Τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι θυμίζει η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης/ Αύριο, στις 20:30, στην πλατεία Δημοκρατίας ανοιχτή εκδήλωση

Τον όλεθρο, την καταστροφή, το θάνατο που ‘σπέρνει’ σε όλες του τις μορφές ο πόλεμος , τις αιτίες και τις αφορμές που τον ‘γεννούν’ και μαζί τους αφυπνίζουν τα πιο σκοτεινά συναισθήματα των ανθρώπων, όπως το μίσος, υπενθυμίζει σε όλες και όλους μας η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης με την αυριανή της εκδήλωση στην κεντρική πλατεία, την πλατεία Δημοκρατίας, στις 20:30 το βραδάκι, με στόχο να συναντηθούμε στην καρδιά της πόλης και να συζητήσουμε για την ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ξάνθης, κ. Γιώργος Κολλάρος και το μέλος, κ. Θανάσης Μουσόπουλος, κάλεσαν μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου τους συμπολίτες/σες, μικρούς και μεγάλους, να προσέλθουν στην εκδήλωση , να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και να συνειδητοποιήσουν την ειδοποιό διαφορά μεταξύ πολέμου και ειρήνης αλλά , κυρίως, γιατί είναι αναγκαίο η διεκδίκηση του αγαθού της ειρήνης- όπως και της ελευθερίας- να είναι σταθερά συνεχής και δυναμική ακόμη και όταν η γενική ή ατομική αίσθηση είναι πως δεν απειλείται.

Ο κ. Κολλάρος ενημέρωσε για το πρόγραμμα της εκδήλωσης , το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: μουσική και τραγούδια, ανάγνωση ποιημάτων, προβολή βίντεο σχετικού με τη ρίψη των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία  αλλά και με αναφορές για τις σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις. Ο βασικός στόχος της Επιτροπής είναι, τόνισε ο πρόεδρος της, να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ένας προβληματισμός και να πυροδοτηθεί μια συζήτηση με τους ανθρώπους της πόλης για την ειρήνη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουσόπουλος, γνωστοποίησε ότι στην αυριανή εκδήλωση θα αναφερθεί στα 100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης, θα υπενθυμίσει στο κοινό το αφιερωμένο στην ειρήνη έργο του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά και θα είναι –όπως και όλα τα μέλη της επιτροπής- στη διάθεση των συμπολιτών για να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για την ειρήνη.

Με την ευκαιρία της συζήτησης, ο κ. Μουσόπουλος , ενημέρωσε για τη θεματολογία της τελευταίας του αρθρογραφίας με θέμα ‘ Παιδιά και Ηγέτες’, για την έκδοση μέσα στον Αύγουστο του νέου τεύχους του περιοδικού ‘Τελεία και Παύλα’ αλλά και για την πραγματοποίηση της τελευταίας επιθυμίας της αγαπημένης του αδελφής , Ευγενίας,- λίγο πριν φύγει από τη ζωή - να εκδοθούν τα αδημοσίευτα ποιήματα της.

Η ποιητική της συλλογή , με μέρος μόνο του ποιητικού της έργου, εμπλουτισμένη και με το εικαστικό της έργο, υπό τον τίτλο: ‘Πενήντα οχτώ πληγές του χρόνου που περνούσε …’, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ‘Τελεία και Παύλα’ και διανέμεται δωρεάν από την οικογένεια στους φίλους και τις φίλες –όσους συνάντησε στη ζωή της αλλά και όσους ‘συνομιλήσουν’ μαζί της και τη γνωρίσουν μέσα από τα ποιήματα και τους πίνακες της. Όπως η ίδια το ζήτησε…

Ακούστε τις συνεντεύξεις με τους κ.κ. Κολλάρο και Μουσόπουλο.

 

Τοπικά