Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης: Εκδηλώσεις για την επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 50 χρόνων από την τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και  την επέτειο θυσίας  του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου , παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Σταύρου Αυγουστίδη και του Γενικού πρόξενου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνου Πολυκάρπου, διοργάνωσε  τις παρακάτω εκδηλώσεις μνήμης και τιμής :

« Διαχρονικές σχέσεις Θράκης - Κύπρου με συνδετικούς ιστούς τον Γρηγόρη Αυξεντίου και τον Διονύσιο Καρδιανό».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 στις 7:00 μ.μ. σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ανακαινισθέντος παλαιού δημαρχείου της πόλης μας. Πάρα πολύς κόσμος όρθιοι και πολλοί καθισμένοι στις δύο σκάλες του ορόφου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης μας κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο Γενικός μας Πρόξενος κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ρίζος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης πύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής, ο αντιδήμαρχος τουρισμού και αθλητισμού Ξάνθης κ. Αναστάσιος Ταρενίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Τσέπελης, η Διευθύντρια  Πολιτικών Υποθέσεων κ. Βάλια Πενταρβάνη, πρώην δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, η υποδιευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χάιδω Λειβαδίτου, η Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Σοφία Ζήση, η διευθύντρια του   8ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Πέπη Κελτσίδου και η εκπρόσωπος του

Λυκείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ξάνθης  ΑΞΙΟΝ  κ. Μαρία Καραπατζιδου. Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη εκπρόσωποι συλλόγων και πολλοί εκπαιδευτικοί, γονείς των παιδιών, μέλη και φίλοι του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης καθώς και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις μας περιείχαν τις παρακάτω δράσεις:

είσοδος της σημαίας της Κύπρου από τα παιδιά του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης – μια σημαία που τα ίδια τα παιδιά την έφτιαξαν (την έμπλεξαν).

Χαιρετισμοί του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρου Αυγουστίδη, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα, του Αντιδήμαρχου τουρισμού και αθλητισμού κ. Αναστάσιου Ταρενίδη και τέλος των διευθυντών ή των εκπρόσωποι των τιμωμένων Σχολείων που προαναφέραμε.

Παρουσίαση του βίντεο που δημιούργησαν τα παιδιά των τμημάτων Δ1 και ΣΤ1 του 4ου Δ.Σ. με τίτλο: «Τι τους εκάμασι; Τι εγινήκασι;» . Με το βίντεο αυτό που τα πλάνα του γυρίστηκαν στο Άλσος των Αγνοουμένων στα Άβδηρα, τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης λαμβάνουν μέρος στον 10ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό:  «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες». Εκπληκτικά τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που καθοδηγούσαν τα παιδιά, οι δασκάλες τους Μαρίνα Μήτρου, Χάϊδω Λειβαδίτη και Γιώργος Παυλίδης. Να σημειωθεί ότι το σχολείο αυτό έχει βραβευτεί ήδη με 2 πρώτα βραβεία, ένα δεύτερο βραβείο κι ένα έπαινο με τις 4 συμμετοχές του σε αντίστοιχο διαγωνισμό. Ήδη το βίντεο των παιδιών κυκλοφορεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μας κατασυγκίνησαν τα παιδιά του 4ου ΔΣ με τους εκπαιδευτικούς μας τα οποία στο τέλος της προβολής του βίντεο μας τραγούδησαν το τραγούδι που έγραψαν για τους αγνοούμενους δια ζώσης.

4)    Παρουσίαση βίντεο που δημιούργησε η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου, με τα έργα των τιμωμένων σχολείων της πόλης μας που απέσπασαν βραβεία σε διαγωνισμούς για την Κύπρο ή έκαναν ιδιαίτερες εκδηλώσεις για την Κύπρο.

5) Σύντομη ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Ελένης Χατζηγεωργίου, για τις σχέσεις Θράκης Κύπρου από τα αρχαία Χρόνια.

6) Έκθεση με πληροφοριακό υλικό που δημιούργησε η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων, όπου φαίνονται οι σχέσεις Θράκης Κύπρου από το 4,000 π.Χ.

7) Χορός από μαθήτρια του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης, «Σήμερον που σ’ αντίκρυσα», το ποίημα δηλαδή που έγραψε η μάνα του Γρηγόρη Αυξεντίου και το είπε στα 40  του γιού της. Τραγουδά η Μαρινέλα σε μουσική του Γιώργου Θεοφάνους (απόσπασμα από την περσινή εκδήλωση στο ΙΘΤ&Π «Αναζητώντας τον Γρηγόρη Αυξεντίου» που παρουσίασαν τα ίδια τα παιδιά).

8) Κυπριακός χορός συρτός με το  τραγούδι «ψιντρή βασιλιτζιά μου» από τα κορίτσια του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης (απόσπασμα από την περσινή εκδήλωση στο ΙΘΤ&Π «Αναζητώντας τον Γρηγόρη Αυξεντίου» που παρουσίασαν τα ίδια τα παιδιά).

9) Βραβεύσεις των σχολείων της πόλης μας που μέσα από τις δράσεις και τις πράξεις τους κρατάνε ψηλά το δεν ξεχνώ. Τους απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες που ο Σύλλογος μας δημιούργησε με το δεν ξεχνώ και βιβλία για τις βιβλιοθήκες των σχολείων που μας παρείχε «Το Σπίτι της Κύπρου», της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Τα σχολεία που βραβεύτηκαν είναι:

4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης 

5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

8ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Λύκειο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «ΑΞΙΟΝ»

Μουσικός και δάσκαλος που μας έρχεται από την Δράμα όπου υπηρετεί κ. Γιώργος Παυλίδης

11) Κατά την εκδήλωση διανεμήθηκε πληροφοριακό υλικό για τα δύο μεγάλα έργα το Άλσος των Αγνοουμένων που έγινε από το Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης και το Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας «Γρηγόρης Αυξεντίου», που δημιούργησαν από κοινού ο Σύλλογος με το δήμο Αβδήρων. Επίσης διανεμήθηκε σχετικό φυλλάδιο για την επέτειο 50 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στους μαθητές και τις μαθήτριες διένειμε ο σύλλογος αναμνηστικά μικρά δώρα με το δεν ξεχνώ.

Την  Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, ώρα:9:30, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στο Αυξέντιο χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τη θυσία του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου και για τον απαγχονισθέντα στις 14/3/1957 Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Στην συνέχεια έγιναν καταθέσεις στεφανιών από : τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρο Αυγουστίδη, τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ανδρέα Βασιλείου, από την Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα, τον υποδιοικητής Δ΄ΣΣ Δημήτριος Πετρούλια, τον αστυνομικο Διευθυντή Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Ρίζο, τον αντιδήμαρχο Αβδήρων, την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών ΕΑΣ Ξάνθης,  Την Ένωση συνταξιούχων αστυνομικών Ξάνθης, τον Σύλλογο Σαρακατσανέων Ξάνθης, την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης και τις Κυπριακές φοιτητικές ενώσεις της Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης. Τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης πύραρχος Ιωάννης Αραμπατζής, η Διευθύντρια  Πολιτικών Υποθέσεων κ. Βάλια Πενταρβάνη, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης, όπως κι άλλοι επίσημοι φορείς νυν και τέως δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πλήθος κόσμου και οι φοιτητές μας. Οι φοιτητές απήγγειλαν και ποιήματα για τους δύο ήρωες του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου ο σύλλογος παρέθεσε δεξίωση, ενώ ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Σταύρος Αυγουστίδης εκφώνησε σχετική ομιλία του στον ιερό ναό.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης θέλει να ευχαριστήσει τον Πρέσβη κ. Σταύρο Αυγουστίδη, τον Γενικό μας Πρόξενο στην Θεσσαλονίκη, όλες τις αρχές της πόλης και της περιφέρειας μας, αλλά και όλους τους φίλους και φίλες, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τους γονείς τους που τίμησαν τις δύο  μεγάλες εκδηλώσεις μας και δήλωσαν και πάλι το παρόν τους στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για λευτεριά και επανένωση του νησιού μας.

Κατά την τριήμερη παραμονή τους στην πόλη μας ο Πρέσβης μας και ο Πρόξενος μας είχαν εποικοδομητικές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς και τις αρχές της πόλης μας, με γνώμονα πάντα την σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών και την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά