Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διχάζει Επιμελητήριο- Εμπορικό Σύλλογο

Σε ευθεία αντιπαράθεση Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά την απόφαση του ΕΒΕ να προχωρήσει σε γκάλοπ για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος και με δεδομένη την άρνηση των εμπόρων για εργάσιμες Κυριακές.

Με καταγγελία απάντησε ο Εμπορικός Σύλλογος στην απόφαση να διενεργηθεί ‘δημοσκόπηση’ στην κεντρική πλατεία αύριο Σάββατο κατηγορώντας το Επιμελητήριο ότι εξυπηρετεί τις μνημονιακές απαιτήσεις για εξόντωση του κλάδου αντί – ως οφείλει – να τον στηρίζει.

ΤΟ ΕΒΕ

Το Δελτίο Τύπου με το οποίο το ΕΒΕ Ξάνθης ενημερώνει για την απόφαση του είναι το παρακάτω:

‘Το Επιμελητήριο Ξάνθης το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 και κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00 θα διενεργήσει καταγραφή τάσεων της αγοράς (γκάλοπ) στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης.

Τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν μέλη του Επιμελητηρίου αλλά και πολίτες είναι τα εξής:

  1. Συμφωνείτε να ανοίγουν τις Κυριακές όποια από τα μικρά καταστήματα το επιθυμούν;
  2. Επιθυμείτε να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες τα Σαββατοκύριακα, με προσωπικό ασφαλείας, για την εξυπηρέτηση του κοινού;’

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης καταγράφεται με τη μορφή καταγγελίας στο παρακάτω δελτίο τύπου :

‘Ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης,καταγγέλει την απαράδεκτη πρακτική του ΕΒΕ Ξάνθης  να προχωρήσει σε διενέργεια  «δημοψηφίσματος» ,  το Σάββατο  29 Ιουνίου 2013, κατά τις ώρες 08.00-15.00 στην Κεντρική Πλατεία , για το φλέγον -για τον εμπορικό κόσμο- ζήτημα , του ανοίγματος των καταστημάτων  μας , 52 Κυριακές το χρόνο..

Καταγγέλουμε την  ξεκάθαρη στήριξη της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής , από μέρους του ΕΒΕ , το οποίο αντί να κατεργάζεται τρόπους στήριξης των επαγγελματιών δίδει ευαλτήριο σε πολιτικές εξόντωσής του.

Ακούσαμε διάφορα  ,για συμπεράσματα  από  γκάλοπ ,  όπως  «οι νεότερες ηλικίες είναι υπέρ του «ανοικτά 52 Κυριακές» υπέρ του «Ελευθερία και αυτοδιάθεση».

Εμείς αποντούμε 

-Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης αποτελείται από νέους ανθρώπους επαγγελματίες ηλικίας  24-45 αλλά και παλαιότερους 45 και άνω, οι οποίοι  συνεργάζονται και συνυπάρχουν με θέσεις και απόψεις παλαιές΄ και ΄νέες΄ και φρόνημα πρωτίστως  ελεύθερο για τον καθένα ξεχωριστά ,  όμως στο ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων μας για 52 Κυριακές υπάρχει μία και μόνη  κοινή συνιστώσα.    

-ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.

Αυτό αποτελεί και την θέση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών μας φορέων (Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου)

Είμαστε όλοι Ξανθιώτες , οι γονείς μας παλιοί επαγγελματίες , εμείς μεγαλώσαμε μαζί τους , στις δουλειές τους και τώρα είμαστε στη θέση τους. Θύμόμαστε όλοι ότι, με αγώνες προσπάθησαν και κατάφεραν να κατακτήσουν το δικαίιωμα του επαγγελματία στο  ανθρώπινο ωράριο εργασίας , το δικαίωμα στην ψυχοσωματική ανάπευση , την δυνατότητα να ανταπεξέρχονται στην υποχρέωση  για  οικογενειακό χρόνο.

Έτσι και εμείς θα συνεχίσουμε  αυτόν τον αγώνα για ένα καλλύτερο αύριο, μια καλλύτερη μέρα για εμάς και τα παιδιά μας . Δεν είμαστε διατεθειμένοι  να συνενναίσουμε  σε κανένα πισωγύρισμα σε συνθήκες δουλοπαροικείας , με ατελείωτες ώρες εργασίας και ανύπαρκατα οφέλη  σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Οι επαγγελματίες –καταστηματάρχες  είναι οι μόνοι που δεν δικαιούνται  αδείας , ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι απολαμβάνπουν αυτό το προνόμοιο. Η  Μόνη δυνατότητα  ανάπαυλας είναι  η αργία της  Κυριακής   και αυτό είναι το ελαχιστότατο.

Καταγγέλουμε την  διενέργεια « δημοψηφίσματος» από μέρους του ΕΒΕ Ξάνθης και όσον αφορά την πόλωση που σίγουρα θα επιφέρει μεταξύ  των πολιτών επαγγελματιών και καταναλωτών. Σε τι αποσκοπεί;

Θα κλειθούν οι επαγγελματίες και καταναλωτές συμπολίτες μας να αποντήσουν  και  στα ερωτήματα;

1ον   -Τι δουλειά κάνετε;

2ον  -Εάν ανοίξουν τα μαγαζιά για 52 Κυριακές τον χρόνο , θα εργαζόσασταν και απογευματινές ώρες και 30  Κυριακές  τον χρόνο  , ώστε να εξυπηρετήσετε και να  συμμερισθείτε τις ανάγκες  που έχει  υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας;

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ .

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΟ « ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»  ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ.

Κλείνωντας  θα παραθέσουμε ένα απόσπασμα  από την επιστολή του Ποιμενάρχη  μας Σεβασμιωτάτου Κυρίου Κυρίου  Παντελεήμωνος  προς τον Υποργό Ανάπτυξης  κ. Κων/νο Χατζηδάκη. (αρ.πρ. 720-18/06/2013) σχετικά με το θέμα μας . Τον ευχαριστούμε.

«….Η  αργία της Κυριακής δεν αποτελεί μόνο ψυχοσωματική ανάγκη, αφού εξασφαλίζει την ισορροπία, την ξεκούραση, την ανάπαυλα και την γαλήνη από τον φόρτο και τον κάματο όλης της εβδομάδος και τη συνοχή της Ελληνικής οιγένειας…..Η αργία της Κυριακής αποτελεί ένα δώρο  του Θεού  προς τον άνθρωπο, αλλά και μία ευχαριστία του ανθρώπου προς τον Θεό…»

Αυτό θα το στηρίξουμε και θα το φωνάξουμε,  γιατί είμαστε  παιδιά «ΘΕΟΥ» και ΟΧΙ «παραπαίδια» κάποιων.’

Στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου αναζητήσαμε απαντήσεις από την εκπρόσωπο Δημοσίων Σχέσεων του ΕΒΕ κ. Ελένη Κίτσου, ως προς τους λόγους που ανάγκασαν το Επιμελητήριο να προβεί σε μια τέτοια κίνηση για να αιτιολογήσει μια απλή γνωμοδότηση του φορέα καθώς και αν ελήφθησαν υπόψη όλες οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για την αξιοπιστία της δημοσκόπησης αλλά και για τη διατύπωση των ερωτημάτων.

Aκούστε τις δηλώσεις της. (23,9 mp3 Mb)

 

Οικονομικά
Τοπικά