Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ξάνθη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Ξάνθη και αμέσως μετά μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση σε γνωστό Ξενοδοχείο της Πόλης όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο με τους πολίτες να κατακλύζουν το χώρο και αρκετοί από αυτούς να βρίσκονται ακόμη και στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πλησιάσουν ούτε στο κλιμακοστάσιο της αίθουσας όπου γινόταν η ομιλία.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε μετά από ερωτήσεις που του έγιναν στη Μειονότητα, τονίζοντας την υποδειγματική συνύπαρξη Μουσουλμάνων και Χριστιανών  στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία Μουσουλμανικού Συμβουλίου παρά τον Πρωθυπουργό.

Ακούστε την ερώτηση που έγινε από τον κ. Τένη Καμαρίδη και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη:

 

Ο Χρήστος Μέτιος είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξεκαθάρισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι γνωρίζει για τα θέματα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές εκλογές στην περιοχή, τονίζοντας:

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια γενική τοποθέτηση, για να έρθω, στη συνέχεια, να απαντήσω ειδικά στο ερώτημα, το οποίο θέσατε. Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, έδωσε πολιτική χροιά και πολιτικό χαρακτήρα στην μάχη των Περιφερειακών εκλογών. Δεν το έκανε για να ισχυριστεί το βράδυ της 26ης ή της επόμενης Κυριακής, που θα έχουμε πια ολοκληρωμένα αποτελέσματα, ότι κέρδισε έναν μεγάλο αριθμό Περιφερειών. Το κάνουμε αυτό, γιατί θεωρούμε τους Περιφερειάρχες αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Δεν γίνεται σε αυτήν τη χώρα να σχεδιάζουμε Περιφερειακή ανάπτυξη, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις απόψεις, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες.

Αυτό σημαίνει ότι ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός, το δικό μας όραμα, η δική μας φιλοσοφία πρέπει όσο το δυνατόν να συμπίπτει με τις απόψεις, τα οράματα, τους σχεδιασμούς των εκλεγμένων Περιφερειαρχών. Οι Περιφερειάρχες εκλέγονται από τις τοπικές κοινωνίες και αυτό είναι μια κατάκτηση για τη Δημοκρατία μας. Δίνουμε, όμως, πολιτικό στίγμα και πολιτικό χαρακτήρα στις μάχες αυτές, διότι θέλουμε ακριβώς όσο το δυνατόν περισσότεροι Περιφερειάρχες, την επόμενη μέρα, να συμμερίζονται τη δική μας αναπτυξιακή φιλοσοφία.

Ο Χρήστος Μέτιος τη συμμερίζεται αυτήν τη φιλοσοφία και τον στηρίζουμε στην προσπάθειά του να εκλεγεί Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και αντιδράσεις και διαφωνίες. Και εν πάσει περιπτώσει, ο καθένας είναι θεμιτό να εκφράσει την άποψή του και να διεκδικήσει και την εκλογή του στην Περιφέρεια. Όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μία σαφέστατη πολιτική επιλογή. Και από εκεί και πέρα, όλοι θα κριθούν, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, με βάση το πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή, την οποία έχει κάνει η Παράταξή μας. Θέλω να τονίσω ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις δημοτικές εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές υπάρχει, εκ των πραγμάτων, πολύ μεγαλύτερη αυτονομία των τοπικών κοινωνιών να επιλέξουν αυτόν ή αυτήν που θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος Δήμαρχος. Και ο βαθμός στήριξης είναι πολύ πιο χαλαρός στις δημοτικές εκλογές, σε σχέση με τις Περιφερειακές εκλογές. Αλλά, κλείνω λέγοντας και πάλι ότι στις Περιφερειακές εκλογές η Νέα Δημοκρατία πάει με υποψηφίους οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη κομματική στήριξη. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τι σημαίνει αυτό στην πράξη.

Ακούστε την ερώτηση που έκανε ο κ. Σταύρος Βλαχόπουλος και την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ακούστε στη συνέχεια και άλλη ερώτηση που έκανε για το ίδιο θέμα η δημοσιογράφος και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη:

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων για τις Εθνικές Εκλογές θα γίνει την κατάλληλη στιγμή και στον κατάλληλο χρόνο, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση που έκανε ο κ. Σταύρος Καρυπίδης, λέγοντας ότι η διεύρυνση στα πρόσωπα που θα τα αποτελούν είναι δεδομένη και το μήνυμα ήδη δίνεται από την κατάρτιση των ψηφοδελτίων που ανακοινώνονται για τις Ευρωεκλογές.

Ακούστε την ερώτηση του κ. Σταύρου Καρυπίδη και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη:

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που μέχρι τώρα είναι αναξιοποίητα θα αναδειχθούν και θα φέρουν θετικά αποτελέσματα, με προτεραιοποίηση των έργων και των δράσεων, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση που έκανε η κα. Ελένη Διαφωνίδου για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια ΑΜΘ, θέτοντας ταυτόχρονα και το ενδεχόμενο ειδικών οικονομικών ζωνών και ειδικών κινήτρων.

Ακούστε την ερώτηση της κας. Ελένης Διαφωνίδου και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη:

Ερώτηση σχετική με την παιδεία και την εκπαίδευση της μειονότητας έκανε δημοσιογράφος στον Κ. Μητσοτάκη , ο οποίος αναφέρθηκε εκτενός στο θέμα σημειώνοντας : 

«η δίγλωσση παιδεία να αποκτήσει πραγματικό και ποιοτικό περιεχόμενο. Και νομίζω ότι υπάρχουν προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση τις οποίες θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, προχωρώντας στο δημοτικό, πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Κατά το πόσο, παραδείγματος χάρη στο δημόσιο σχολείο, θα μπορεί να διδάσκεται η Τουρκική ως ξένη γλώσσα, ώστε τα παιδιά της μειονότητας, τα οποία επιλέγουν τελικά το ελληνικό δημόσιο σχολείο, όπως ολοένα και περισσότερα ή αρκετά εν πάση περιπτώση το κάνουν, να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την επαφή τους με τη μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα που έμαθαν και ομιλείται μέσα στο σπίτι τους. Πρέπει να δείξουμε ανοιχτό πνεύμα σε αυτή τη συζήτηση. Και βέβαια τα ελλείμματα και μειονεκτήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει και αυτά να αντιμετωπιστούν».

Ακούστε:

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά