Πρεμιέρα την Πέμπτη στην Ξάνθη για τις ‘Δάφνες και Πικροδάφνες’ του ΚΘΒΕ/ Για την παράσταση μιλάει ο σκηνοθέτης Α.Κουτσουρέλης

Πρεμιέρα στην Ξάνθη κάνει η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Δάφνες και Πικροδάφνες», των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Αντρέα Κουτσουρέλη, η οποία θα παρουσιαστεί σε μεγάλη περιοδεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας είναι η Ξάνθη, την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο  Δημοτικό Αμφιθέατρο, ενώ θα ακολουθήσει περιοδεία σε πολλές πόλεις  της Βορείου Ελλάδος (Δράμα, Καβάλα Σέρρες, Σοχός, Νάουσα, Βέροια Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Έδεσσα, Φλώρινα, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη κ.α.)

Γραμμένο λίγο μετά τη μεταπολίτευση το έργο, είναι επίκαιρο όσο ποτέ καθώς στηλιτεύει και αναδεικνύει διαχρονικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και πολιτικές συμπεριφορές με έκδηλες ενδείξεις αλλά και αποδείξεις εμφάνισης  συνδρόμων  παραγοντισμού.

Η εξουσία, η καρέκλα, η διαπλοκή, η ευτελής φιλοδοξία, το σκοτεινό κομμάτι του πολιτικού συστήματος γενικότερα, αποκαλύπτεται  και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να το χλευάσει αλλά και να γελάσει άφοβα και με την καρδιά του, επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Αντρέας Κουτσουρέλης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο αυτού του έργου, δεν είναι η απολύτως ρεαλιστική αποτύπωση της πολιτικής πραγματικότητας και το διεφθαρμένο πολιτικό παρελθόν της χώρας, αλλά το σημείο της προβολής της αστάθειας αυτού του φαύλου συστήματος, το οποίο εμφανίζεται στη δυνατότητα ανατροπής και αλλαγής του.

Η πρεμιέρα του έργου γίνεται στην Ξάνθη, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στις 21:00, με την υποστήριξη του Δήμου Ξάνθης

Εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο Πυργελή.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ. Το εκπτωτικό εισιτήριο των 8 ευρώ ισχύει για ανέργους , φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών. Ισχύουν και εισιτήρια του ΟΓΑ.

Πριν ακούσετε τη συνέντευξη με το σκηνοθέτη της παράστασης , για το έργο και τους συντελεστές, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο σημείωμα του κ. Κουτσουρέλη για τις ‘Δάφνες και Πικροδάφνες’

«Σημείωμα Σκηνοθέτη

Το «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη και Ε. Χαβιαρά, είναι ένα σημαντικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας το οποίο καταγράφει το παρασκήνιο, τον παραγοντισμό και τη νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων, σε ένα τοπίο μικροπολιτικών συμφερόντων.

Τέσσερις κομματάρχες, μηχανορραφούν, μπλοφάρουν, συνωμοσιολογούν, διακινδυνεύουν τη φιλία τους και την τιμή τους μπροστά στο βωμό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος  και της «καρέκλας», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αν και το έργο είναι γραμμένο λίγο μετά τη μεταπολίτευση, σήμερα μοιάζει σα να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε και ενώ χαρακτηρίζεται ως σάτιρα, κατά βάθος πρόκειται για κάτι θλιβερό, όπου το προσωπικό συμφέρον υπερισχύει του κοινού, χρησιμοποιώντας ίντριγκες και συνωμοσίες, μέσω της τέχνης του να λες αληθοφανή ψέματα, ή ψεύτικες αλήθειες. Κάτι που συμβαίνει συχνά στην πολιτική.

Έχουμε να κάνουμε με μία πάλη που διεξάγεται στο «ρινγκ» της πολιτικής ανυπαρξίας, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, δίνοντάς μας, για ακόμα μία φορά, την ευκαιρία, τόσο να το χλευάσουμε, όσο και να το διασκεδάσουμε, ως ένα αστείο και ταυτόχρονα οικείο φαινόμενο.

Απέναντι σε αυτήν τη διαχρονική πραγματικότητα, το χιούμορ, ως άμυνα – προστασία, ίσως τελικά να είναι μια λύση, οπότε, τίποτα δε μας εμποδίζει ώστε να γελάσουμε άφοβα.

Ανδρέας Κουτσουρέλης»

Ακούστε τη συνέντευξη.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά