Φεστιβάλ : «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» από τη ΦΕΞ

Είναι ωραίο να περπατάς σε τούτη την πόλη, τη «διατηρητέα», στα δρομάκια που περπάτησε πιασμένος από το χέρι, ο Μάνος Χατζιδάκις και να σιγοψιθυρίζεις ένα σκοπό του…

Στη Ξάνθη, τη γενέθλια πόλη του Μάνου Χατζιδάκι, εδώ και 7 χρόνια η ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ συνεχίζει και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».

Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη και τη σχέση που διατηρούσε μ’ αυτήν.

Αναζητώντας εφτά χρόνια τώρα τη σχέση του με την πόλη «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή»  όπως έλεγε, συνομιλήσαμε με φίλους και συνεργάτες του. Σημαντικοί άνθρωποι και καλλιτέχνες όπως η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Μιχαλισλής, ο Ηλίας Λιούγκος, ο Γιώργος Χρονάς, ο Νίκος Κυπουργός, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα, η Έλλη Πασπαλά κ.α.  παρουσίασαν τη δουλειά τους και μοιράστηκαν μαζί μας, σκέψεις για το έργο τις ιδέες και την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων με αφηγήσεις και μαρτυρίες γύρω από την συνεργασία και τη φιλία που τους συνέδεε με το Μάνο.

Η προσωπικότητα «Μάνος Χατζιδάκις» είναι για την Ξάνθη ένας σταθμός. Η μουσική του αλλά περισσότερο η στάση ζωής του, μας βοήθησαν στο να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον τόπο που τον γοήτευε αλλά και τον δυσανασχετούσε.

«Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της μπελ-επόκ, με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ' όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες.»

Σε πείσμα πολλών, τούτη η διαφορετικότητα συνεχίζει στην Ξάνθη να γοητεύει και να διχάζει. Όχι, στόχος μας δεν είναι ένα φεστιβάλ μνήμης – ένα αφιέρωμα - με εκδηλώσεις και συναυλίες, αλλά μια αφορμή για ένα σχολείο όπου η μουσική και λόγος του συνεχίζουν να διδάσκουν ανθρώπους που φοιτούν στη ζωή. Χρησιμοποιώντας το λόγο και τις ιδέες  του, βρίσκουμε τους τρόπους με τους οποίους  ερχόμαστε σε επαφή με την τέχνη και τη συμμετοχή σ’ αυτήν. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι το είδωλο στον καθρέπτη της Ξάνθης.

Έτσι, για μας το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» έχει δώσει ένα άλλο νόημα στην ΦΕΞ, κάνοντας τη συμμετοχή μας κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή σ’ ένα σύλλογο. Δημιουργούμε τις βάσεις για έναν πολιτιστικό οργανισμό που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον τρόπο να διεκδικούμε την ποιότητα ζωής.

Όλο αυτό το εγχείρημα θα ήταν υπόθεση λίγων αν δεν στηρίζονταν από φορείς,  όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης  - Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης,  που τα τελευταία χρόνια  οι άνθρωποί της του έδωσαν, οργανωτικά και οικονομικά,  εκείνη τη δύναμη, να απευθυνθεί και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να περπατήσει σε τούτη την πόλη, τη «διατηρητέα», στα δρομάκια που περπάτησε μικρός ο Μάνος Χατζιδάκις και να σιγοψιθυρίσει ένα σκοπό του…

Συνδιοργάνωση:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
  • Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ)
·Το πρόγραμμα συνοπτικά

Συναυλία  με το  Trio Belleville

Κυριακή 20  Οκτωβρίου 2013, 21:00 στο σπίτι πολιτισμού

Συναυλίες  των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Δευτέρα 21 & Τρίτη 22 Οκτωβρίου  σε  σχολεία της πόλης

Συναυλία με το σύνολο μουσικής δωματίου Ionian Camerata  

Τέταρτη 23 Οκτωβρίου 2013, 21:00  στο σπίτι πολιτισμού

Συναυλία  με τους Mytrip  (Dark Ambient / Drone - Amek Records – Βουλγαρία)

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013, 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Συναυλία «O Μάνος Χατζιδάκις συναντά τους ήχους της Ανατολής» με τον Σωκράτη  Σινόπουλο  & Πάνο Δημητρακόπουλο

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, 21:00 Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Συναυλία «Νεδα» Σύγχρονες συνθέσεις από τη μουσική παράδοση της ανατολικής μεσογείου

