Δήμαρχος Ξάνθης : Τι πραγματικά συμβαίνει με «πλεόνασμα», «αποθεματικό», «ταμειακά διαθέσιμα» στο Δήμο μας και γιατί αξιοποιήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω της ΕΤΕπ για τα LED.

 

 Ο Δήμος Ξάνθης είναι ένας νοικοκυρεμένος, ένας οικονομικά υγιής Δήμος. Παρά την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια καταφέραμε και αξιοποιούμε πόρους από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ενώ πολλά έργα υλοποιούνται και με ιδίους πόρους.

Στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει δει η χώρα, ο Δήμος μας όχι μόνον δεν συγκαταλέγεται στους «κόκκινους Δήμους» αλλά στους εν μέρει οικονομικά αυτοδύναμους. Απόδειξη για αυτό είναι, ότι πολλά έργα και δράσεις στην πόλη και στους οικισμούς υλοποιούνται σήμερα από ιδίους πόρους.

Αναλύοντας στην συνέχεια  ο Δήμαρχος Ξάνθης τους οικονομικούς όρους «ταμειακά διαθέσιμα», «αποθεματικό» και «πλεόνασμα» επισήμανε ότι  η περίπτωση του Δήμου μας δεν εμπίπτει στη  εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών υπολοίπων, δηλαδή της ρευστότητας  των Δήμων,  στον περίφημο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, διότι όλα τα ποσά αξιοποιούνται σε μελέτες, έργα  και δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται.

Αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά παρεμβάσεων σε πόλη και οικισμούς όπως η στήριξη της κοινωνικής συνοχής της τοπικής κοινωνίας μέσω δράσεων όπως το ΤΕΒΑ, τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και άλλα που απαιτούν συγχρηματοδότηση από ίδιους πόρους όπως το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», αλλά και έργα που υλοποιούνται αποκλειστικά από χρήματα του Δήμου όπως  κυνοκομείο, κολυμβητήριο, ασφαλτοστρώσεις, το μεγάλο έργο αποκατάστασης οδοστρωμάτων στον οικισμό Λεύκης, παιδικές χαρές κ.α.

Απαντώντας και στον προβληματισμό που ενδεχομένως υπάρχει σε κάποιους για τους λόγους που ο Δήμος αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,  για το μεγάλο έργο οδοφωτισμού με LED, υπογράμμισε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το Δήμο και τους πολίτες και από οικονομικής πλευράς αλλά και από πλευράς εγγυήσεων. Το σημερινό ενεργοβόρο σύστημα φωτισμού επιβαρύνει περίπου με 700.000 ευρώ το χρόνο τους δημότες στη ΔΕΗ χωρίς να συνυπολογίσουμε τα έξοδα συντήρησης. 

Η αντικατάσταση σε όλο τον Δήμο πάνω από 7.000 συμβατικών ενεργοβόρων λαμπτήρων με φωτιστικά και λαμπτήρες LED που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας έως 70%, ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του οδοφωτισμού στις γειτονιές της Ξάνθης και των οικισμών της, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση του δανείου και παράλληλα περισσεύουν χρήματα για τη σημαντική ελάφρυνση των δημοτικών τελών που επιβαρύνουν τους πολίτες. Ούτε ο Δήμος ούτε οι πολίτες θα επιβαρυνθούν. 

Ακούστε το Δήμαρχο Ξάνθης.

 

 

 

 

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά