Διημερίδα για τον κοινωνικό καταναλωτικό συνεταιρισμό από την τοπική πρωτοβουλία Ξάνθης

Πριν ένα χρόνο έγινε η πρώτη εκδήλωση όπου συγκεντρώθηκαν 10 άτομα και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα σύγχρονο καταναλωτικό συνεταιρισμό στην Ξάνθη στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας  οικονομίας.

Από τότε κύλησε αρκετός χρόνος αλλά έγιναν και πολλά. Ήρθαν σε επαφή με άλλες ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες (Φιλαδελφία στην Κομοτηνή, Θαλείν στην Αθήνα, Βιοs Coop & ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο στην Θεσσαλονίκη , Δίκτυο-Καππα στα Ιωάννινα) και σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Έχουν γίνει 100 μέλη (ελάχιστος αριθμός μελών για ίδρυση), έχουν κάνει ένα επιχειρησιακό πλάνο, ολοκληρώνουν την συζήτηση του καταστατικού, μένει να καταλήξουν με την ονομασία .

Ήρθε λοιπόν ο καιρός να διαδώσουν τις ιδέες και προσπάθειές που έγιναν στον κόσμο της πόλης μας . Έτσι διοργανώνουν μια εκδήλωση για το κοινό ώστε να ενημερωθεί για τον τόσο παρεξηγημένο  θεσμό του συνεταιρισμού και τις σύγχρονες αρχές του (όπως την δημοκρατική λειτουργία με έλεγχο των οργάνων από τα μέλη, την εκπαίδευση των μελών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους) και ένα σεμινάριο για τα υποψήφια μέλη στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης τους.

 Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας κ. Παναγιώτης Φιλιππίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, εξήγησε τους λόγους που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, τα βήματα που έγιναν μέσα στον περίπου ένα χρόνο και κάλεσε τους συμπολίτες να ενημερωθούν μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει η τοπική πρωτοβουλία :"Πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την ίδρυσή του σε πολλά επίπεδα και σαν καταναλωτές και σαν πολίτες. Πιστεύουμε  και ελπίζουμε  να βρούμε  υποστηρικτές και να εγγράψουμε νέα μέλη . Στόχος η συλλογική προσπάθεια να είναι όσο πιο μαζική γίνεται, ώστε να είναι επιτυχής και βιώσιμη", επισημαίνει.

Παράλληλα απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους του Ξανθιώτες και σε κάθε συλλογικό φορέα στην Ξάνθη για να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά την διημερίδα για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία στα πλαίσια της προσπάθειας για την ίδρυση του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης.

Ακούστε τον κ. Παναγιώτη Φιλιππίδη.

25 06 2014 ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ by Radio899 on Mixcloud

 Το Πρόγραμμα της διημερίδας είναι:

                                                                  1η ΜΕΡΑ

                                          ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

                                                                                      

                                    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014  8μμ – Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

                                          

Από τις αρχές του διεθνούς συνεταιριστικού κινήματος στην ελληνική πραγματικότητα. Οι δράσεις της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία)

Άσπα Παπαφιλίππου

Δρ. Κοινωνιολογίας – Πολιτικών Επιστημών, μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Η σημασία των κοινωνικών καταναλωτικών συνεταιρισμών. Το παράδειγμα του «Βιοs Coop» στη Θεσσαλονίκη

Λάζαρος Αγγέλου

Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός MSc, Πρόεδρος ΔΣ του «Βίος Coop», μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Οι συνεταιρισμοί της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και το ζήτημα της ποιότητας των προϊόντων τους

Κώστας Νικολάου

Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ, μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

                                                            2Η ΜΕΡΑ

                                        ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ

                        ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 10πμ – Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Ξενοδοχείο ''Δημόκριτος'' Ξάνθη

Α΄ Μέρος:

Διπλή φύση του συνεταιρισμού - Διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και αξίες - Συνοπτική ιστορική εξέλιξη του συνεργατισμού – Παραδείγματα συνεργατικών δράσεων της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία)

Άσπα Παπαφιλίππου

Δρ. Κοινωνιολογίας – Πολιτικών Επιστημών, μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Β΄ Μέρος:

Θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού - Καταστατικό, οικονομικά, επιχειρησιακό σχέδιο και διαχείριση συνεταιρισμού – Γνώσεις από τη λειτουργία του «Βιος Coop» στη Θεσσαλονίκη

Λάζαρος Αγγέλου

Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός MSc, Πρόεδρος ΔΣ του «Βίος Coop», μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Γ΄ Μέρος:

Οριοθετήσεις της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και των συνεταιρισμών της – Η σημασία των συνεταιρισμών σε περίοδο κρίσης - Ποιότητα προϊόντων σε καταναλωτικό συνεταιρισμό: Κριτήρια αποκλεισμού και επιλογής προϊόντων

Κώστας Νικολάου

Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ, μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά