Αναπηρία και Δημόσια ζωή: Αναδείχθηκαν εμπόδια, παρουσιάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης ‘Οικία Μ.Χατζιδάκι’ και παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης και εκ νέου υποψήφιου στις δημοτικές εκλογές, επικεφαλής του συνδυασμού ‘ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ’ κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, του υποψήφιου Δημάρχου, επικεφαλής του συνδυασμού ‘Πολίτες για την Ξάνθη’ κ. Γιώργου Χατζηθεοδώρου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση ‘ Αναπηρία και Δημόσια Ζωή-Ποια τα εμπόδια;’ , την οποία οργάνωσε ο συμπολίτης κ. Χαράλαμπος Καϊτεζίδης (ΙΤΑΛΟΣ) και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ‘ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ’.

Κεντρική ομιλήτρια η καθηγήτρια ψυχολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ. Αναστασία Ζήση, η οποία παρουσίασε το συλλογικό επιστημονικό έργο ‘Αναπηρία και Κοινωνία’ που επιμελήθηκε η ίδια μαζί με τον κ. Μ. Σαββάκη.

Κατέθεσε την προσωπική της επιστημονική εμπειρία από τις συνεργασίες της με ιδρύματα της χώρας ενώ υπήρξαν και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές στιγμές για το κοινό , όπως οι τοποθετήσεις του ιδίου του κ. Καϊτεζίδη και μητέρας παιδιού με αναπηρία , οι οποίοι δημοσιοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν και διαχειρίζονται την αναπηρία.

Τα προβλήματα με τα οποία συχνά έρχονται αντιμέτωποι άνθρωποι με αναπηρίες τόσο στη δημόσια ζωή όσο και μέσα στην οικογένεια αλλά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις αναδείχθηκαν και παράλληλα παρουσιάστηκαν τρόποι και μέθοδοι επίλυσης και διαχείρισης τους.

Μέσω της προβολής του ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη, ‘Ψ’, όπου άνθρωποι με αναπηρία παρουσιάζουν την καθημερινότητα τους , δόθηκε η  δυνατότητα στο κοινό να συν-αισθανθεί  συναισθήματα και αισθήματα, που κατακλύζουν ένα άτομο με αναπηρία κάθε φορά που συμπεριφορές ή ελλείψεις ορθώνουν τοίχους στην επικοινωνία του με τους συνανθρώπους του ή στην εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ξάνθης και επικεφαλής του συνδυασμού ‘ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ’ κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ,  ο προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ Ξάνθης και επικεφαλής του συνδυασμού ‘Πολίτες για την Ξάνθη’ κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, προλόγισε ο κ. Χαράλαμπος Καϊτεζίδης και συντόνισε ο συμπολίτης κ. Ηλίας Μιχαηλίδης.

Την ανοιχτή δημόσια πρόσκληση του κ. Καϊτεζίδη για μια πρόσωπο με πρόσωπο δημόσια συζήτηση για την αναπηρία και την κοινωνία , τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συμπολίτες, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ακούστε την συνέντευξη με την κ. Α. Ζήση.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά