Το μήνυμα της Κυριακής από τη Μητρόπολη Ξάνθης. " Η στάση μας απέναντι στον Χριστό"

Οι Γαδαρηνοί βρίσκονται μπροστά σ’ ένα γεγονός θαυμαστό, την θεραπεία των δαιμονιζομένων. Τυφλωμένοι όμως από το υλικό τους συμφέρον δεν μπορούν να διακρίνουν το νόημα των γεγονότων. Δεν νιώθουν ότι τιμωρήθηκαν για το παράνομο εμπόριο χοίρων, που άκαναν παρά την απαγόρευση του Μωσαϊκού νόμου.

Δεν ενδιαφέρονται ν’ ακούσουν τον Ιησού, ενώ βλέπουν τι εκπληκτική δύναμη κατέχει. Ζαλισμένοι απ’ το θυμό για τη ζημιά που έπαθαν, βιάζονται. Βιάζονται να τον διώξουν. Τους ενοχλεί η παρουσία Του. Ποιός ξέρει τι άλλο μπορεί να τους συμβεί; Δεν χρειάζονται αλλαγές και επεμβάσεις στον τρόπο ζωής τους. Ας φύγει καλύτερα το συντομότερο.

Αλλ’ το παράδοξο αυτό αίτημα δεν έγινε μόνο μία φορά, σε κείνο το ακρογιάλι της Γεννησαρέτ. Επανελήφθη αμέτρητες φορές. Επαναλαμβάνεται και σήμερα στα βάθη πολλών ανθρωπίνων ψυχών. Και στις μέρες μας πολλοί διώχνουμε το Χριστό από την ζωή μας, διότι η παρουσία Του εμποδίζει τις δουλειές μας, τα σχέδιά μας.

Στη Ευαγγελική περικοπή ο Ευαγγελιστής Λουκάς σημειώνει ότι «άπαν το πλήθος της περιχώρου των Γαδαρηνών» παρεκάλεσε τον Κύριο να απέλθει.

Πόσο συχνά, υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν από τον Κύριο να αποχωρήσει από τα σύνορα της ζωής τους, χωρίς να αναλογισθούν το γιατί, χωρίς να καλοσκεφθούν ποιόν διώχνουν. Δεν ενδιαφέρονται να τον δουν από κοντά, να εξετάσουν, να μάθουν ακριβώς τι είναι ο Ιησούς Χριστός, η Εκκλησία Του, τι θέλει, τι υπόσχεται. Χωρίς να Τον μισούν, Τον αποπέμπουν.

Αδελφοί μου, ας εξετάσουμε με ειλικρίνεια κι εμείς τον εαυτό μας. Όταν ο Χριστός μας πλησιάζει για να μας διδάξει και να μας πει ότι δεν έχουμε δίκιο να τα ζητάμε όλα για τον εαυτό μας, ότι δεν πρέπει να παραβαίνουμε τον νόμο του Θεού, ότι δεν πρέπει να αδιαφορούμε για τον συνάνθρωπό μας, ότι με τίμια μέσα θα πρέπει να επιβιώνουμε, τον ακούμε, η κλείνουμε τα αυτιά μας;

Όταν ο Χριστός είδε τις διαθέσεις των Γαδαρηνών, «εμβάς εις το πλοίον υπέστρεψε». Ποτέ δε μένει δια της βίας κοντά στους ανθρώπους. Σέβεται όσο κανείς άλλος την προσωπική μας ελευθερία. Είναι φοβερό όμως να διώχνει κανείς το Λυτρωτή, τον Υιό του Θεού, και να ματαιώνει τη σωτηρία του.                                                                

 

Θρησκευτικά
Τοπικά