Πότε θα τιμήσουμε το ολοκαύτωμα ως πόλη και θα τιμήσουμε τους Ξανθιώτες Εβραίους που εξοντώθηκαν; Ο Ν.Κοσμίδης θέτει τον προβληματισμό και ζητά την ενεργοποίηση όλων


Το Ολοκαύτωμα δεν αφορά μόνο τους απογόνους των Εβραίων θυμάτων αλλά κάθε άνθρωπο με δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο συμπολίτης μας κ. Νίκος Κοσμίδης στην ανοιχτή επιστολή του-σ.σ: δημοσιεύεται αυτούσια στην ιστοσελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου- με την οποία ζητά από τους εκπροσώπους και από τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στους πάνω από 500 Ελληνοεβραίους της Ξάνθης, οι οποίοι υπήρξαν μαρτυρικά θύματα του ναζισμού και του φασισμού.


Η Εβραϊκή κοινότητα Ξάνθης, προσέφερε τα μέγιστα στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης προπολεμικά, γεγονός το οποίο είναι αναμφισβήτητο και αποδεικνύεται από τα μνημεία – αρχιτεκτονικά και όχι μόνο-  που υπάρχουν μέχρι και σήμερα και αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη, όπως π.χ. ο Πολυχώρος Τέχνης και σκέψης ‘Οικία Μ.Χατζηδάκη’(αρχοντικό Ντανιέλ).


Η Ξάνθη, τονίζει, είναι μια από τις λίγες ελληνικές πόλεις στην οποία δεν έχει ανεγερθεί μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των εκατοντάδων Εβραίων της πόλης , οι οποίοι μεταφέρθηκαν και εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα.


Η παράλειψη αυτή –υποστηρίζει – αποτελεί όνειδος για μια κοινωνία η οποία θέλει να λέει ότι είναι υπερήφανη για την πολυπολιτισμικότητα της, τη στιγμή μάλιστα που όμορες πόλεις έχουν ήδη ανεγείρει σχετικά μνημεία.


Ο κ. Κοσμίδης ευελπιστεί  ότι η επιστολή του, στην οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, θα τύχει της απαραίτητης προσοχής από τις τοπικές αρχές και από την κοινωνία της Ξάνθης, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη αβλεψία.


Ακούστε τον κ. Νίκο Κοσμίδη.
 


 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά