"Όταν το παρελθόν επιστρέφει" Πασχάλης Μαγγίδης και Θανάσης Μουσόπουλος στο Ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης.

  Την ερχόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, ώρα 7 μμ, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρ. Παυλίδης» θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του Π. Μαγγίδη από το Θανάση Μουσόπουλο. Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό για το έργο του.  Για το νέο βιβλίο του συγγραφέα μίλησαν σήμερα στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου ο συγγραφέας και ο Π.Μαγγίδης και ο Θ.Μουσόπουλος.

Ακούστε τη συνέντευξη.

Maggidis-17102013 by Radio899 on Mixcloud

Ο Θανάσης Μουσόπουλος θυμάται την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα το 2011

 Τον Οκτώβρη του 2011 παρουσίασα το πρώτο μυθιστόρημα του κοντοχωριανού μας και θερμού ανθρώπου Πασχάλη Μαγγίδη «Δεύτερη ευκαιρία». Τότε σημείωνα ότι «Μέσα στην πληθώρα, στον καταιγισμό των μυθιστορημάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αντιγράφοντας τα περισσότερα τις ελληνικές ή ξένες τηλεοπτικές σειρές, είναι θέμα πολλές φορές τύχης να πέσεις πάνω σε κάποιο βιβλίο που αξίζει τον κόπο να διαβάσεις. Έτσι περίπου διάβασα το μυθιστόρημα του Πασχάλη Μαγγίδη «Δεύτερη Ευκαιρία», εκδ. Ιωλκός, 2010, σελ. 303».

 Ο Πασχάλης Μαγγίδης

  Ο Πασχάλης Μαγγίδης γεννήθηκε στο Χαϊδευτό της επαρχίας Νέστου Καβάλας, τελείωσε το τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών, απόπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Διευθυντή. Έλαβε δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της Δημόσιας Οικονομίας. Το πρώτο μυθιστόρημά του είναι η «Δεύτερη Ευκαιρία», 2010, ενώ  από τις εκδόσεις Ιωλκός εκδόθηκε το 2011 το δεύτερο μυθιστόρημά του «Στη χάση του φεγγαριού».  

  Το δεύτερο μυθιστόρημα του Μαγγίδη κινείται επίσης στο δίπολο έρωτας – θάνατος, όπως κατά κάποιο τρόπο είδαμε και στο πρώτο βιβλίο του. Στο βιβλίο όμως αυτό έχουμε περισσότερη επεξεργασία σε επίπεδο μορφής και μεγαλύτερη εμβάθυνση σε επίπεδο περιεχομένου. Επιπλέον, τονίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος της φιλίας. Μια γενική διαπίστωση είναι η αφηγηματική άνεση την οποία πλέον κατέκτησε ο συγγραφέας. Στη γραφή, πολύ σημαντικό είναι τι γράφεις, πιο σημαντικό όμως είναι τι σβήνεις.

  Δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γραφής του Μαγγίδη είναι η παράθεση αποσπασμάτων από συγγραφείς και η διατύπωση θέσεων φιλοσοφικών/θεωρητικών πάνω σε ποικίλα προβλήματα, πολιτικά, κοινωνικά, αισθητικά.

  Το 2013 δημοσιεύθηκε το τρίτο μυθιστόρημά του «Όταν το παρελθόν επιστρέφει», πάλι από τις εκδόσεις Ιωλκός.

 Στο βιβλίο αυτό δυστυχή περιστατικά έφεραν κοντά τον Αλέξη και τη Ναυσικά. Στη σύνταξη ο Αλέξης, νεότερη η Ναυσικά παλεύει, ξενοδουλεύοντας για να ζήσει και να μεγαλώσει το κοριτσάκι της. Η σχέση τους με τον καιρό γίνεται περισσότερο από φιλική, αλλά διάφορα γεγονότα αναστέλλουν την εξέλιξή της.

Στη συνέχεια ο δεσμός τους δοκιμάζεται σοβαρά, καθώς εμφανίζονται στη ζωή τους άλλοι με τους οποίους στο παρελθόν είχαν ζήσει το μεγάλο έρωτα. Η αναζωπύρωση των αναμνήσεων της νιότης, δημιουργεί διλήμματα και αμφιταλαντεύσεις που κλονίζουν τη σχέση τους.

Είναι ο καιρός, που, σταθμίζοντας τα γεγονότα και τις ειδικές για τον καθένα συνθήκες ζωής, πρέπει να κάνουν τις οριστικές τους επιλογές.

 

Εκπαιδευτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά