Το καλύτερο Ούτι το Σάββατο στην Ξάνθη. Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και οι εκδηλώσεις τις ΦΕΞ στο επόμενο διάστημα.

Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, φιλοξενούμενος σήμερα στην ενημερωτική εκπομπή του Ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Ξάνθης "Όμορφη Πόλη 89,9" ξεδίπλωσε τις πολιτιστικές ανησυχίες της ΦΕΞ και μίλησε για το συγκριτικό πλεονέκτημα των εκδηλώσεων που προετοιμάζονται και πραγματοποιούνται με πολύ προσοχή στη λεπτομέρεια του προγράμματος, καθυστόντας τις εκδηλώσεις-συναυλίες, μοναδικές, γιατί δεν μπορεί να τις δει κανείς πουθενά αλλού. Οι καλλιτέχνες ετοιμάζουν ένα και μοναδικό πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τους τον τόπο, τον χρόνο, τη δυναμική του συγκεκριμένου κοινού και παρουσιάζουν κάτι μοναδικό.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής,  το ΔΣ και τα μέλη της ΦΕΞ, αφιερώνουν  το 11ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην μνήμη του Χρήστου Σφάτου.

Ακούστε τον Πασχάλη Ξανθόπουλο.

 

 

 

Σάββατο 27 Ιουλίου και ώρα 21.00.

Στην αυλή του παλιού ορφανοτροφείου.

Yurdal Tokcan & Goksel Baktagir, live in Xanthi

 

Το φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής έχει την ιδιαίτερη τιμή να παρουσιάσει στο φιλόμουσο κοινό της περιοχής μας μια από τις σημαντικότερες συναυλίες στην έως τώρα πορεία του. 

Ο Yurdal Tokcan στο ούτι και ο Goksel Baktagir στο κανονάκι, παρουσιάζουν έργα της κλασικής ανατολικής μουσικής καθώς και δικές τους συνθέσεις σε μια μοναδική συναυλία.

 

Σχετικά με τους μουσικούς:

Ο Yurdal Tokcan γεννημένος στην σημερινή Ορντού (Κοτύωρα, δυτικά της Κερασούντας), και ο Goksel Baktagir γεννημένος στο σημερινό Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησιές), είναι οι δυο σημαντικότεροι εκτελεστές στο ούτι και στο κανονάκι αντίστοιχα. 

Έχοντας σπουδάσει μαζί στο μουσικό τμήμα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης την ίδια χρονική περίοδο, διαμορφώνουν κοινή μουσική πορεία, η οποία ζυμώθηκε μέσα από κοινές μουσικές καταβολές, μελέτη, συμπράξεις και μετέπειτα συνεργασία, γεγονός που ανέπτυξε μια ισχυρή φιλία η οποία αποτυπώνεται με τον πιο έκδηλο τρόπο στην από κοινού εκτέλεση. Μια μουσική επιτέλεση η οποία αναπτύσσει τον χαρακτήρα μιας συζήτησης. 

Η συζήτηση αυτή περιέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός γόνιμου διαλόγου ο οποίος αναδεικνύει τον αλληλοσεβασμό, την έκθεση ιδεών, την συμπλήρωση και επεξεργασία πάνω στο θέμα και τέλος την ολοκληρωμένη τοποθέτηση και παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης ιδέας. 

Η δεξιοτεχνία είναι μόνο μια συνισταμένη των μουσικών προσωπικοτήτων τους, οι καινοτόμες τεχνικές, η σύγχρονη προσέγγιση, η μεστότητα του μουσικού ήχου τους και τέλος η συνθετική δεινότητα η οποία είναι προϊόν της μουσικής ωριμότητας αλλά και του πλούσιου συναισθηματικού κόσμου είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους. 

 

Είσοδος: 10€ -περιορισμένος αριθμός – ενίσχυση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης

 

09.08.2019 - 21:00

Αυλή αρχοντικού Παμουκτσόγλου, Άβδηρα

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη

Ιούλιος – Αύγουστος 2019 - 11η περίοδος

«Η συνθέτης Κατερίνα Παπαδοπούλου» παρουσίαση του έργου της

 

Η ιστορία του ανθρώπου αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον από τότε που έκανε το πρώτο του ταξίδι διασχίζοντας τη θάλασσα. Από τότε σηματοδοτείται η έναρξη μιας ατέλειωτης αλληλεπίδρασης και εμπλουτισμού των πολιτισμών, των κοινωνιών και των εμπειριών του. 

Κάθε φορά που ένας ταξιδιώτης επέστρεφε, όλοι περίμεναν να μοιραστεί τις ιστορίες του μαζί τους για όλα τα θαυμαστά που είδε, όλα τα απίστευτα που έζησε στην άλλη «ακτή».

 

 Σε μια τέτοια διήγηση «θαυμαστών» μας καλεί και η Κατερίνα Παπαδοπούλου, συνθέτης και δεξιοτέχνης των κρουστών, να παρευρεθούμε και να μετέχουμε των προσωπικών της εξερευνήσεων από το μουσικό ταξίδι της στις «ακτές» της Μεσογείου. Η Κατερίνα έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη της μουσικής αυτής παράδοσης, κατάφερε να μετουσιώσει σε μουσική όλες τις μνήμες των προγόνων της και τα προσωπικά μουσικά βιώματα της και να τα ενσωματώσει με επιτυχία σε στοιχεία της Ανατολικής μουσικής παράδοση, δημιουργώντας το δικό της ιδιαίτερο μουσικό αποτύπωμα: 

Πολυρυθμικές συνθέσεις και πλούσιες ενορχηστρώσεις με κανονάκι, ούτι, βιολί, τσέλο, νέυ, και ποικιλόμορφα κρουστά, που ισορροπούν όμορφα ανάμεσα στο παλιό και στο σύγχρονο στοιχείο, στο απλό και στο σύνθετο, αφήνοντας πάντοτε χώρο στους μουσικούς για αυτοσχεδιασμό, δημιουργώντας μοναδικά ηχοτοπία, ενισχυμένες νοηματικά με ποίηση που μιλά για πανανθρώπινες αλήθειες.

 

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει τρεις προσωπικές της δουλειές: “Ανατολή, Ανατολή μου», «Ακτές» και το «Ανοικτόν Στράταν», με την καλλιτεχνική επιμέλεια του σπουδαίου ουτίστα και συνθέτη Yurdal Tokcan, και τη συμβολή πολλών καταξιωμένων μουσικών του είδους όπως ο Goksel Baktagir, Mehtap Demir, Tolga,,…. 

 

Η Κατερίνα ξεκινά για ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι: να δώσει καινούρια πνοή σε αυτές τις όμορφες συνθέσεις, και μαζί με άλλα αγαπημένα τραγούδια και ακούσματα της Ανατολής, να μας παρασύρει στην ατέλειωτη ταλάντωση των κυμάτων που θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη της δικής μας «ακτής» και να μας αποκαλύψει την παγκόσμια και αιώνια αλήθεια του αληθινού ταξιδευτή, αλλά και της μουσικής: ότι δεν υπάρχουν σύνορα για όποιον ψάχνει μόνο την ομορφιά και την αγάπη στον κόσμο.

 

Η επόμενη συναυλία

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019 

Αυλή του παλιού ορφανοτροφείου Ξάνθης

«Διάλογοι στους δρόμους της Πόλης»

 

Murat Aydemir - ταμπούρ

Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα

Ευγένιος Βούλγαρης - τοξωτό ταμπούρ 

Πληροφορίες κρατήσεις: 2541025421 

 

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..

Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

 

Το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής οργανώνει το πρόγραμμα του, με πλήθος εκδηλώσεων κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ραδιοφωνικά αφιερώματα, διαλέξεις, παραστάσεις και σεμινάρια τα οποία αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια των μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με τις μουσικές παραδόσεις της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου. 

Εκκλησιαστικές συνθέσεις κορυφαίων συνθετών της ορθόδοξης βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, μεγάλες φωνητικές συνθέσεις της εξωτερικής μουσικής, ψαλτοτράγουδα, τραγούδια του ακριτικού κύκλου, παλιές μελωδίες που έχουν σμιλευθεί από τον χρόνο αφήνοντας τις μεστότερες μουσικές φράσεις, οργανικές και φωνητικές συνθέσεις της λόγιας ανατολικής μουσικής οι οποίες ενσωματώνουν τα πολυπολιτισμικά στοιχεία των Ρωμιών, Εβραίων, Αρμένιων, Τούρκων, Αράβων και Περσών συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων, Σεφαραδίτικα τραγούδια, δίνουν μια πλούσια εικόνα της ανατολικής μουσικής.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ / ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ /ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καλλιτεχνικά
Κοινωνικά
Τοπικά