήλωση, θα προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ανατρέξει σε κάποιες από τις πληροφορίες αυτές και αργότερα.

Η εκδήλωση οργανώνεται από την ΛΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξάνθης και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 8 μ.μ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη του τόσο σημαντικού αρχαιοανθρωπολογικού υλικού, η οποία είχε διακοπεί τα τελευταία χρόνια, θα συνεχιστεί χάρη στην ευγενική χορηγία ιατρών και ιατρικών κέντρων από την Ξάνθη.

Εκπαιδευτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά