Αναβάλλεται λόγω κακοκαιρίας ο χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης για τις 9 Μαρτίου/ Λ.Σερραίος: Το κυνήγι είναι τρόπος ζωής

Η αναμενόμενη κακοκαιρία ήταν η αιτία της αναβολής του ετήσιου χορού του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης για τις 9 Μαρτίου, αντί για αύριο Σάββατο, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λοϊζος Σερραίος, η απόφαση ελήφθη χθες εκτάκτως από το Δ.Σ, το οποίο πήρε υπόψη όλες τις παραμέτρους και κυρίως την ασφάλεια των μελών που θα χρειαζόταν να μετακινηθούν.

Με αφορμή τη γνωστοποίηση αλλαγής ημερομηνίας του χορού, ο κ. Σερραίος ενημέρωσε για μια σειρά από δράσεις και σχεδιασμούς του υπερδραστήριου Κυνηγετικού Συλλόγου και αποδόμησε μύθους που ενίοτε επανέρχονται στο προσκήνιο δημιουργώντας παρεξηγήσεις και συγχύσεις για τους κυνηγούς.

Ο Κυνηγετικός σύλλογος Ξάνθης είναι αναγνωρισμένος από την Πολιτεία και εποπτεύεται και ελέγχεται οικονομικά από το δασαρχείο.

Όλες του οι δράσεις –από τους θηροφύλακες μέχρι την ενοικίαση αγροτεμαχίων για καλλιέργεια τροφείων θηραμάτων- χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των μελών, τα οποία ο κ. Σερραίος ευχαρίστησε δημόσια και για την πρέπουσα κυνηγετική τους συμπεριφορά αλλά και για τη συνέπεια τους.

Ευχαρίστησε δημόσια και όλους τους Δήμους της Ξάνθης που στηρίζουν- κάθε φορά που το αιτείται ο Σύλλογος -τις δράσεις του, όπως έγινε με την επέκταση των υποδομών στον πυρήνα.

Ξεκαθάρισε πως το κυνήγι είναι τρόπος ζωής και η αγάπη των κυνηγών για τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το απέδειξε απαριθμώντας το παραγόμενο έργο από το σύλλογο.

Μερικές μόνο από τις δράσεις και ενέργειες στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Σερραίος είναι και οι παρακάτω.

Προγραμματίζεται η ενεργοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Ο κ. Σερραίος εξήγησε πως προέκυψε ο υπερπληθυσμός-από προσμίξεις άγριων με ημιάγριους χοίρους, φαινόμενο που είχαν προβλέψει και ενημερώσει για τις συνέπειες έγκαιρα οι κυνηγοί- αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με συμπολίτες αγρότες σε οικισμούς του Δήμου Τοπείρου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τις καλλιέργειες τους και σημείωσε ότι οι συνεργασίες σε επίπεδο περιφέρειας για το θέμα αυτό μπορούν να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Γνωστοποίησε ότι με πρωτοβουλία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας –Θράκης διασώθηκε το σπάνιο είδος του κολχικού φασιανού που επιβιώνει στο δέλτα του Νέστου και ειδικότερα στο Κοτζά Ορμάν – υπενθύμισε μάλιστα την εξαιρετική δουλειά του επιστημονικού δυναμικού της Ομοσπονδίας και στο θέμα αυτό αλλά και στο σύνολο των ζητημάτων που καλούνται να διαχειριστούν οι κυνηγοί- και απειλούνταν με εξαφάνιση. Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία έτυχε επιβράβευσης και διάκρισης.

Η συντήρηση και επέκταση των υποδομών στον πυρήνα του συλλόγου στο Σέλερο είναι διαρκής με στόχο τον μεθοδικό εμπλουτισμό της φύσης με θηράματα κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο. Ο πυρήνας εδώ και χρόνια είναι πόλος έλξης σχολείων της Ξάνθης. Οι επισκέψεις συνεχίζονται με στόχο οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με τη φύση και τα άγρια ζώα.

Η ενοικίαση αγροτεμαχίων από το σύλλογο για την καλλιέργεια τροφών για τα θηράματα.

Εστίασε στο έργο που επιτελούν οι Θηροφύλακες του συλλόγου σε όλο το Νομό, δημοσιοποιώντας μάλιστα ότι πριν λίγο καιρό εντόπισαν και συνέλαβαν δυο λαθροκυνηγούς στην περιοχή του Κοτζά Ορμάν , οι οποίοι θήρευαν με τη μέθοδο της θηλιάς αγριόχοιρους.

Τα σεμινάρια για την ασφάλεια της χρήσης των όπλων σε αρχάριους αλλά και έμπειρους κυνηγούς συνεχίζονται όπως και οι ενημερώσεις για μια σειρά κυνηγετικά θέματα.

Οι αναφορές του στην κοινωνική προσφορά του συλλόγου – συμμετοχή στα συντονιστικά όργανα προστασίας θερινής και χειμερινής περιόδου, αιμοδοσίες κ.α- η στήριξη της τοπικής οικονομίας ποικιλοτρόπως από τον τρόπο ζωής των κυνηγών –εξοπλισμός, ρουχισμός, ξενοδοχεία- καταλύματα- έδωσαν και την άλλη διάσταση λειτουργίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης.

Τέλος, υπενθύμισε το όραμα των ανθρώπων του συλλόγου που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία ενός Κυνηγετικού Μουσείου από ένα σύλλογο που βρίσκεται ανάμεσα μας από το 1964 –από τους παλαιότερους- και άντεξε να αριθμεί τα περισσότερα μέλη από όλους τους συλλόγους της Ξάνθης ακόμη και στα χρόνια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Ακούστε τον κ. Λ.Σερραίο.    

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά