Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης-Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων. Τριήμερες δράσεις για τη γυναίκα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι 3ημερες δράσεις του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης – μέλος Ο.Γ.Ε. μαζί με Την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, αφιερωμένες στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών.

            Τιμώντας τις γυναίκες και τους αγώνες τους από το  μακρινό 1857,  και θέλοντας να αναδείξουν την ανισοτιμία των γυναικών που  ζει και βασιλεύει και σήμερα, οι δύο φορείς  επέλεξαν να απευθυνθούν στις εργαζόμενες γυναίκες που βιώνουν την βαρβαρότητα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αναδεικνύοντας τις συνέπιες αυτών σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών.

            Συγκεκριμένα, την Παρασκευή έγινε μαζική εξόρμηση στις εργαζόμενες τηλεφωνήτριες του ομίλου Cosmote που βιώνουν από πρώτο χέρι τόσο την  εντατικοποίηση της δουλειάς όσο και τις επιπτώσεις των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Τετράωρα και εξάωρα είναι κανόνας στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς ενώ οι νόρμες και οι χρόνοι που πρέπει να πιάνονται από τις τηλεφωνήτριες, για να μην κινδυνεύει η θέση τους, είναι ο εφιάλτης τους.

            Το Σάββατο, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, μέσα από ένα Δρώμενο, εμπνευσμένο από την ίδια την καμπάνια της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, οι γυναίκες των δύο φορέων αυτών  αναπαρέστησαν την  Ζωή-Λάστιχο της γυναίκας. Και βεβαίως ο σκοπός δεν ήταν μόνο να δουν οι γυναίκες και να αναγνωρίσουν στα πρόσωπα τους, τους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να παίξουν ως εργαζόμενες, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένες κλπ., αλλά η ανάδειξη των αιτιών αυτών των προβλημάτων καθώς και την ανάγκη οργάνωσης και αγώνα, για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

            Κυριακή, 8 Μάρτη, οι εορτασμοί έκλεισαν με μια εκδήλωση-συζήτηση σε καφέ της πόλης, όπου έγινε προβολή βίντεο σχετικά με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τις συνέπειες τους στις γυναίκες και ακολούθησε γόνιμη συζήτηση για την ανάγκη ενημέρωσης και οργάνωσης κυρίως των νέων γυναικών, την ανάγκη προστασίας της μητρότητας, την ανάγκη ύπαρξης μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλες τις γυναίκες, την ανάγκη ύπαρξης δομών όπως παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης , ώστε η γυναίκα να έχει ελεύθερο χρόνο, να μπορεί να αξιοποιεί το χρόνο της σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα της, να έχει προσωπική και κοινωνική ζωή. 

            Λόγω και τον εξελίξεων στην περιοχή, δεν θα μπορούσε να μην γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, εγκλωβισμένες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα παζάρια της Τουρκίας Ε.Ε. οι γυναίκες των δύο συλλόγων δήλωσαν πως η αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Έβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και κάλεσαν τις γυναίκες να απομονώσουν τόσο τον εθνικισμό όσο και την θεωρία των “ανοιχτών συνόρων”. Απαίτησαν την κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ –Τουρκίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά του Αιγαίου .Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμό τους.

            Τέλος, δήλωσαν πως δεν θα αφήσουν ούτε τις φεμινίστριες ούτε την κυβέρνηση, ούτε την  Ε.Ε. και τις γυναίκες που τους εκπροσωπούν και δήθεν νοιάζονται για την ισότητα των δυο φύλων, να λερώσουν το μήνυμα της ημέρας αυτής. Δεν θα στρέψουν τα βέλη τους στο άλλο φύλο, στους συντρόφους και στους πατεράδες τους, ούτε και θα συμβιβαστούν με την μίζερη ζωή.  Με οδηγό  το ελπιδοφόρο μήνυμα των μεγάλων γυναικείων εργατικών αγώνων, θα διεκδικήσουν  τα σύγχρονα δικαιώματα τους.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά