‘Ο Χατζιδάκις συναντά τον Τσιτσάνη’ στα Τρίκαλα-Η εικαστική έκθεση της Ανθής Κουρτίδου ‘Την πόλη μου κεντώ’ ταξιδεύει στα Τρίκαλα

Ταξιδεύει για τα Τρίκαλα η πρωτότυπη έκθεση με τίτλο ‘ Την πόλη μου κεντώ’ της Ξανθιώτισσας  εικαστικού Ανθής Κουρτίδου.

Το σύνολο των μοναδικών της έργων θα φιλοξενηθεί στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό του Κέντρου Έρευνας -Μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα, με θέμα «Ο Χατζιδάκις συναντά τον Τσιτσάνη».

Είναι η πρώτη φορά που τα έργα της θα εκτεθούν στο σύνολο τους και η πρώτη φορά που η Ανθή Κουρτίδου παρουσιάζει τη δουλειά της εκτός νομού Ξάνθης.

Φιλοξενούμενη στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η Ανθή Κουρτίδου αποκάλυψε πως προέκυψε αυτή η συνεργασία μ’ έναν ανεπάντεχο τρόπο , όπως όλα τα ωραία πράγματα συμβαίνουν στη ζωή, με τρεις κυρίες που υπηρετούν τον πολιτισμό και τις τέχνες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυο Ξανθιώτισσες και μια Τρικαλινή…

Η Τάνια Καπετανοπούλου εντοπίζει και στέλνει στην Ανθή το εξώφυλλο μιας ποιητικής συλλογής της Τρικαλινής φιλολόγου και ποιήτριας Ειρήνης Ντάλα. Η γυναικεία φιγούρα που κοσμεί το εξώφυλλο θυμίζει την τεχνοτροπία της Ανθής.

Η Ανθή αποφασίζει να κεντήσει τη μορφή πάνω σε μια πάνινη τσάντα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να το γνωστοποιήσει στην Ειρήνη Ντάλα. Η τελευταία ενθουσιάζεται από την δεξιοτεχνία της Ανθής και έτσι ξεκινά μια γνωριμία με την Ανθή και την τέχνη της και ξεκινά η συνεργασία.

Αποφασίζουν να εκτεθεί στο ‘Μουσείο Τσιτσάνη’ η έκθεση της Ανθής Κουρτίδου  για να γνωρίσει την ιδιαίτερη και πρωτότυπη τεχνοτροπία της, αυτό το πάντρεμα της ζωγραφικής με την κεντητική, το φιλότεχνο κοινό των Τρικάλων.

Ακούστε την Ανθή Κουρτίδου.

Τίτλος της έκθεσης ‘Ο Χατζιδάκις συναντά τον Τσιτσάνη’. Κι όπως επισημαίνει η Ανθή δεν ήταν μόνο αυτό το κοινό σημείο αναφοράς, δηλαδή δυο πόλεις στις οποίες γεννήθηκαν οι δυο κορυφαίοι μουσικοί, οι οποίοι και συνεργάστηκαν.

Όπως και στην Ξάνθη σημείο αναφοράς για την πόλη είναι ο πύργος του ρολογιού στην κεντρική πλατεία, έτσι και στα Τρίκαλα ένας πύργος ρολογιού κοσμεί κεντρικό σημείο της πόλης. Η Ανθή θυμάται ότι το πρώτο της έργο ήταν το ρολόι της Ξάνθης. Το δε πρώτο της έργο αφιερωμένο στα Τρίκαλα είναι ο εκεί πύργος του ρολογιού, όπως και το σπίτι του Βασίλη Τσιτσάνη!

Όλοι οι πίνακες της Ανθής Κουρτίδου συνοδεύονται από κείμενα εξίσου ιδιαίτερα με την τεχνοτροπία της, τα οποία αναδεικνύουν κάθε φορά ότι αποτυπώνει στον καμβά και κεντά με τη βελόνα και την κλωστή της.

Τον πύργο του ρολογιού των Τρικάλων συνοδεύει ένα ποίημα της Ειρήνης Ντάλα.

Η Ανθή Κουρτίδου δεν κεντά μόνο την πόλη της. Την υπεραγαπά και το έχει αποδείξει. Ξεκινά αύριο για τα Τρίκαλα με το σύνολο των έργων της, με τα ξακουστά παραδοσιακά ξανθιώτικα γλυκά ανά χείρας, με τα οποία θα τρατάρει τους επισκέπτες, και με υλικό για την Π.Ε Ξάνθης, ώστε να γνωρίσουν οι Τρικαλινοί  την πόλη που κεντά από το 2020 ασταμάτητα!

Η διάρκεια της  έκθεσης θα είναι από τις 30 Μαρτίου  έως τις  7 Απριλίου και τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο,  30 Μαρτίου,  στις  7.00 μ.μ.

Η Ανθή επιστρέφοντας από τα Τρίκαλα ξαναπιάνει πινέλα , βελόνες και κλωστές. Ετοιμάζει μια ακόμη εικαστική ενότητα για να προβάλει την ιστορία της πόλης της. Θ’ αποτυπώσει τις καπναποθήκες της Ξάνθης και θα κεντήσει την ιστορία της πόλης που ευημερούσε την εποχή του καπνού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά