Φ. Μάρης: Έργα υποδομών και ανάπτυξης, ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος των φοιτητών, της τοπικής κοινωνίας και της ερευνητικού αποτυπώματος, του ΔΠΘ.

Τον Αντιπρύτανη Οικονομιών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Φώτη Μάρη, φιλοξένησε η ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, τη Δευτέρα  23 Μαρτίου 2020.

Η αφορμή της επικοινωνίας μας στάθηκε η  έγκριση υποβολής πρότασης  από τη Σύγγλιτο του Πανεπιστημίου της Θράκης,  με τίτλο: «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ. με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)»

Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε αναλυτικά στο εγχείρημα αυτό από το Πανεπιστήμιό μας περιγράφοντας το αντικείμενο του έργου.

Ακούστε τον

"Η κατασκευαστική διαδικασία του μεγάλου αυτού έργου, όπως στη συνέχεια ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων, η λειτουργία και οι συντηρήσεις του,  δίνουν στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης ένα θετικό πρόσιμο   στην τοπική αγορά και στην τοπική οικονομία και  με αυτόν τον τρόπο,  ελπίζουμε ότι  θα συνεισφέρουμε δημιουργικά και ρεαλιστικά,  στην ανάπτυξη του τόπου", σημείωσε ο κ. Μάρης.

"Στην Ξάνθη χρηματοδοτείται η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού  ερευνητικού κέντρου «Αριστείας»,   όπου θα αξιοποιηθούν οριζόντια και στοχευμένα οι  δυνάμεις και των πέντε τμημάτων του Δημοκριτείου  Πανεπιστημίου  της πολυτεχνικής σχολής μας,   έτσι ώστε να μπούμε ακόμη πιο έντονα στον ερευνητικό χάρτη, στο χάρτη της καινοτομίας σε Πανελλαδικό αλλά και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο", σημείωσε ο κ. Φώτης Μάρης, τονίζοντας « στοχεύουμε στην πραγματικότητα,  η  Ξάνθη και το Πολυτεχνείο να γίνει ένα Κέντρο που θα διακρίνεται σε συγκεκριμένους τομείς, στους τομείς αυτούς που θα επιλέξουν και επιλέγουν  οι ερευνητές και τα στελέχη μας, ενώ  έχουν ήδη ερευνητικές διακρίσεις».

"Ο πολλαπλασιαστής σε κάθε ευρώ που μπαίνει στην έρευνα αποδίδει δύσκολα,  αλλά όταν  αποδώσει,  τότε είναι πολύ μεγάλος. Δε προσπαθούμε να κάνουμε κάτι εύκολο, όμως  η προσέγγιση, γίνεται συστηματικά, γίνεται με σοβαρότητα και  γι αυτό είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την επιτυχία του εγχειρήματος

Οι σχέσεις μας και οι συνεργασίες μας με την Περιφέρεια και με το Δήμο Ξάνθης είναι σε πολύ καλό επίπεδο, έχουμε αγαστή συνεργασία και επιδιώκουμε μαζί να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας, με στόχο και τον φοιτητή και τον πολίτη", μας είπε ο κ. Φώτης Μάρης ο οποίος τονίζει οτι οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα έχουν ακόμη ένα πλεονέκτημα και αυτό συνοψίζεται στη βιωσημότητα του εγχειρήματος. Αυτό είναι που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα να στοχεύουμε σε δράσεις που έχουν μέλλον, διάρκεια και απτέλεσμα.

 Η πρόταση  προωθήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με κόστος  105.500.000 ευρώ,  ενώ ταυτόχρονα η  πρόταση περιλαμβάνει έργα σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή, στην οποία θα δημιουργηθούν νέες Φοιτητικές εστίες και χώρος σίτισης φοιτητών, Ξενώνας φιλοξενίας, Πανεπιστημιακές κατοικίες αλλά και Κεντρική Βιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο που θα λειτουργεί και ως Πολύ-λειτουργική Εγκατάσταση εκδηλώσεων.

 


 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά