Στέγαση, συντήρηση εστιών, σίτιση, μετακίνηση κινητοποιούν και φέτος το Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης/ Τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας ζητά ο σύλλογος

Η υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά ταλαιπωρεί και κινητοποιεί τους φοιτητές για μια σειρά προβλημάτων που αντί να επιλύονται –αφού τα τελευταία χρόνια βρίσκονται μονίμως ανάμεσα στα πρώτα αιτήματα των φοιτητών- φαίνεται να μεταφέρονται στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Πρόκειται για ζητήματα καίρια για τους φοιτητές όπως η σίτιση, η στέγαση και συντήρηση των εστιών και η μετακίνηση.

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης δημοσιοποιεί την κατάσταση που τείνει να παγιωθεί, σε ότι αφορά τα τρία παραπάνω θέματα, καλώντας την τοπική κοινωνία να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να δοθούν λύσεις, υπενθυμίζει ότι συμμετέχει στο πανελλήνιο συντονιστικό όργανο, το οποίο συγκροτούν 11 σύλλογοι από πανεπιστήμια όλης της χώρας, επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει την υπηρεσία φοιτητικής μέριμνας και αναμένει απαντήσεις –λύσεις από τις πρυτανικές αρχές και γνωστοποιεί ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν και στην Ξάνθη αλλά και σε πανεπιστήμια της υπόλοιπης χώρας μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης κ. Μαριαλένα Πριοβόλου και το μέλος του συλλόγου κ. Στέλιος Αλμπανίδης, ενημέρωσαν για το πώς βιώνουν οι φοιτητές τα προβλήματα σε σίτιση – ήδη ενημερώθηκαν ότι η σίτιση θα γίνεται δωρεάν μόνο σε όσους έχουν κάρτα, οι υπόλοιποι θα πληρώνουν - , συντήρηση δωματίων στις εστίες- έδωσαν φωτογραφίες από τη σημερινή εικόνα σε δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους των εστιών - και μετακίνηση, καλώντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία της Ξάνθης να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για να δοθούν λύσεις.

Ακούστε την κ. Μ.Πριοβόλου και τον κ. Σ.Αλμπανίδη.

 

 

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε αλλά όχι με τους καλύτερους οιωνούς  για όλους εμάς που καλούμαστε να αντιπαλέψουμε τα διογκωμένα πλέον προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο, λόγω της υποχρηματοδότησης. Η εναλλαγή κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την βελτίωση των όρων σπουδών των φοιτητών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην προσπάθειά της αυτή δε θέλει να υπάρχει κανένα εμπόδιο και αυτός είναι και ο λόγος που κατήργησε το ακαδημαϊκό άσυλο μέσα στο καλοκαίρι, που οι σχολές είναι κλειστές.  Ο νόμος αυτός, ωστόσο, θα μείνει στα χαρτιά και αυτό θα το φροντίσουμε όλοι οι φοιτητές που αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών και εναντιωνόμαστε σε φαινόμενα όπως η διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. που δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση να τα επικαλείται για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα, παραβλέποντας σκόπιμα ότι αυτά τα φαινόμενα δεν τα συναντάει κανείς μόνο μέσα στο πανεπιστήμιο. 

Ακόμα όμως και με αυτήν την εξέλιξη ένα πράγμα γίνεται φανερό, ο φόβος τους απέναντι στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και στην κάθε προσπάθεια των φοιτητών να σηκώσουν κεφάλι απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει αυτή η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την προσπάθεια των προηγούμενων.

Προσπαθούν να χτυπήσουν το δικαίωμα μας στη δωρεάν σίτιση αλλά δε θα τους περάσει!

Μία από αυτές τις αλλαγές αφορά στο κομμάτι της σίτισης που χρόνο με τον χρόνο γίνεται μόνιμο πρόβλημα για όλους εμάς που δεν γνωρίζουμε με τι καθεστώς σιτιζόμαστε, πόσοι θα έχουν δικαίωμα να τρώνε, τι ποιότητας φαγητό τρώμε, σε τι εργασιακές συνθήκες θα εργάζονται οι μάγειρες κ.λπ. Φέτος,  σχετικά νωρίτερα από άλλες χρονιές, υπάρχει ανακοίνωση στη λέσχη της πόλης ότι οι κάρτες σίτισης θα ισχύουν κανονικά και όποιος δεν έχει κάρτα και θέλει να σιτίζεται θα πρέπει να πληρώνει. Πέρσι, σε αντίστοιχη προσπάθεια του εργολάβου σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, ο σύλλογος βγήκε έγκαιρα μπροστά, ενημέρωσε τα μέλη του και σταμάτησε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Αντίστοιχα, στη λέσχη των εστιών έχουν δοθεί λίστες στον εργολάβο με την συγκατάθεση του πανεπιστημίου και δεν αποκλείεται (μάλλον από Οκτώβρη) να υπάρχει έλεγχος απ’ τον οποίο θα αποκλείονται πολλοί φοιτητές.