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, 21:00 Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

«Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» στην Αθήνα

Σάββατο 30 Νοεμβρίου

  • Προσέλευση – προβολή του αφιερώματος από το Σκάι «Μεγάλοι Έλληνες – Μάνος Χατζιδάκις»
  • Συζήτηση «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» Στο πάνελ φίλοι & συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Συναυλία με τον Σωκράτη  Σινόπουλο & Πάνο Δημητρακόπουλου, «O Μάνος Χατζιδάκις συναντά τους ήχους της Ανατολής»

Συνδιοργάνωση εκδήλωσης:

  • Περιφέρεια Αττικής – επιτροπή περιφερειακού συμβουλίου πολιτισμού & αθλητισμού
  • Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ)
Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας  ΠΑ.Ο.Ν.Ε.

 

 

Παράλληλες εκδηλώσεις στην Ξάνθη

«Μουσική στο Μουσείο;»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου- για την μαθητική κοινότητα

Πληροφορίες συμμετοχές στο λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η ΦΕΞ & το Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, με την ευκαιρία του αφιερώματος «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» προτείνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.

Στόχος των προγραμμάτων είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τον μουσειακό και τον μουσικό χώρο, να γνωρίσουν στοιχεία της τοπικής και παγκόσμιας μουσικής ιστορίας, να ερευνήσουν τα χαρακτηριστικά των μουσειακών αντικειμένων, ν’ αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, να γνωρίσουν και να συγκρίνουν μουσικές παραδόσεις, ρυθμούς, όργανα, ήχους. Αφορά στους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου, με προσαρμοσμένες πληροφορίες και δραστηριότητες σε κάθε επίπεδο.

Οργάνωση επιμέλεια: Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

 

Προβολές

Τις Τρίτες 22 & 29 Οκτωβρίου καθώς και τις Τρίτες 5 & 12 Νοεμβρίου & ώρα 21.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ ετοιμάζει και παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Χατζιδάκι έτσι όπως αυτό έχει προκύψει από τις  συναντήσεις και συνομιλίες της λέσχης με σκηνοθέτες και συνεργάτες του συνθέτη.

 

Ράδιο εκδηλώσεις ( Ράδιο Ξάνθη 93,5 )

Καθημερινά τον Οκτώβριο από το Ράδιο Ξάνθη 93,5

 Μουσική Μάνου Χατζιδάκι από την παλιά πόλη της Ξάνθης, Τα σχόλια του τρίτου στο Ράδιο Ξάνθη και πολλά αφιερώματα.

 

Παρουσιάσεις – «Η ρωσική πρωτοπορία στις αρχές του 20ου αι.  Μέρος Ι  & ΙΙ»

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου & Τετάρτη 6 Νοεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Πως γεννήθηκε το κίνημα, πότε και  από ποιους καλλιτέχνες? Η διάσπασή του σε πολλές τάσεις και νεοτερισμούς και το αντίκτυπο όλων αυτών στην εξέλιξη της τέχνης στο 20ο αι. Κι ένας μεγάλος Έλληνας συλλέκτης που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Παρουσίαση: Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση ενός σημαντικού, αλλά σχετικά άγνωστου, Έλληνα συλλέκτη, του Γιώργου Κωστάκη. Διορατικός και αποτελεσματικός, κατάφερε σε λίγα χρόνια να συγκροτήσει μία κατά το δυνατό πληρέστερη συλλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, όταν λίγοι κατανοούσαν ή ενδιαφερόταν για την τέχνη αυτή. Μετά από μια πρώτη «γνωριμία» με τον συλλέκτη θα δούμε πως κατάφερε κάτι τόσο σημαντικό, τι απέγινε η συλλογή του, πως γεννιέται η Ρωσική Πρωτοπορία, ποιοι ήταν οι στόχοι του κινήματος και ποιοι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί, πως αποσιωπάται μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών για δεκαετίες και πως η συλλογή του «τρελού Έλληνα» δίνει το έναυσμα για την αναθέρμανση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την τέχνη αυτή. Στο πρώτο μέρος (2-10-2013) τα παραδείγματα προέρχονται από έργα της συλλογής Κωστάκη που δεν φυλάσσονται στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος (6-11-2013) θα δούμε έργα που φυλάσσονται σήμερα στη χώρα μας σε μόνιμη συλλογή.

 

Πολιτιστικά
Τοπικά