Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα Κομνηνά καλεί τους Ξανθιώτες ο Τάσος Κοντογιαννίδης/ Σχολιάζει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και αναλύει τι ήταν στην πραγματικότητα το Ίλιντεν

 

 

12 Ιουνίου 1944 : Η Κυριακή Στίγκα εκτελείται από τους Βουλγάρους στα Κομνηνά της Ξάνθης.

Λίγο νωρίτερα είδε να περιφέρεται το κεφάλι του σφαγιασθέντος από τους κατακτητές συζύγου της, Δημητρίου Στίγκα, στην πλατεία του χωριού, μαζί με τα κεφάλια του 16χρονου Κωστάκη Παπαδόπουλου και του 20χρονου Νικολάου Σιδηρόπουλου.

Οι τρεις τους αρνήθηκαν να αποκαλύψουν στους Βούλγαρους τα κρησφύγετα των ανταρτών.

Οι Βούλγαροι περιφέρουν τα κεφάλια στην πλατεία όπου συγκέντρωσαν τους κατοίκους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχοντας από όλους την ίδια απαίτηση: να αποκαλύψουν τις κρυψώνες των ανταρτών.

Η Κυριακούλα Στίγκα είναι ανάμεσα στους κατοίκους. Αναμένει, γονατιστή όπως όλες οι γυναίκες και τα παιδιά του χωριού, την απόφαση του Βούλγαρου διοικητή.

Κείνη την ώρα, η παρέμβαση ενός  Ρώσου στρατιωτικού γιατρού, είναι σωτήρια για τους κατοίκους αφού καταφέρνει να αποτρέψει την ομαδική εκτέλεση.

Όχι όμως για την Κυριακή Στίγκα… Οι Βούλγαροι αναγνώρισαν τη γυναίκα του Δημήτρη Στίγκα και μάνα των ανταρτών Κώστα και Ανδρέα. Ήταν αυτή που παρεμπόδισε τη σύλληψη του γιού της καθυστερώντας τους Βούλγαρους που ήρθαν στο σπίτι της να τον συλλάβουν, δίνοντας του χρόνο να διαφύγει στα φιλόξενα βουνά της περιοχής.

Και ενώ ο Βούλγαρος δικαστής την απαλλάσσει αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία μιας μάνας για να σωθεί το παιδί της, ο Βούλγαρος διοικητής των Κομνηνών είναι ανένδοτος : την καταδικάζει με συνοπτικές διαδικασίες – άνευ δίκης – σε θάνατο .

Η απάντηση της Κυριακής αποστομωτική :’και δέκα παιδιά να είχα θα τα έστελνα στο βουνό να πολεμήσουν για την ελευθερία της πατρίδας’… Στο άκουσμα του ‘επί σκοπόν’ η Στίγκα, που αρνήθηκε να της κλείσουν τα μάτια, φώναξε με όλη της της δύναμη:’ Ζήτω η Ελλάς’.

Σωριάστηκε στην άκρη της πλατείας, εκεί που τοποθετήθηκε πριν κάποια χρόνια η προτομή της, για να θυμίζει σε ντόπιους και επισκέπτες, τον ορισμό της αληθινής Ελληνίδας, της πατριώτισσας, της ηρωίδας μάνας…

Αυτό το συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός, καλούμαστε να τιμήσουμε όλοι οι Ξνθιώτες και όλες οι Ξανθιώτισσες αυτή την Κυριακή, 10 Ιουνίου, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία των Κομνηνών.

Η τοπική κοινότητα διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, κατάθεση στεφάνων και υπενθύμιση της ιστορίας από τον δημοσιογράφο-συγγραφέα κ. Τάσο Κοντογιαννίδη.

Ο Τάσος Κοντογιαννίδης, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, θύμισε το γεγονός – άλλωστε ακούραστα και πεισματικά θυμίζει στο πανελλήνιο, με τη βοήθεια της επιδέξιας πένας του μεγάλες ιστορικές στιγμές και αλήθειες που ορισμένοι συνειδητά και έντεχνα θέλουν να ξεχνούν ή και να αποφεύγουν – κάλεσε τους συμπολίτες/σες στην εκδήλωση της Κυριακής 10 Ιουνίου 2018.

Ακούστε τον Τάσο Κοντογιαννίδη.

 

 

Το Σκοπιανό

Πατώντας πάνω στην καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη ιστορία και στην πολύτιμη δημοσιογραφική του εμπειρία, ο Τάσος Κοντογιαννίδης,- ο οποίος ‘συναντήθηκε ‘ πολλές φορές με το Σκοπιανό ζήτημα στη διάρκεια της καριέρας του, το έζησε στο προσκήνιο και το παρασκήνιο των πολιτικών χειρισμών από το 1992 έως σήμερα και το μελέτησε ιστορικά, αφήνοντας παρακαταθήκη τα ενυπόγραφα άρθρα του σε πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες- καταθέτει ευθέως την άποψη του, η οποία συμπυκνώνεται στο εξής: να σταματήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις για παραχώρηση του όρου Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Όταν τα Σκόπια και οι Σκοπιανοί θα είναι έτοιμοι να αποποιηθούν  της ψευδεπίγραφης, κατασκευασμένης ‘ιστορίας‘ τους και αποδεχθούν την πραγματική ιστορική τους αλήθεια , τότε και μόνο τότε , δύναται να συζητηθεί.

Αναφορικά δε με τη γλώσσα και την πρόσφατη συζήτηση που άνοιξε, ο Τάσος Κοντογιαννίδης παρεμβαίνει με την εξής διαπίστωση : είναι βουλγαρικό ιδίωμα και αναρωτάται –καλώντας όλους μας να αναρωτηθούμε μαζί του-  ‘πως , αλήθεια,  χαιρετούσε τον δάσκαλο του , τον Αριστοτέλη, ο Μέγας Αλέξανδρος; (σ.σ: διευκολύνει όλους μας πάντως με ένα εξαιρετικό παράδειγμα).

Ίλιντεν

Αξίζει να ακούσετε την ιστορική αναφορά του Τάσου Κοντογιαννίδη για το περίφημο Ίλιντεν, πως ξεκίνησε , ποιους εξυπηρέτησε και ποιοι ήταν τα μοναδικά θύματα – Έλληνες και μόνο Έλληνες -και να αναρωτηθείτε μαζί του ποια ελληνικά  μυαλά επέτρεψαν να ενταχθεί στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό , έστω και σαν αναφορά, αυτό το γεγονός.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά