Με πολλές εκπλήξεις για κοινό και συμμετέχοντες το 7ο Φεστιβάλ Παιδικών Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων που διοργανώνουν Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και Σύλλογος Εβριτών

 

 

Για μια ακόμη φορά θα εκπλήξουν ευχάριστα οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Παιδικών Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων, το  κοινό και τους συμμετέχοντες, αύριο Σάββατο στις 18:00, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο.

Στην 7η κατά σειρά διοργάνωση , το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, προσδίδουν διεθνή διάσταση στο φεστιβάλ με συμμετοχή από το Δήμο Campulung της Ρουμανίας και με στόχο φυσικά να διευρυνθεί από τις επόμενες διοργανώσεις.

Επί σκηνής εννέα  παιδικά χορευτικά συγκροτήματα από όλη τη χώρα και ένα από το εξωτερικό θα ‘ταξιδέψουν ‘ το κοινό σε όλη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια, η δε διάρθρωση της όλης παράστασης θα υπενθυμίσει στο κοινό και θα γνωρίσει στους φιλοξενούμενους την αφετηρία των θεμέλιων λίθων του πολιτισμού της Θράκης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης , κ. Απόστολος Πολυμένης, εξ’ αρχής στόχος του συλλόγου Εβριτών που εμπνεύστηκε, διοργάνωσε και θεσμοθέτησε το φεστιβάλ στην πόλη πριν από επτά χρόνια, ήταν η φιλοξενία συγκροτημάτων από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, σε μια περίοδο χωρίς ιδιαίτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε αφ’ ενός να ‘εισπράττει’ η τοπική οικονομία όλες τις παράπλευρες ωφέλειες από μια διοργάνωση με πολλούς επισκέπτες- χορευτές και συνοδούς, φέτος αναμένονται πάνω από 800 άτομα- και αφ’ ετέρου να αναδειχθεί η πλούσια παράδοση της Θράκης και της Ξάνθης.

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του φεστιβάλ, από πέρυσι αποφασίσθηκε να ενταχθεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και οργανώνεται σε συνεργασία του Κέντρου με το Σύλλογο που το θεσμοθέτησε.

Κάθε φεστιβάλ οργανωτικά είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και αυτό γίνεται συνειδητά προκειμένου να διαφέρει από τα κλασικά παραδοσιακά χορευτικά φεστιβάλ με τις εναλλαγές των συγκροτημάτων επί σκηνής, αλλά και να εξελίσσεται δίνοντας στο θεατή την δυνατότητα να γνωρίσει την Ξάνθη και τους ανθρώπους της.

Φέτος το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει –και να δει!- πως από την Ορφική λύρα ‘γεννήθηκε’ η λύρα της Θράκης και πως εντάξαμε τη γκάιντα στη μουσική μας παράδοση. Από κοντά η ποντιακή λύρα και το νταούλι, η Φιλαρμονική του Δήμου σε ρόλο έκπληξη, και οι 'Μπάντα Τέτοια’, σύμμαχοι και συνοδοιπόροι  σε κάθε πολιτιστικό δρώμενο της πόλης και όχι μόνο.

Παράλληλα στο φουαγιέ του δημοτικού αμφιθεάτρου θα παρουσιάζονται φωτογραφική έκθεση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης του Λυκείου Ελληνίδων και έκθεση παραδοσιακών φορεσιών της Θράκης από τη συλλογή του Γιώργου Τοπαλίδη.

Τέλος, ο κ. Πολυμένης ευχαρίστησε δημόσια το νέο πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης , κ. Ηλία Ασκαρίδη, που όπως είπε κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του και με ταχύτατες διαδικασίες να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου το φεστιβάλ.

Ακούστε τον κ. Απόστολο Πολυμένη.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά