ΙΘΤΠ: Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης, μας γνωρίζει τη θρακιώτικη λύρα

Για τη σχέση του με τον θρακιώτικο πολιτισμό και τη θρακιώτικη λύρα, μίλησε στη σειρά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, «Νέοι & Νέες για την Θράκη και τον Πολιτισμό», ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης.

Ξεκινώντας από σύγχρονα μουσικά ακούσματα και χωρίς πρότερη επαφή με τον παραδοσιακό πολιτισμό, ο κύριος Κοκκαλίδης πρωτοσυναντήθηκε με τη θρακιώτικη λύρα στα 22 του χρόνια. Σήμερα, αποτελεί έναν αναγνωρισμένο λυράρη της νεότερης γενιάς, όπως επίσης και έναν χειροτέχνη στην κατασκευή της θρακιώτικης λύρας, καθώς και άλλων περιοχών της χώρας μας.

Ο κύριος Κοκκαλίδης, μας υποδέχτηκε στο εργαστήριό του και μας μίλησε για τις θρακιώτικες ρίζες του, τη στενή σχέση της λύρας με τα Αναστενάρια, όπως επίσης και για τη συμβολή του στη διάδοση της τέχνης του άγνωστου, σε αρκετούς, αυτού μουσικού οργάνου. Όπως σημειώνει, «όντας στρατιώτης της θρακιώτικης λύρας και παράδοσης, οφείλω ν’ αφήσω κι εγώ κάτι, και να εξελίξω αυτό το όργανο όσο καλύτερα μπορώ, με τις δικές μου δυνάμεις και γνώσεις».

Βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Κοκκαλίδης γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1987. Από τη νηπιακή του ηλικία ξεκίνησε τη γνωριμία του με τη μουσική, μαθαίνοντας μεταλλόφωνο, αρμόνιο και αργότερα ηλεκτρική κιθάρα. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη θεωρία της μουσικής και αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης.

Η αυτοδίδακτη ενασχόλησή του με τη θρακιώτικη λύρα, ξεκίνησε το 2009. Στη συνέχεια, παρακολούθησε σεμινάρια παραδοσιακής ορχήστρας στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, με τον διακεκριμένο βιολιστή Κυριάκο Γκουβέντα.

Εστίασε την έρευνά του πάνω στην κατασκευή της θρακιώτικης λύρας, στήνοντας το δικό του εργαστήριο, και στη συνέχεια ξεκίνησε να ασχολείται και με τη διδασκαλία της.

Στο πλαίσιο των μουσικών του ενδιαφερόντων, ασχολήθηκε και με την καταγραφή παλιών τραγουδιών της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης και της Μαρώνειας, διασώζοντας ανέκδοτα τραγούδια. Επίσης, από το 2020 παρακολουθεί μαθήματα βιολιού στο δημοτικό ωδείο Ξάνθης.

Από το 2012, συμμετέχει στο  μουσικό σχήμα «Θρηίκιος Ηχος» και το 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας» το βιβλίο του ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΛΥΡΑ, στο οποίο περιλαμβάνεται και μέθοδος εκμάθησης.

Φωτογραφίες: Νίκος Κοσμίδης

Όλα τα βίντεο της σειράς, είναι διαθέσιμα στο κανάλι του ΙΘΤΠ στο YouTube, καθώς και στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά