Σ. Μωραΐτης: 70 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στη Γενική Έκθεση του ΕΒΕ στις Γ.Π.Π- Και πολιτιστικές εκπλήξεις φέτος από το επιμελητήριο!

Ξεκίνησε σαν ένα εμπορικό φεστιβάλ ενταγμένο στις Γιορτές Παλιάς Πόλης με στόχο να αναδείξει τους τοπικούς επιχειρηματικούς μας θησαυρούς τους οποίους είχε καταγράψει από όλο το νομό σε μητρώο το επιμελητήριο της Ξάνθης , διευρύνθηκε εξαιρετικά γρήγορα με συμμετοχές από όλη την ΠΑΜΘ και παρουσιάστηκε σαν εμπορική έκθεση στις διοργανώσεις των Γ.Π.Π πριν την πανδημία και πλέον μετεξελίσσεται σε Γενική Έκθεση με συμμετοχές από όλη τη χώρα και τη Βουλγαρία!

Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.

Ο λόγος για την έκθεση του Επιμελητηρίου Ξάνθης που τα τελευταία χρόνια εντυπωσίασε στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης και που σήμερα στις 7:30 το απόγευμα εγκαινιάζεται στη φετινή 32η διοργάνωση του λαοφιλούς θεσμού.

Εβδομήντα εκθέτες από όλη τη χώρα και τη Βουλγαρία  και  το επιμελητήριο της Βουλγαρίας από σήμερα θα φιλοξενούνται στο νέο χώρο στην οδό Πανεπιστημίου- είναι η οδός μπροστά από το Πανεπιστήμιο και τη ΔΕΗ-  με δυο εισόδους, από το παζάρι και μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή, αλλά και με πολλές πολιτιστικές εκπλήξεις για ντόπιους και επισκέπτες!

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης στο χώρο το κοινό θα έχει τη ευκαιρία να θαυμάσει ένα μοναδικό έργο του συμπολίτη μας Τριαντάφυλλου Βαϊτση, με επτά φιλόσοφους των Αβδήρων να σχηματίζονται μέσα από την τέχνη της σκιάς. Το έργο, μετά από το πέρας των Γιορτών Παλιάς Πόλης, θα κοσμεί το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων. Όπως σημείωσε ο κ. Μωραΐτης, το επιμελητήριο είχε ζητήσει από τον Τριαντάφυλλο Βαϊτση να δημιουργήσει το συγκεκριμένο έργο πριν τρία χρόνια. Όμως μεσολάβησε η πανδημία και οι απαγορεύσεις. Το επιμελητήριο έχει ήδη πάρει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αμέσως μετά τις Γιορτές στον παραδοσιακό οικισμό  θα το δωρίσει το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων.  

Επίσης στο χώρο της έκθεσης το επιμελητήριο διοργανώνει μια εντυπωσιακή παρουσίαση των εθίμων και της παράδοσης των Σαρακατσάνων. Θα  εκτεθούν 25 μοναδικά έργα του αείμνηστου καθηγητή Καλών Τεχνών Ζάρα από το Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης, εικαστικά έργα που απεικονίζουν ήθη, έθιμα , σύμβολα και λάβαρα του Δ.Κυριακού  και εντυπωσιακά έργα χαραγμένα πάνω σε πέτρα του χαράκτη κ. Γιαννακού.

Ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε με έμφαση ότι αυτός ο πολιτιστικός, ιστορικός πλούτος της περιοχής δεν μπορεί άλλο να μένει αναξιοποίητος, αφού η ανάδειξη του μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα σε όλο το νομό και κάλεσε τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θ’ αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου να δουλέψουν από κοινού, ενωμένες για το κοινό σκοπό .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Παλιά Πόλη
Τοπικά