Ξάνθη: Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης// Ήπια, έως τώρα τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή.

 

Σε  εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο με την κακοκαιρία να  σαρώνει τη χώρα.

Βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, μέχρι και χιόνια  σε πολλές περιοχές της Ελλάδας  και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης είναι σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως  ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Τσάπαλης σε επιφυλακή, έως την εξασθένηση των φαινομένων, που στην περιοχή μας μέχρι αυτή την ώρα κινήθηκαν σε πολύ ήπια ένταση.

Τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024  έως και τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές:

 Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά), Σποράδες, νότια Πιερία, βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σήμερα (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

 Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι και από τα δυτικά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

 

Οι περιοχές που  επλήγησαν την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

 

-Το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε  τη Μαγνησία από νωρίς την Παρασκευή, με καταιγίδες και χαλαζόπτωση να σημειώνονται σε νότιο και ανατολικό Πήλιο.

 Μεγάλη ποσότητα νερού έπεσε σε όλο το βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά.

Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

-Στην Καρδίτσα  σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα.

-Στις βουνοκορφές του ορεινού Δήμου Αργιθέας έριξε χιόνι.

-Στον Δήμο Παλαμά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

-Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές και οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λάρισα ώστε αν χρειαστεί να επέμβουν.

-Στο Καστρί του Δήμου Αγιάς μηχανήματα έκαναν μία τεχνική παρέμβαση, ώστε να μην φτάσει το νερό στην κοινότητα, εάν εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

-Σε άλλα 30 σημεία έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και την αστυνομία, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου υπό τον Βασίλη Κικίλια.

-Από τις έξι το απόγευμα (της Παρασκευής) άρχισε να βρέχει γενικευμένα σε όλη τη Μαγνησία.

-Έντονη βροχή  ξεκίνησε στις 18:30 στο νότιο Πήλιο στην περιοχή των Μηλιών, δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, ωστόσο στη συνέχεια η βροχή μειώθηκε.

Αρκετά έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε  στον Βόλο

-Χιόνισε στα ορεινά της Φθιώτιδας

-Χιονόπτωση σημειώθηκε σε μεγάλα υψόμετρα της κεντρικής Ελλάδας.

-Χιόνι έπεσε και στο Βελούχι και τον Παρνασσό, ενώ χιόνι με χιονόνερο έπεσε και σε περιοχές της Οίτης και των Βαρδουσίων.

 

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-04-2024

Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και τη Μακεδονία και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά και τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής – βόρειας χώρας.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις οι οποίες στα νότια βαθμιαία θα πυκνώσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 19 με 22 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-04-2024

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στη νότια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση, στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης