Παρασκευή 11 Αυγούστου ο ετήσιος χορός του πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών –‘’Με το καλόν ν’ ανταμούμες, να τρώγομε και πίνομε και κέφεα να εφτάμε’’

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών διοργανώνει τον ετήσιο χορό του που θα πραγματοποιηθεί  την Παρασκευή 11 Αυγούστου  στην κεντρική πλατεία του  οικισμού των Κομνηνών και ώρα 21.30μ.μ. και καλεί όλες και όλους να ζήσουν ένα ανεπανάληπτο ποντιακό γλέντι με τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες Αναστάσιο Πετρόπουλο, Παναγιώτη Θεοδωρίδη και Ειρήνη Σαχταρίδου 

•             Λύρα – Τραγούδι : Κυριακός Γερμανίδης

•             Λύρα :  Γιάννης Παρασκευόπουλος – Ευάγγελος Φελεκίδης 

•             Νταούλι :  Γιώργος Χαραλαμπίδης – Παναγιώτης Ταξίδης 

•             Πλήκτρα : Χρήστος Κουνέλης και πολλούς ακόμη εξαίρετους καλλιτέχνες.

Είσοδος 5€

Τηλέφωνα κρατήσεων : 6980 724764 (Γεύση Τουλουμίδου) & 699 2190 210 (Χρήστος Ζουρνατσίδης)) 

‘’Με το καλόν ν ανταμούμες, να τρώγομε και πίνομε και κέφεα να εφτάμε’’ θα πει η πρόεδρος του υπερδραστήριου πολιτιστικού συλλόγου Κομνηνών Γεύση Τουλουμίδου, καλώντας όλους και όλες στο μεγάλο γλέντι:’’ τα καλοκαίρια τα χωριά παίρνουν ζωή και από τους ετεροδημότες μας που έρχονται για τις διακοπές τους κι από επισκέπτες. Έτσι διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τον χορό μας, το μεγάλο μας παραδοσιακό γλέντι , θα ζωντανέψει η πλατεία μας και θα μας χωρέσει όλους. Εξαίρετοι καλλιτέχνες και δεξιοτέχνες μουσικοί θα είναι κοντά μας’ ενημερώνει, παρουσιάζοντας τους έναν προς έναν.

Όπως υπογράμμισε τα δυο καταστήματα στην πλατεία του οικισμού θα είναι στη διάθεση του κοινού, ανάλογα με τις προτιμήσεις του, και το γλέντι θα ανάψει στα δροσερά Κομνηνά -απαραίτητη η ζακέτα, προτρέπει η πρόεδρος στους επισκέπτες- υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας :’ οι ποντιακοί χοροί είναι κυκλικοί. Δεν υπάρχει πρώτος και τελευταίος. Δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Όλοι γίνονται ένας. Ο κύκλος κλείνει με τα χέρια πιασμένα. Κι αυτό έχει το συμβολισμό του που δεν είναι άλλος από το να συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι να κρατάς το χέρι του διπλανού σου. Αυτό είναι και το πρώτο που μαθαίνουμε στα παιδιά στο παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου: το πόσο σημαντικό είναι να κρατάς το χέρι του διπλανού’’ σημειώνει , αποκωδικοποιώντας την ουσία του συμβολισμού του κυκλικού χορού.

Με ενθουσιασμό και περηφάνια μιλά για τις δράσεις του πολιτιστικού συλλόγου:’ήταν όλα τα φώτα μας αναμμένα πέντε μέρες την βδομάδα γεμίζοντας φως τα μάτια μικρών και μεγάλων. Ζωγραφική, βυζαντινή μουσική, παραδοσιακή μαγειρική, χορός και πλέξιμο. Εστιάζει στα παιδικά τμήματα :’ τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές κι όχι οδηγίες ή συμβουλές’ επισημαίνει, μη κρύβοντας τον ενθουσιασμό της για τη μύηση των μικρών στην παραδοσιακή μαγειρική στην οποία επιδίδονται με μοναδική μαστοριά.

Επανέρχεται όμως στο μεγάλο γεγονός, στο χορό της Παρασκευής και δεσμεύεται ότι θα είναι μια αξέχαστη βραδιά με το κέφι να περισσεύει.

Ακούστε την κ. Γεύση Τουλουμίδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Τοπικά
Σταυρούπολη