Το ζήτημα της στέγασης είναι εξίσου ένα σοβαρό ζήτημα τόσο για τους πρωτοετείς συμφοιτητές μας που έρχονται στην πόλη για να βρουν ένα σπίτι να νοικιάσουν αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία συμφοιτητές μας που λόγω έλλειψης εστιών αναγκάζονται να δίνουν πολλά λεφτά σε νοίκια και λογαριασμούς, την ίδια στιγμή που το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να αξιοποιήσει χώρους που έχει, να τους διαμορφώσει κατάλληλα ώστε να μείνουν περισσότεροι φοιτητές αλλά ακόμα και να υλοποιήσει και ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας και συνολικότερα του φοιτητικού κινήματος, τη δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών. Πανελλαδικά, μόλις το 9% των φοιτητών έχει πρόσβαση σε εστίες και την ίδια στιγμή τα υπάρχοντα κτήρια έχουν σοβαρά προβλήματα λόγω του ότι δεν συντηρούνται. Στην Ξάνθη η κατάσταση είναι αντίστοιχη (10άδες πρωτοετείς κάθε χρόνο περιμένουν μέχρι και τον Μάιο για να πάρουν δωμάτιο, ενώ απ’ την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της φοιτητικής Μέριμνας στρέφουν τους πρωτοετείς απέναντι στους υπόλοιπους φοιτητές).

Τέλος, έχουμε το ζήτημα των μεταφορών. Η κατάσταση είναι εκρηκτική ιδιαίτερα τις περιόδους των εξεταστικών αλλά και μέρες που έχει μαζικά μαθήματα. Από Οκτώβρη είναι σοβαρότατο το ενδεχόμενο (με βάση και τα λεγόμενα του Αντιπρύτανη Οικονομικών) η μεταφορά να πάψει πλέον να είναι δωρεάν, γιατί το πανεπιστήμιο δε μπορεί να πληρώσει (λόγω της μείωσης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1 εκ. €). Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα επιβαρύνει πολλαπλάσια όσους μένουμε στις εστίες (λόγω της τοποθεσίας των εστιών), ενώ κάποιους θα τους αναγκάσει να μετακινούνται με τα πόδια.

Η διαρκής μείωση των κονδυλίων που αφορούν στις ανάγκες των φοιτητών, η ποινικοποίηση της οργανωμένης προσπάθειας των φοιτητών να αγωνιστούν για να σπουδάζουν χωρίς προβλήματα αλλά και το άσυλο που δίνεται ταυτόχρονα σε κάθε λογής ιδιώτες που μπαίνουν μέσα στις σχολές και τις εστίες μας και προσπαθούν να βγάλουν κέρδος στις πλάτες τις δικές μας συνθέτουν την ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης για το πώς πρέπει να είναι ένα «σύγχρονο» πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη» που οραματίζονται και λένε ότι μας χωράει και μας μέσα. Εμείς τους απαντάμε ότι δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε τις σχολές και τις εστίες μας να ρημάζονται και να μην αντιδρούμε.

 

Απαιτούμε:

  • Ούτε σκέψη για κάρτες σίτισης. Δημόσια και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές!
  • Έξω οι εργολάβοι απ’ τις λέσχες και το πανεπιστήμιο!
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους φοιτητές! Ούτε σκέψη για αντίτιμο!
  • Να βρεθεί λύση για τη στέγαση όλων όσοι έχουν ανάγκη και κάνουν αίτηση για να μπουν στις εστίες. Να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία προσωρινά.
  • Να διαμορφωθεί κατάλληλα εδώ και τώρα το κτήριο των παλιών εστιών (Γρίμπα) για να μπορέσει να στεγάσει φοιτητές που δεν χωράνε στις υπάρχουσες εστίες και έκαναν αίτηση.
  • Ανέγερση νέων εστιών.
  • Άμεση συντήρηση των δωματίων στις εστίες.
  • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι ανάγκες μας!

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά