Άβδηρα: Ξεκίνησαν τα καζάνια για το Τσίπουρο// Ολοκληρώνεται η διαδικασία για τα κρασιά "Ευήνωρ" του Καρακώστα

Ξεκίνησαν να βράζουν στα καζάνια τα στέμφυλα για την απόσταξη και την παραγωγή Τσίπουρο στην περιοχή της Ξάνθης.

Η διαδικασία της απόσταξης «μαγική» με πολλές ώρες δουλειάς και παρακολούθησης της φωτιάς, καθώς απαιτείται σταθερή θερμοκρασία, έτσι ώστε όλα να κυλίσουν ομαλά.

Η πολύωρη διαδικασία είναι ουσιαστικά μια μεγάλη γιορτή και οι παρέες οργανώνουν μαζώξεις, εκλεκτά εδέσματα και μουσική που συνοδεύει τα τραγούδια και τους χορούς του γλεντιού….και αυτό γίνεται σχεδόν καθημερινά και μεγάλη έξαρση βέβαια στο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο!

Έλσα και  Τάσος Καρακώστας, στα Άβδηρα.

Το καζάνι

Όπως κάθε χρόνο ο Τάσος Καρακώστας μαζί με την Έλσα ξεκινούν από τα δικά τους σταφύλια για να παράγουν το δικό τους Τσίπουρο και μας εξηγούν ότι στη συνέχεια και μέχρι να λήξει η περίοδος της απόσταξης, φιλοξενούν στο «καζάνι» τους και σταφύλια παραγωγών από της ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι η φετινή χρονιά είναι μια καλή χρονιά και το αποτέλεσμα όλοι θα το γευθούμε στα ποτήρια μας.

Το οινοποιείο

Ο τρύγος ξεκίνησε  με το λευκό Sauvignion blanc, ακολούθησαν οι κόκκινες και ερυθρές ποικιλίες και τέλος η τοπική ποικιλία «Μαυρούδι»  

Πριν από μικρό διάστημα τα σταφύλια βρίσκονταν στο οινοποιείο, όπου παράγουν και εμφιαλώνουν τα κρασιά τους, με την ετικέτα «Ευήνωρ» και ο Τάσος Καρακώστας μας είπε ότι ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμη για τις γιορτές  η νέα σοδιά με την εμφιάλωση του λευκού και ροζέ, ενώ όσο αφορά το κόκκινο διαθέσιμη η σοδιά του 2022, καθώς το κόκκινο μένει για έναν χρόνο στο οινοποιείο πριν τη διάθεσή του για κατανάλωση.

Στο "αντίο", ο Τάσος Καρακώστας δεν παρέλειψε να μας δείξει τη "γωνιά" του.... εκεί όπου συμπυκνώνει, τη σκέψη και την ενέργειά του...

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Τοπικά