Σε Καβάλα και Ξάνθη τα "142 χρόνια", σε κατάμεστες αίθουσες. Στα Στενά του Νέστου ο Στέλιος Κούλογλου

Στην Καβάλα και την Ξάνθη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο  ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με την Νέα Αριστερά Στέλιος Κούλογλου , με αφορmή την προβολή της νέας του ταινίας “142χρόνια”. σε δύο κατάμεστες αίθουσες. 

Ο Στέλιος Κούλογλου βρέθηκε αρχικά στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων κ. Τεχνών Καβάλας όπου προβλήθηκε η ταινία και είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό της πόλης, που γέμισε την αίθουσα. Παράλληλα, είχε σαν σκοπό να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στα μέλη και τους φίλους της Στέγης, ενάντια στις μεθοδεύσεις της τοπικής Μητρόπολής, που επιχειρεί να αποσπάσει τον ιστορικό χώρο από τη Στέγη, που τον κατέστησε για δεκαετίες ένα πολύτιμο χώρο τέχνης, σκέψης και πολιτισμού για την τοπική κοινωνία και υποσχέθηκε να βοηθήσει περαιτέρω στην προβολή του αγώνα. 

Το πρωί της Κυριακής ο  Ευρωβουλευτής μετέβη στην Ξάνθη και, ειδικότερα, στο σημείο των Στενών του Νέστου, στη Γαλάνη, συνοδευόμενος μεταξύ άλλων από την συνυποψήφια ευρωβουλευτή με τη Νέα Αριστερά Αννέτα Τσελεπή και τον πρώην Υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη. Εκεί, παρέα με μια ομάδα  δραστήριων και προοδευτικών νέων, που αναδεικνύουν τις εντυπωσιακές φυσικές ομορφιές του τόπου τους, επισκέφτηκε το πεζοπορικό μονοπάτι ενώ συνομίλησε και με τους κατοίκους για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση. Όπως σημείωσε άλλωστε, πρόσφατα διοργάνωσε στις Βρυξέλλες μια ημερίδα για την ανάδειξη, μεταξύ άλλων, των τουριστικών προοπτικών της περιοχής της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, μια περιοχή που έχει επισκεφθεί αμέτρητες φορές και διατηρεί στενούς δεσμούς. 

Το βράδυ η ταινία "142 χρόνια" προβλήθηκε σε έναν ακόμη ιστορικό χώρο, το Σπίτι Πολιτισμού της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, παρουσία πλήθους κόσμου και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Το πρωί της Δευτέρας ο Στέλιος Κούλογλου, επισκέφθηκε το 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, ένα σχολείο-πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συνομίλησε με τους μαθητές για την αξία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές για τους νέους και, κυρίως, για όσους για πρώτη φορά θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. 

Οι προβολές της ταινίας “142χρόνια” θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την Ελλάδα

Οι επόμενοι σταθμοί

Ιωάννινα 25/4 στις 20:30 , ΣΚΗΝΗ 125, Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11 (εντός ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι 125)

Πάτρα 26/4 στις 20:30, Κινηματοθέατρο Πάνθεον, Δημ Γούναρη 34

Καλαμάτα 27/4 στις 20:30 , Αίθουσα : αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 95).


Λίγα Λόγια για την ταινία

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης ως διακινητές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές – κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων.

Η κάμερα ακολουθεί τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, γνωστό και βραβευμένο διεθνώς για το ανθρωπιστικό του έργο, ο οποίος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί (Σομαλία), ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι (Αφγανιστάν).

Έγραψαν για το ντοκιμαντέρ:


«Σεκάνς που κόβoυν την ανάσα… θες να σηκωθείς από το κάθισμα σου και να επιρρίψεις ευθύνες σ’ όποιον βρεις μπροστά σου» – Α. Μποσκοΐτης, olafaq.gr


«Σε κάθε πλάνο σου έρχεται να κραυγάσεις» – Ε. Σπυριδοπούλου, Ράδιο Κόκκινο Θεσσαλονίκης


«142 Χρόνια: Συγκλονιστική καταγραφή ενός καφκικού εφιάλτη» – Στράτος Κερσανίδης


«…με πολύ καλό ρυθμό και χωρίς καθυστερήσεις. Έχει συναίσθημα, θυμό αλλά και ελπίδα. Αυτό το ντοκιμαντέρ πρέπει να προβληθεί. Πηγαίνετε να το δείτε. Στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο…» – Fabien Perrier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά