Λευτέρης-Φοίβος Βασιλόπουλος : πήγε με το ERASMUS στη Γαλλία και στα 22 χρόνια του είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στη Γαλλία με το κόμμα VOLT!

Από τις αίθουσες του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιώς, αναχώρησε για την Τουλούζη της Γαλλίας με το πρόγραμμα ERASMUS, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες, και παράλληλα δίνει τη μάχη για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα VOLT στη Γαλλία!

Το ERASMUS λένε όσοι/ες το αξιοποίησαν ανοίγει ορίζοντες και εμπλουτίζει γνώσεις. Για τον 22χρονο φοιτητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Λευτέρη-Φοίβο Βασιλόπουλο, έκρυβε μια ακόμη εμπειρία : την έναρξη της πολιτικής του σταδιοδρομίας!

Ο νεαρός συμπατριώτης μας πρέπει να είναι η μοναδική ανάλογη περίπτωση, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Την  απίστευτη αυτή διαδρομή του, μας εκμυστηρεύθηκε ο προϊστάμενος της δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΔΠΘ κ. Δημήτρης Τσιτσής, ο οποίος επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή ‘Διασυνδεθείτε’ μέσα από τη συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δομής με το δημοτικό ραδιόφωνο.

Με τη βοήθεια του, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Λευτέρη και στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή μάς δόθηκε η δυνατότητα να τον γνωρίσουμε και ν’ ακούσουμε από τον ίδιο πως από τις πανεπιστημιακές αίθουσες και την εμπειρία του ERASMUS, κατέληξε υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Οι σπουδές του, παραδέχθηκε , έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του να ασχοληθεί και τελικά να κατέλθει στην πολιτική, καθώς ο ίδιος αισθάνεται έτοιμος να προσφέρει, ήταν όμως αδύνατον να κάνει το βήμα αυτό στην Ελλάδα, όπου το όριο ηλικίας για να κατέλθει κάποιος υποψήφιος είναι τα 25 έτη. 

Το κατώτατο όριο ηλικίας για να είναι κάποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής διαφέρει από χώρα σε χώρα και καθορίζεται από τους εθνικούς νόμους, ενώ κυμαίνεται, ανάλογα με την χώρα, από 18 ως 25 ετών. Σε όλες τις χώρες το όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου είναι τα 18 χρόνια. Εξαιρούνται η Ελλάδα που είναι τα 17 και η Αυστρία και η Μάλτα, που είναι τα 16.

Στη Γαλλία όπου συνεχίζει τις σπουδές του αξιοποιώντας το ERASMUS ο δρόμος ήταν ανοιχτός, αφού το κατώτατο όριο ηλικίας για να κατέλθει κάποιος υποψήφιος είναι τα 18 έτη. Απευθύνθηκε στους καθηγητές του και στις τοπικές αρχές της Τουλούζης για να εξακριβώσει, εάν δύναται να το πράξει και η απάντηση ήταν θετική. Παράτεινε για  ένα ακόμη εξάμηνο το ERASMUS – συμπληρώνει ήδη εννέα μήνες- , εντάχθηκε στους υποψήφιους του VOLT και …voila , ξεκίνησε ήδη την προεκλογική του καμπάνια!

Όπως διευκρίνισε εκτός από το αντικείμενο των σπουδών του, ένας ακόμη λόγος, που μέτρησε στην απόφασή του να επιλέξει το VOLT , είναι οι ιδέες, που πρεσβεύει το πανευρωπαϊκό αυτό δίκτυο, ιδέες πολύ φιλοευρωπαϊκές, που αντιπροσωπεύουν και τον ίδιο για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ.

Ήδη ο Λευτέρης-Φοίβος Βασιλόπουλος ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με συμμετοχή και σε debate και όπως τόνισε οι προεκλογικοί τόνοι στην Γαλλία έχουν ανεβεί εν όψει της ευρωκάλπης, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να προηγείται κατά 10 μονάδες από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ίδιος το επόμενο διάστημα θα έχει επαφές και συναντήσεις και με τους Έλληνες που ζουν στη Γαλλία, προκειμένου να τους επικοινωνήσει την υποψηφιότητά του, ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής ποια θα είναι η προτεραιότητά του, απάντησε η θεσμοθέτηση κοινών ορίων ηλικίας σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δηλαδή δικαίωμα ψήφου στα 16 έτη και δικαίωμα υποψηφιότητας σε εκλογές στα 18.

Ποιο είναι Volt Europa

Το Volt Europa (συντόμευση Volt) είναι ένα φιλοευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα με όραμα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Είναι ο πανευρωπαϊκός πυρήνας για διάφορα κόμματα σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Οι υποψήφιοι βουλευτές του Volt συμμετείχαν σε ένα κοινό, πανευρωπαϊκό μανιφέστο σε οκτώ κράτη μέλη στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019. Το κίνημα ακολουθεί μια «πανευρωπαϊκή προσέγγιση» σε πολλούς τομείς πολιτικής όπως στην κλιματική αλλαγή, στην μετανάστευση, στην οικονομική ανισότητα, στις διεθνείς συγκρούσεις, στην τρομοκρατία και στο αντίκτυπο της τεχνολογικής επανάστασης στην αγορά εργασίας.

       

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Δημήτρης Τσιτσής

Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά