Μια βόλτα στα θρησκευτικά αξιοθέατα της Ξάνθης

Ο Ακάθιστος Ύμνος θα ψαλεί σε όλους τους ιερούς ναούς σήμερα το βράδυ, Παρασκευή 31 Μαρτίου, πέμπτη εβδομάδα των Νηστειών, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου.

Εν όψει της μεγάλης εορτής του Πάσχα ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης και το ένθετο “Αλλιώτικες Προτάσεις” που μεταδίδεται κάθε Παρασκευή από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης προτείνει περιηγήσεις θρησκευτικού περιεχομένου σε εκκλησίες και παρεκκλήσια της Ξάνθης.

Η πρώτη πρόταση αφορά τον Ιερό ναό του Ακάθιστου Ύμνου, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, που βρίσκεται ψηλά στην ακρόπολη, ακολουθώντας το μεγάλο σοκάκι Ουζούν, μία μοναδική εκκλησία σε όλη την Ελλάδα, αφού μία έως δύο ακόμη εκκλησίες είναι αφιερωμένες στον Ακάθιστο Ύμνο και μία εξ αυτών στο νησάκι Σκορπιός.

Μία αψιδωτή πύλη είναι η είσοδος του ναού, ενώ και το εσωτερικό του δεν μοιάζει με άλλους ναούς, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αγιογραφίες, μία από τις πιο παλιές εκκλησίες της Ξάνθης, με αυλή που μοιάζει με πανοραμικό μπαλκόνι γεμάτο λουλούδια και φυτά.

Η επόμενη εκκλησία που προτείνει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης είναι ο Ιερός ναός του Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου, που ανοικοδομήθηκε το 1840, που φέρει και μαρμάρινη πλάκα με επιγραφή των Κομνηνών και κάπου εκεί δίπλα στον ναό είναι ο τάφος του αρχιερέα Ευγένιου. Μάλιστα διηγήθηκε και μία ιστορία που σχετίζεται με την εκκλησία και τον πολυτεχνίτη -καλλιτέχνη κύριο Κουνή, πρόσφυγας από το Αϊβαλί, ο οποίος όταν σε μεγάλη ηλικία είχε αναλάβει να ζωγραφίσει το τέμπλο της εκκλησίας, έπεσε από αρκετό ύψος της σκαλωσιάς που είχε τοποθετήσει, με αποτέλεσμα  ο  χώρος να πλημμυρίσει κόκκινη μπογιά, αλλά ευτυχώς “ο άγιος έβαλε το χέρι του” και δεν χτύπησε.

Συνεχίζεται η περιήγηση και επισκεπτόμαστε την εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών,  το Καβάκι όπως το γνωρίζουν οι Ξανθιώτες, η παλαιότερη εκκλησία της Ξάνθης, χτισμένη το 1800, η οποία υπήρχε και πιο παλιά, αλλά κάηκε και ξαναχτίστηκε. Εκεί στο Καβάκι επί τουρκοκρατίας, επειδή  απαγορευόταν τα καμπαναριά, οι κάτοικοι στερέωσαν μία καμπάνα σε ένα καβάκι, λεύκα δηλαδή, και όταν ο αέρας ήταν δυνατός η καμπάνα χτυπούσε από μόνη της. Αργότερα χτίστηκε το καμπαναριό της εκκλησίας, κάτι άλλωστε που φαίνεται γιατί έχει διαφορετική αρχιτεκτονική από τον υπόλοιπο ναό.

Ένα από τα πιο αθέατα και ανεξερεύνητα παρεκκλήσια στην Παλιά Πόλη είναι των Αγίων Θεοδώρων, στην οδό Αριστείδη, με εντοιχισμένο μπροστά το προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Άγιο Πατάπιο, με ολοκέντητη εικόνα των Ταξιαρχών, με άριστη απεικόνιση και κάθε λεπτομέρεια, όπου λέγεται ότι κάποιο τμήμα της είναι κεντημένο με ανθρώπινη τρίχα.

Μεταφερόμαστε στην συνοικία Σαμακώβ, από την πλευρά του Κόσυνθου ποταμού κοντά στα περιπατητικά μονοπάτια, όπου ανάμεσα στα σπιτάκια και τα σοκάκια της γειτονιάς, βρίσκεται το παρεκκλήσι της Υπαπαντής του Χριστού και από εκεί πάμε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, όπου στο προαύλιο του είναι το όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και συνεχίζοντας βρισκόμαστε στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στην ομώνυμη οδό λίγο πιο πάνω από το Αρχοντικό Ισαάκ Ντάνιελ, χτισμένο από την οικογένεια Σαραλέκου.

Η βόλτα μας τελειώνει την οδό Μάρκου Μπότσαρη, στο παλιό κτήμα του καπνεμπόρου Ανάργυρου Σιγάλα, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, που είχε χτίσει ο Σιγάλας σε ανάμνηση της μητέρας του Μαργαρίτας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά