Νίκος Λυγερός: το κοίτασμα Γλαύκος μια καταπληκτική εξέλιξη/ Ο στρατηγικός αναλυτής παρουσιάζει τα νέα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά δεδομένα για Κύπρο και Ελλάδα

Ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός αναλύει και επεξηγεί τις νέες γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου μετά τα ευρήματα για το κοίτασμα Γλαύκος στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Εξηγεί γιατί τα ευρήματα καθιστούν τα νέα δεδομένα μια καταπληκτική εξέλιξη-σ.σ.: πρόκειται, είπε, για παγκόσμιο ρεκόρ την τελευταία διετία- απαντά γιατί το ενδιαφέρον των παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών είναι πλέον στραμμένο στην Κύπρο, παρουσιάζει τις ισχυρές συμμαχίες που διαμορφώνονται για την επόμενη 25ετία περίπου παράλληλα με ένα ασφαλές, προστατευτικό περιβάλλον, αναδεικνύει τις οικονομικές προοπτικές και εστιάζει στα επόμενα βήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας και στις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε ότι αφορά την αξιοποίηση των οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, εκτίμησε ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν μετά τις εθνικές εκλογές και το επόμενο κοινοβούλιο που θα προκύψει. Όπως και έχει, σημείωσε πάντως,  μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξουν εξελίξεις.

Για τις αντιδράσεις της Τουρκίας επεσήμανε ότι η στρατηγική επιδίωξη της, να μην ανακηρυχθεί καμία ΑΟΖ  στη Μεσόγειο, κατέρρευσε από την πολιτική που εφάρμοσαν Αίγυπτος, Κύπρος, Λίβανος και Ισραήλ. Μη μπορώντας πλέον να επηρεάσει τις εξελίξεις και να εμποδίσει τις συμφωνίες , δημιουργεί προβλήματα εκμεταλλευόμενη μάλιστα κάποιες φορές αστοχίες και παραλείψεις από την Ελληνο-Κυπριακή πλευρά για να αποκομίσει όφελος και ρόλο εκ των υστέρων και αφού πλέον την έχουν προλάβει τα γεγονότα (σ.σ: έφερε σαν παράδειγμα την περίπτωση σε οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ με την ιταλική εταιρεία  ENI, όπου εξαιτίας μιας λανθασμένης NAVTEX  ματαιώθηκε εξόρυξη).

Σημειώνουμε ότι ο κ. Λυγερός απάντησε σε ερωτήματα ακροατών της εκπομπής καθώς και σε ερωτήματα της προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης ,κ. Ελένης Χατζηγεωργίου, και του προέδρου της ΕΑΑΣ Ξάνθης, κ. Γεώργιου Γεωργιάδη. Μάλιστα αποδέχθηκε πρόσκληση που του απηύθυνε ζωντανά στον αέρα της εκπομπής ο κ. Γεωργιάδης να έρθει ως ομιλητής σε εκδήλωση στην Ξάνθη.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Τοπικά