Η τοπική κοινωνία παρούσα στις Θέρμες. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης τέλεσε τον Εσπερινό στον Αγ Ιωάννη.

Τελέστηκε με κάθε επισημότητα και το προβλεπόμενο τελετουργικό, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, στη μνήμη του εορτάζοντος Αγίου στις Θέρμες, που κτίστηκε με δωρεές το 1965 από τον τότε Διοικητή του 515 ΤΠΖ και ανακαινίστηκε πρόσφατα, με την κοινή φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης, της Περιφέρειας Α.Μ.Θ./ΠΕ- Ξάνθης, του Δ΄Σ. Στρατού και της ΕΑΑΣ/ Παράρτημα Ξάνθης, κατόπιν συνεργασίας με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου.

       Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, με κουστωδία αποτελούμενη από τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη κ. Σοφρώνιο, 3 Αρχιμανδρίτες και 5 Ιερείς, μεταξύ αυτών και τον υπεύθυνο για τα εκκλησάκια στην ορεινή περιοχή, Ιερέα κ. Γεώργιο Σπάρταλη , όπως και 3 Ιεροδιακόνους, τιμώντας τον εορτάζοντα άγιο, αλλά και την μεγάλη προσέλευση των Πιστών από την Ξάνθη, Σταυρούπολη  και τις γύρω περιοχές. 

       Στον εσπερινό , προσήλθαν συνολικά πάνω από 300 πιστοί, κυρίως από τις ενορίες, Ξάνθης που μίσθωσαν ( 3 λεωφορεία) , Σταυρουπόλεως (1 λεωφορείο) και αρκετοί απόστρατοι Στρατιωτικοί , Αστυνομικοί με τις Οικογένειες τους, με 1 λ/φ (προσφορά του Δ΄ΣΣ), καθώς και άλλοι που προσήλθαν με 15-20 ΙΧΕ οχήματα.

      

Το σημαντικότερο είναι ότι, σε αυτόν τον εσπερινό, ανταποκρίθηκαν, πάρα πολλοί απλοί κάτοικοι της Τοπικής Κοινωνίας της Ξάνθης και Σταυρουπόλεως στην  κοινή  πρόσκληση/ ανακοίνωση και προσήλθαν με θέρμη και θέληση στην περιοχή  και έτσι ήχησε πάλι η καμπάνα, άναψαν τα καντήλια των Αγίων, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια  της Ορθοδοξίας στο εορτάζον Ιερό παρεκκλήσιο «Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου», ενώ σαν παραστάτες δίπλα του κυμάτιζαν περήφανα, η Βυζαντινή και αντικριστά της η Ελληνική Σημαία, που αναρτήθηκαν στους Ιστούς με την ανακαίνιση, όπου και θα παραμείνουν.

       Από τις Αρχές και τους Συλλόγους της Πόλης, παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή του Δ’ΣΣ, Ταξίαρχος κ. Τσερπές Σταύρος, Δκτής της XXV ΤΘΤ, ο Δκτής του « ΕΦ Υποστρατήγου Δημητρίου Παπαποστόλου», Τχης(ΠΖ) Ηρακλής Κοσκερίδης από την  1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της  ¨Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης κκ Καραμπιπέρης Θεοφάνης και Δημαράς Δημοσθένης, όπως και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης, που συνοδευόταν από άλλα μέλη του ΔΣ και του Συλλόγου.

       Μετά την αρτοκλασία και το Θείο Κήρυγμα, ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους, συγκεκριμένα το Στρατηγό Διοικητή του Δ’ΣΣ, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του Παρεκκλησίου, ενώ νωρίτερα είχε αναπεμφθεί ειδική δέηση για τους 4 κτήτορες/δωρητές ( Τσούση Διονύσιο, Τσιγγελέτο Θεόδωρο, Χαιδάς Κων/ο και Τουρατζή Γεώργιο). Στη συνέχεια το μέλος της ΕΑΑΣ, Σχης ε.α. Μπαλτατζής Νικόλαος( τότε Διμοιρίτης στο ΕΦ), περιέγραψε με συγκίνηση τις λεπτομέρειες για το κτίσιμο και την πρώτη λειτουργία του παρεκκλησίου, στη γιορτή του. ( 26 Σεπ.1965).

        Ο Σεβασμιώτατος, ακολούθως, ενημέρωσε τους παρισταμένους, ότι από τα οκτώ (8) εκκλησάκια της Ορεινής Περιοχής, έχουν υιοθετηθεί τα πέντε (5) και ότι τρία (3) ακόμη ‘’ζητούν’’  ανάδοχο, μεταξύ αυτών και το εορτάζον Παρεκκλήσιο «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος». Στην αναγγελία αυτή, απάντησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης, « ότι ο Σύλλογός τους υιοθετεί το εορτάζον Παρεκκλήσιο». Τότε αναπέμφθηκε ειδική εκκλησιαστική προσευχή, ενώ ταυτόχρονα όλο το εκκλησίασμα χειροκροτούσε με θέρμη την απόφαση του Προέδρου και του ΔΣ και δια βοής ζήτησαν να καθιερωθεί η πραγματοποίηση Πανηγυριού ετησίως, που προφανώς θα συνοδεύεται με όλα τα σχετικά έθιμα και παραδόσεις των Ποντίων, ανήμερα στη γιορτή του Αγίου.

       Πριν ολοκληρωθεί ο εσπερινός, μέσα στο χαρούμενο και πανηγυρικό κλίμα που δημιουργήθηκε, το εκκλησίασμα ζήτησε επίσης από τον Σεβασμιώτατο, να επαναλαμβάνονται παρόμοιοι εκκλησιασμοί στα διάσπαρτα εκκλησάκια που κτίστηκαν  στην παραμεθόριο, για τις Θρησκευτικές ανάγκες κυρίως των Στρατιωτικών, αλλά και άλλων Υπαλλήλων του Δημοσίου που τότε, λόγω των συνθηκών, διέμεναν οικογενειακώς μονίμως στην Παραμεθόριο και Αμυντική Περιοχή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, τότε με χαρά ανακοίνωσε ότι  οι επόμενες Θρησκευτική δραστηριότητες στην ορεινή περιοχή, χρονολογικά είναι:

              12 ΟΚΤ( ΣΑΒΒΑΤΟ): Θεία Λειτουργία , στον ι.ν Αγ. Γεωργίου ( χ. ΓΛΑΥΚΗ)

              25 ΟΚΤ(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ): Εσπερινός στον ι.ν. Αγ. Δημητρίου (χ. ΣΑΤΡΕΣ)

              26ΝΟΕ ( ΤΡΙΤΗ): Πανηγυρικός Εορτασμός στον ι.ν. Αγ. Στυλιανού( ΩΡΑΙΟ)

       Ήταν καθόλα μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, ιδιαίτερα από πλευράς πρωτόγνωρης προσέλευσης της Τοπικής Κοινωνίας, δεδομένο που τόνωσε την πίστη και το ηθικό όλων, έτσι ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, να συνεχίσουμε  την προσπάθεια για την Ενίσχυση του Θρησκευτικού και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος όλων των κατοίκων, τιμώντας τους Αγίους, αλλά και τις διαρκώς αναρτημένες σημαίες στην παραμεθόριο περιοχή.

 

       Ελπίζουμε μελλοντικά, ότι και άλλοι Σύλλογοι ή Ενώσεις ή και απλοί κάτοικοι, θα ενισχύσουν την πρωτοβουλία, συμμετέχοντας με τα μέλη τους στους σποραδικούς εκκλησιασμούς στα Πομακοχώρια, όπου βρίσκονται κυρίως διάσπαρτα τα οκτώ (8) εκκλησάκια, όπως και να υιοθετήσουν ένα από τα δύο ( 2) εναπομένοντα (εκκλησάκια) της παραμεθόριας περιοχής ( «Αγ. Δημήτριος» στις ΣΑΤΡΕΣ, « Αγ. Γεώργιος» στη ΜΕΔΟΥΣΑ ),που ακόμα αναζητούν ανάδοχο.

       Τέλος, με επίγνωση τη δύσκολη Οικονομική Συγκυρία που περνά η Πατρίδα, οι επιχειρήσεις και οι Κάτοικοί της, διατυπώνουμε δημοσίως την παράκλησή μας, για δωρεά βοήθεια, στο πλαίσιο της Κοινωνικής τους προσφοράς, στους παρακάτω Φορείς:

              Α. ΔΕΗ: για την ηλεκτροδότηση του Παρεκκλησίου( Πριν τις άνω ΘΕΡΜΕΣ).

               Β. ΚΤΕΛ και Ταξιδιωτικά Γραφεία, για την δωρεά διάθεση( εφόσον έχουν τη δυνατότητα), από 1 λεωφορείο μια φορά το χρόνο για τους 8 παραμεθόριους ναούς( Η μεγαλύτερη απόσταση δεν υπερβαίνει τα 40 χλμ).

                                           

Εκπαιδευτικά
Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά