Αδέσποτα. Ένα πρόβλημα που μπορεί να βρει λύση.

Με πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης» εχθές το απόγευμα στις 18:30, εκδήλωση-συζήτηση για το ζήτημα των Αδέσποτων ζώων συντροφιάς,  στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης.

Στην ανοιχτή δημόσια πρόσκληση του συλλόγου ανταποκρίθηκαν δυστυχώς λιγοστοί ενεργοί πολίτες , ο Δήμος Ξάνθης με το Δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Φερτούν Χασάνογλου, δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες με τη διευθύντρια κ. Συμεωνίδου, ενώ ο εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης Γιάννης Δουκέλης  προσέγγισε το ζήτημα και τεχνικά,  παρουσιάζοντας τη νομοθεσία και τις δυνατότητες που δίνονται  από αυτήν, όπως και τις απαγορεύσεις που επιβάλει.

Σημειώνουμε τη διαχρονικά ελάχιστη συμμετοχή των πολιτών σε εκδηλώσεις αυτού του τύπου, ενώ καθημερινά αναπτύσσεται φιλολογία και κριτική γύρω από το ζήτημα των αδέσποτων, χωρίς ίσως τελικά οι πολίτες να αξιολογούν ως ωφέλιμο να λάβουν  επίσημη, τεκμηριωμένη και αντικειμενική ενημέρωση στο σύνθετο αυτό ζήτημα, για να διαμορφώσουν άποψη κα;ι στρατηγικές προσέγγισης ή και διαμαρτυρίας και αντίδρασης εάν χρειαστεί.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα, στα βήματα που έχει κάνει ο Δήμος Ξάνθης  το τελευταίο διάστημα, σε αυτά που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον αλλά και στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που βάζει ο νόμος στη διαχείριση του προβλήματος.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε για κάθε δυνατή ενέργεια, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί καθημερινά και από κοντά το πρόβλημα και η υπηρεσία παρεμβαίνει στοχευόμενα με την περισυλλογή επιθετικών ή άρρωστων ζώων σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, καθώς και στην απελευθέρωση των ζώων τηρώντας κατά γράμμα τις επιταγές της νομοθεσίας.

 Σε κάθε περίπτωση και από την παρουσίαση του εκπροσώπου του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης Γιάννη Δουκέλη, έγινε κατανοητό από όλους ότι  η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης με το κυνοκομείο που διαθέτει ( εικοσιτεσσάρων θέσεων) και με αυτό που έχει στο σχεδιασμό της να κατασκευάσει ( σαράντα περίπου θέσεων) λειτουργεί με όσα επιτρέπονται και με όσα απαγορεύονται από το νόμο, χωρίς να της δίνεται η δυνατότητα  της περισυλλογής και  «φιλοξενίας» του συνόλου των αδέσποτων στις εγκαταστάσεις της.

Υπάρχει μάλιστα παρανόηση και παρεξήγηση από μέρους των πολιτών σε αυτό το σημείο καθώς δεν γνωρίζουν ότι την καθολική περισυλλογή  των αδέσποτων την απαγορεύει ρητά και αυστηρά ο νόμος και δεν έχει σχέση με τις θέσεις φιλοξενίας των εγκαταστάσεων αλλά με την ουσία της νομοθετικής ρύθμισης.

Σημειώνουμε ότι η ολοκληρωμένη και συστηματική παρουσίαση του Γιάννη Δουκέλη διευκρίνισε ουσιαστικά παρερμηνείες των πολιτών σχετικά τη λειτουργία των υπηρεσιών απέναντι στο ζήτημα , αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, στις υποχρεώσεις των Δήμων, στις υποχρεώσεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των δασαρχείων ακόμη και των τελωνειακών αρχών που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στο θέμα.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε φανερό ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει  βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα  από τις δράσεις, ο Δήμος Ξάνθης τον τελευταίο χρόνο προχώρησε σε περισσότερες από χίλιες (1.000 ) στειρώσεις, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της περιοχής μας, αλλά από τη συνειδητή, διαχρονική και επίμονη  διαχείριση  του ζητήματος τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται φανερά σε  διάστημα αρκετών ετών.

Επίσης από τη συζήτηση έγινε κατανοητό ότι ο εντοπισμός του προβλήματος δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα μικρό γεωγραφικά χώρο καθώς η «μετακίνηση» και η «μεταφορά» ζώων από όλους τους Δήμους του Νομού Ξάνθης φαίνεται  ακολουθεί το δρόμο της αστικοποίησης του πληθυσμού. Αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη συνολικής προσέγγισης του ζητήματος στα όρια  τουλάχιστον της περιφερειακής μας ενότητας.

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά