Διήμερο αφιέρωμα στον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μ.Ασίας με δυο ιστορικά ντοκιμαντέρ στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία του Ι.Θ.Τ.Π, του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ και του Λυκείου Ελληνίδων

Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλους τους Ξανθιώτες /σες, να τιμήσουν με την παρουσία τους το διήμερο αφιέρωμα στον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, απηύθυνε μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, κ. Ανδρέας Ματζάκος.


Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στα πλαίσια συνεργασίας του Ι.Θ.Τ.Π με το Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης και το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ)


Όπως εξήγησε ο κ. Ματζάκος πρόκειται για δυο ντοκιμαντέρ, τα οποία δημιουργήθηκαν με στόχο την καταγραφή της ιστορίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και των νησιών της Ίμβρου και Τενέδου.


Το μεν πρώτο, με τίτλο ‘Η Ανατολή Έδυσε’,  πραγματεύεται το πώς , πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή.


Το δεύτερο, με τίτλο ‘Ίμβρος –Τένεδος: της μνήμης και της λήθης’, μια συμπαραγωγή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ και της ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίουκαι της ΟΥΝΕΣΚΟ, δημιουργήθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία μετά από 48 χρόνια, ελληνικής σχολής στην Ίμβρο.


Οι προβολές θα γίνουν: για το μεν πρώτο, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στην αίθουσα ‘Β.Τσουδερού’, Καπναποθήκη Π , και για το δεύτερο, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.


Παρούσα στις παρουσιάσεις θα είναι μια εκ των δημιουργών των ντοκιμαντέρ, η ιστορικός κ. Ειρήνη Σαρίογλου- Γ.Γ. του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ- η οποία θα συνομιλήσει με το κοινό και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήματα.


Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους , επισημαίνει ο κ. Ματζάκος , ο οποίος ενημερώνει και καλεί συμπολίτες και επισκέπτες των Θ.Λ.Ε –Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2020, και στις υπόλοιπες, αξιολογότατες, εκδηλώσεις του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης  που είναι ενταγμένες στον προγραμματισμό της φετινής διοργάνωσης.


Παράλληλα, υπενθυμίζει τις εκδηλώσεις του α’ εξαμήνου του 2020 που θα πραγματοποιηθούν στο φιλόξενο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Ακούστε τον κ. Α.Ματζάκο.



 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια:Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά