Το Βυζάντιο έχει ρεπό. Ο Γαβριήλ Πεντζίκης το πρωί στην "όμορφη πόλη 89,9" και το βράδυ στο Ίδρυμα.

Σήμερα  Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις «Αρμός», παρουσιάζουν τον συγγραφέα Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκη και το βιβλίο του, «Το Βυζάντιο έχει ρεπό».

Στη Δημοσιογραφική εκπομπή του Δημοτικού ραδιοφώνου ξάνθης είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συνομιλήσουμε με τον Γαβριήλ Πεντζίκη, ο οποίος μας έδωσε την κατεύθυνση της σκέψης του για την συγγραφή του βιβλίου του και το πως τελικά πράγματα του παρελθόντος αποτυπώνονται στο σήμερα.
 
Ακούστε τον Γαβριήλ Πεντζίκη.

Gavriil Pentzikis 21.6.2013 by Radio899 on Mixcloud

 
«Το Βυζάντιο έχει ρεπό» είναι μια σπονδυλωτή αφήγηση, που εκτυλίσσεται συνυφαίνοντας νήματα του σήμερα με νήματα ιστορικά. 
 
Ξεκινώντας από το ουζερί «Βυζάντιο», περιγράφει την Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, την άλωση της Βασιλεύουσας από τους Σταυροφόρους, τις αρματοδρομίες, τον ιππόδρομο, τη Μεγάλη Εκκλησία, θριαμβικές πομπές και διαπομπεύσεις αυτοκρατόρων. Μιλά για το κοσμοείδωλο των Βυζαντινών, τις συνομωσίες και ανταρσίες, μάχες και πολέμους, γάμους και μοιχείες, διαζύγια και δολοφονίες. Συναναστρέφεται κείμενα και συγγραφείς από τον Όμηρο έως τον Τζέημς Τζόυς. Αναπλάθει συναξάρια αγίων και νεομαρτύρων.
 
Η καθημερινή μας επικαιρότητα εμπλέκεται με γεγονότα και προσωπικότητες της βυζαντινής χιλιετίας. Τα πήγαιν' έλα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν γίνονται με ρυθμούς που κόβουν την ανάσα, με τρόπους αναπάντεχους που δημιουργούν ένα καλειδοσκοπικό ψηφιδωτό, ψυχαγωγούν τον αναγνώστη και τον προσανατολίζουν στην αυθεντική παρακαταθήκη του Βυζαντίου, το πασχάλιο γεγονός που φέρνει τους κάτω πάνω.
 
Ο Γαβριήλ-Νικολάου Πεντζίκης σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία. Μεταπτυχιακές σπουδές στον χώρο της συγκριτικής γραμματολογίας παρέμειναν ανολοκλήρωτες. Εργάστηκε ως διορθωτής δοκιμίων, επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής και λεξικογράφος. 
 
Υπηρέτησε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία. Εκπαιδεύτηκε στη διερμηνεία συνεδρίων, εργάστηκε επί δεκαετία ως υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραιτήθηκε κι έκτοτε διερμηνεύει για ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, διεθνείς και ιδιωτικούς φορείς, ως ελεύθερος επαγγελματίας. 
 
Έχει μεταφράσει Τσέστερτον, Σουϊφτ, Έρικ Άμπλερ, τόμους του Νέου Συναξαριστή, κι έχει συγγράψει δίτομο ταξιδιωτικό και προσκυνηματικό Οδηγό του Αγίου Όρους. 
 
Επιμελείται το συγγραφικό και εικαστικό έργο του πατέρα του. Η μοναχοκόρη από πρώτο γάμο, τον έκανε πανευτυχή παππού. Ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε το 1952.
 
Η παρουσίαση  θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.
Εκπαιδευτικά
Πολιτιστικά