Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ξάνθη στην πλατεία Ελευθερίας // Έγινε κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των Καπνεργατών

Στις 13 Ιούνη με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ξάνθη,  ενώ παρευρέθηκαν  οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό και  χαιρετισμό απεύθυνε ο Κώστας Βογιατζής, υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Έγινε κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο των Καπνεργατών, προς τιμή των νεκρών ηρωικής απεργίας του Ιούνη του 1928 στη Ξάνθη.

Στην ομιλία του ο Κώστας Αβραμόπουλος στάθηκε μεταξύ άλλων στις εκλογές της 25ης Ιούνη, ότι το επόμενο θετικό βήμα, θα είναι το ΚΚΕ να κρατήσει και να αυξήσει τις 26 έδρες. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε παντού και εδώ στην Ξάνθη, γιατί κάθε ψήφος μετράει, κάθε ψήφος προστίθεται στο εκλογικό ποσοστό του Κόμματος». Το αποτέλεσμα αυτό ήλθε μέσα από τους μεγάλους και μικρότερους αγώνες, που έδωσαν οι κομμουνιστές από κοινού με χιλιάδες εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νέους, όλη την περασμένη τετραετία. Τους αγώνες για να καταργηθεί στην πράξη ο αντεργατικός «νόμος Χατζηδάκη». Τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Τους αγώνες για την προστασία της ζωής του λαού μας από την πανδημία. Αλλά και τους αγώνες για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές. Τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις του λαού μας και της νεολαίας για το έγκλημα στα Τέμπη, τις αγωνιστικές αντιδράσεις στη λαίλαπα της «πράσινης» μετάβασης, αλλά και ενάντια στα ΝΑΤΟϊκά κομβόϊ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε για τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ξάνθης, όπως η SUNLIGHT, τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, τα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ, την E-VALUE που θησαυρίζουν στις πλάτες των εργαζομένων, σπάζοντας τα ρεκόρ κερδοφορίας αλλά στους εργάτες δίνουν εξαθλιωμένους μισθούς, χείριστες συμβάσεις εργασίας με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, εντατικοποίηση της εργασίας που πολλές φορές καταλήγουν σε σοβαρά εργατικά ατυχήματα, ακόμη και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως στην ΕΛΒΙΖ, στον ΑΚΤΩΡ κ.α.

Επίσης έκανε λόγο στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα και σημείωσε πως ο σκυλοκαβγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που κρατεί στη Θράκη με αφορμή και τις εκλογές «Δεν έχει να κάνει με το αν η ΝΔ θα βάψει μπλε και τη Ροδόπη ή ποιος θα πάρει τις έδρες στην Ξάνθη. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι μειονότητες εργαλειοποιούνται για να προχωρήσουν επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Υποκρίνονται όσοι ανακαλύπτουν τώρα τέτοιου είδους παρεμβάσεις». Στο ΝΑΤΟικό παζάρι για τις διευθετήσεις της επόμενης μέρας η Θράκη έχει περίοπτη θέση. Στα παιχνίδια με τη μειονότητα εμπλέκονται όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα.

Και πρόσθεσε: «Στόχο έχουν να διαιρούν τους εργαζόμενους και να τους δηλητηριάζουν με το φαρμάκι της έχθρας. Ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή μας οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελούν μόνο γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, στους λαούς όλων των γειτονικών χωρών.

Τα ΝΑΤΟικά σχέδια έχουν πολλά πλοκάμια... Και όλα «σφίγγουν» τον λαό μέχρι ασφυξίας! Γι' αυτό, και η μειονότητα της Θράκης έχει συμφέρον από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Που στέκεται απέναντι στα επικίνδυνα παιχνίδια της αστικής τάξης ένθεν κακείθεν, ενάντια στα ευρωατλαντικά σχέδια και πάντα δίπλα της, στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής».

Η ενότητα της εργατικής τάξης είναι ενιαία ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα και καταγωγή.

Ακόμα, σημείωσε πως μόνο το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα βρίσκεται από την επόμενη μέρα στις γειτονιές, όταν οι λαϊκές οικογένειες, ανάμεσά τους και οι ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ στη Ξάνθη θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα κοράκια των funds και των τραπεζών. «Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα», είπε, «αλλά και όταν το ΚΚΕ έφερε τροπολογία στη βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, όλοι μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ την απέρριψαν.

Απέδειξαν αυτά τα κόμματα, πως είναι αποφασισμένα να κάνουν το παν για να χαρίσουν σε funds και τράπεζες την πρώτη κατοικία χιλιάδων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, στις 25Ιούνη, με περισσότερους κομμουνιστές βουλευτές που θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα, μπορούμε να αποτρέψουμε τις κατασχέσεις να μην περάσει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!»

Τόνισε επίσης τις παρεμβάσεις που έκαναν οι Κομμουνιστές βουλευτές μέσα στην βουλή, τα προηγούμενα χρόνια, για την ενδυνάμωση και στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, που υπάρχει τεράστιο ζήτημα λειτουργίας του, πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά την περίοδο της πανδημίας, όπως αποτυπώνεται σε ανακοινώσεις του σωματείου εργαζομένων του ΓΝΞ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και τελευταία με τους γιατρούς της χειρουργικής κλινικής, αλλά και όσα βιώνει ο Ξανθιώτικος λαός όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας και έρχεται αντιμέτωπος με ελάχιστο αριθμό εξαντλημένου, υγειονομικού προσωπικού.

Τα δύσκολα είναι μπροστά! Το κυβερνητικό πρόγραμμα της «επόμενης μέρας» είναι βαθιά αντιλαϊκό και συγκεκριμένο: Η επιστροφή στα ματωμένα πλεονάσματα, με εφαλτήριο τη φοροληστεία από άμεσους και έμμεσους φόρους. Είναι τα πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για να βάλουν στο χέρι πάνω από 32 δις ευρώ του ταμείου ανάκαμψης οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση, που για τον λαό σημαίνει ακριβότερο ρεύμα, ακριβότερα εμπορεύματα, στέγη και μετακινήσεις  και τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος με την εγκατάσταση ΑΠΕ. Είναι η δέσμευση να μην προχωρήσουν σε καμιά αύξηση μισθού λόγω προϋπηρεσίας μέχρι το 2027, όπως αποκαλύπτει η εαρινή έκθεση της Κομισιόν. Δεσμεύονται επίσης απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και σε άλλα επικίνδυνα σχέδια, όπως για παράδειγμα οι διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ.

Απέναντί τους είναι μόνο το ΚΚΕ. Γι’ αυτό στις 25 Ιούνη ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ! να πάει το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά. Να δώσει δύναμη στη δύναμή του. Με πρωταγωνιστή το λαό και με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να αποσπάσουμε μέτρα ανακούφισης, να φρενάρουμε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να έχουμε νέες κατακτήσεις, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας. Η επίθεση σε βάρος του λαού δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν τη σταματήσει ο ίδιος ο λαός.

Αργότερα στο χαιρετισμό του, ο Κώστας Βογιατζής αναφέρθηκε στα γεγονότα της ηρωικής απεργίας του Ιούνη του 1928 στη Ξάνθη και την συμπλήρωση των 95 χρόνων από την δολοφονία των 4 καπνεργατών, 2 χριστιανών και 2 μουσουλμάνων, κατά τη διάρκειά της.

Νεκροί στην Ξάνθη από την κρατική καταστολή, ήταν τα 3 μέλη του ΚΚΕ οι Σωκράτης Καραβανάς ή Καράμπελας, Ραμαδάν Ογλού Μουσιά, Σπύρος Θεοδοσίου, όπως και ο Ασάν Μεμέτ.

«Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο που παρακολουθούμε τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης», ανέφερε ο Κώστας Βογιατζής, «οι 4 νεκροί της απεργίας που πέσανε στον κοινό αγώνα για τη βελτίωση της ζωής τους απέναντι στους καπνεμπόρους και το κράτος τους δείχνουν τον δρόμο της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης που είναι ενιαία ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα και καταγωγή. Όπως έλεγε ο Ναζίμ Χικμέτ: Μία θρησκεία, ένας νόμος, ένα δίκαιο: Η δουλειά του εργάτη».

 

Εκλογές 2012
Τοπικά