Ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

 
 
Το νομοσχέδιο συνεχίζει την κατά συρροή συγχώνευση Πανεπιστημίων με ΤΕΙ άνευ αποχρώντος λόγου και την κατά συρροή ίδρυση νέων Τμημάτων χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές. Οι προωθούμενες αλλαγές πραγματοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες και ελλείψει ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, με απουσία ουσιαστικού διαλόγου με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι συγχωνεύσεις πραγματοποιούνται σε αντίθεση με την εκφρασμένη βούληση των εμπλεκόμενων Ιδρυμάτων, όπως π.χ. του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο δια της Συγκλήτου του, της συντριπτικής πλειονότητας των Τμημάτων και του Συλλόγου ΔΕΠ, έχουν απορρίψει τις προβλεπόμενες για το Ίδρυμά τους αλλαγές και όπως του Πανεπιστημίου Κρήτης του οποίου η Σύγκλητος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή της.  
 
Το νομοσχέδιο ιδρύει πληθώρα από Σχολές και Τμήματα σε γνωστικά αντικείμενα χωρίς κανένα σχεδιασμό, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως ανταποδοτικά οφέλη για την αποδοχή των συγχωνεύσεων από τα εμπλεκόμενα Ιδρύματα. Η πολιτική αυτή θα αφήσει πίσω της θνησιγενή Τμήματα και Ιδρύματα, απόφοιτους με περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, και θα προκαλέσει μαζική υποβάθμιση της Ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα. Ορατός είναι και ο κίνδυνος μαρασμού των περιφερειακών Πανεπιστημίων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ιδρύονται Τμήματα που οικειοποιούνται ονομασίες σημερινών Τμημάτων περιφερειακών Πανεπιστημίων, ενισχύοντας το κύμα των μετεγγραφών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  
 
Ειδικότερα στον τομέα των σπουδών Μηχανικού, σε μια εποχή που οι απόφοιτοι των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών (και κυρίως οι νεότεροι) πλήττονται από δραματικά ποσοστά ανεργίας, η ίδρυση δεκάδων νέων Τμημάτων Μηχανικών συχνά με παρεμφερείς ή ταυτόσημες ονομασίες με υφιστάμενα Τμήματα, οδηγεί με βεβαιότητα το σύνολο των αποφοίτων μας σε ανεργία και ετεροαπασχόληση. Τα νέα Τμήματα Μηχανικών φαίνεται να στερούνται των απαιτούμενων εργαστηριακών υποδομών αλλά και του απαιτούμενου διδακτικού προσωπικού. Η εξαγγελία της ενίσχυσης των νέων Τμημάτων με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους είναι κενή περιεχομένου. Οι κατανεμηθείσες θέσεις αφ’ ενός δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών που δημιούργησαν τα νέα Τμήματα και αφ’ ετέρου στερούνται από ήδη λειτουργούντα Τμήματα με πολύ μεγάλες ανάγκες λόγω της μείωσης των θέσεων ΔΕΠ τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια να 
χάνονται γνωστικά αντικείμενα και να απειλείται το επίπεδο των σπουδών σε υφιστάμενες ακαδημαϊκές μονάδες.  
 
Από το νομοσχέδιο δεν απουσιάζουν παθογένειες προηγούμενων σχετικών νόμων (π.χ. του Ν. 4589/2019), όπως η δημιουργία πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων (Π.Ε.Κ.) τα οποία δεν εντάσσονται σε κανένα υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και συντείνουν στην περαιτέρω διάσπαση του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης, η άκριτη ένταξη του προσωπικού των ΤΕΙ στις αντίστοιχες Πανεπιστημιακές βαθμίδες με καινοφανείς διαδικασίες που δεν έχουν καμιά σχέση με την καθιερωμένη διαδικασία εκλογής μελών ΔΕΠ, κ.λπ.  
 
Ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 είναι 78.335, αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με τον αριθμό εισακτέων του 2018 που ήταν 74.692. Αυτό ενώ οι θέσεις διδασκόντων που έχουν δοθεί δεν καλύπτουν τα υφιστάμενα κενά και αυτές που έχουν προκηρυχθεί, ή αυτές που τώρα κατανέμονται, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 12-24 μηνών μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης. Η υπόσχεση μιας θέσης σε πανεπιστήμιο για κάθε μαθητή, και μάλιστα σε ορισμένα χωρίς εξετάσεις, είναι υπόσχεση για μια θέση ετεροχρονισμένης ανεργίας ή ετεροαπασχόλησης. 
 
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Ενιαίος Σύλλογος των μελών ΔΕΠ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. θεωρεί ότι το νομοσχέδιο όχι απλά δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά, αντιθέτως, υποθηκεύει το μέλλον των αποφοίτων μας και της Ανώτατης Παιδείας και απαιτεί να μείνει στα χαρτιά. Ο χώρος της τριτοβάθμιας παιδείας μετατρέπεται σε hotspot όπου παρκάρονται για μερικά χρόνια μελλοντικοί άνεργοι ή υπό μετανάστευση καταρτισμένο δυναμικό, με ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για την παιδεία με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. 
 
 
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου ΔΕΠ 
 
                                                                                                                             Ο Αντιπρόεδρος                                                                                              Ο Γραμματέας Κώστας Κουρτίδης                                                                                    Γιώργος Κολλάρος 
 
 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά