Διαμαρτυρία σήμερα στην Ξάνθη για την κατάργηση της Κυριακής αργίας

Διαμαρτυρία για την κατάργηση της Κυριακής αργίας διοργανώνουν σήμερα στις 7:30 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ.

Οι διοργανωτές καλούν εργαζόμενους και ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, αναλογιζόμενοι τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, το μέλος της Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ Ξάνθης , Γιάννης Βουζαράς, τόνισε ότι η εφαρμογή του μέτρου από τους μικροεπαγγελματίες είναι μόνο η αρχή ενός στοχευμένου σχεδίου εξυπηρέτησης των μεγαλοεπιχειρηματιών, καλώντας τους Ξανθιώτες να προσέλθουν στη σημερινή κινητοποίηση.

Η κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και της ΠΑΣΕΒΕ Ν. Ξάνθης είναι η παρακάτω:

«Η κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ), έχει πάει αυτές τις μέρες για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή νομοσχέδιο για αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακής αργίας προς όφελος των μεγαλέμπορων, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους που να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο κάθε μέρα για να αυγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Καλούμε την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να καταργήσουν μια ακόμα κατάκτηση των εργαζομένων, την ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ.

Πριν 103 χρόνια κατακτήθηκε η κυριακάτικη αργία με σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης και τώρα θέλουν να την καταργήσουν γυρίζοντας την Ιστορία έναν αιώνα πίσω.

Η Κυριακή 3 του Γενάρη του 1910 ήταν η μέρα που κατοχυρώθηκε και εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η κυριακάτικη αργία. Ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης κι όλων των μεροκαματιάρηδων και μισθοσυντήρητων ανθρώπων της χώρας μας.

Το εργασιακό καθεστώς που επικρατούσε ως τις 31 Δεκέμβρη του 1909 για όλους τους εργάτες της Ελλάδας είχε πολλά χαρακτηριστικά των σκλάβων, όπου περνούσαν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στα εργοστάσια και τις φάμπρικες, δουλεύοντας 12ωρο, 14ωρο και 16ωρο χωρίς σταματημό, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση.

Υπήρχαν εργάτες που είχαν χρόνια ολόκληρα να δουν τον ήλιο και το φως. Νύχτα έφευγαν από το σπίτι τους, νύχτα γύριζαν. Κι αυτό γινόταν ασταμάτητα χρόνια και χρόνια.

Η κυριακάτικη αργία ήταν μια ιστορική νίκη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, ένας ιστορικός σταθμός κι αφετηρία οργανωμένης ταξικής πάλης.

Η εργατική τάξη δεν πρέπει να παγιδευτεί σε τεχνητά διλήμματα, γιατί οι απαιτήσεις του κεφαλαίου δεν σταματούν στους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, αρχίζουν απ' αυτούς, ενώ αποσκοπούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνολικά. Στόχος τους είναι να πλήξουν την εργατική τάξη, στο σύνολό της, επιβάλλοντας συνθήκες καταναγκαστικής δουλειάς.

Είναι ανάγκη να δώσουμε από κοινού απάντηση εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι στα μονοπώλια που ρημάζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και αφανίζουν τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους αυξάνοντας τα κέρδη τους καθημερινά.

Να δείξουμε στην κυβέρνηση, στην μεγαλοεργοδοσία, στην ΕΕ ότι έχουμε δύναμη, έχουμε αποφασιστικότητα, να τους βάλουμε εμπόδια. Να υπερασπίσουμε τη ζωή μας. διεκδικούμε:

● Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, νομοθετική κατοχύρωσή της.

● Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.

● Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και  οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

● Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους, σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

● Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

● Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.»

Ακούστε τη συνέντευξη με το Γ.Βουζαρά.

 

Vouzaras 23.7.2013 by Radio899 on Mixcloud

Κοινωνικά
Πολιτικά