Γ. Ζερενίδης: τέσσερις οι στόχοι της νέας διοίκηση της ΔΕΥΑΞ: εξασφάλιση επάρκειας -ποιότητας νερού, έλεγχος διαρροών, αυτοματοποίηση δικτύων, ηλεκτροπαραγωγή

Για τον προγραμματισμό και τους στόχους της νέας διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Γιάννης Ζερενίδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, σημειώνοντας ότι είναι υποχρέωση όλων να συμβάλλουμε στην βιώσιμη διαχείριση του νερού, αφού η διαδικασία που απαιτείται από την πηγή έως τον καταναλωτή, είναι ενεργοβόρα και κοστοβόρα, με τις αντλίες να λειτουργούν όλο το 24ωρο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος.

Το νερό της Ξάνθης δεν είναι ακριβό, τόνισε ο κύριος Ζερενίδης, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία το μέσο κόστος για μία οικογένεια είναι 70 ευρώ ανά τρίμηνο, δηλαδή 80 λεπτά την ημέρα, ωστόσο στόχος της διοίκησης είναι η μείωση αυτού του κόστους.

Οι στόχοι που έχει θέσει η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΞ είναι τέσσερις και αφορούν πρώτον την εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, δεύτερον τον έλεγχο των διαρροών, αφού σύμφωνα με πανελλαδικές μελέτες οι διαρροές κυμαίνονται από 45% έως 65%, δηλαδή από το 10 κυβικά νερού τα 6 «χάνονται», τρίτον η αυτοματοποίηση των δικτύων με την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και τέταρτον η ηλεκτροπαραγωγή με την αύξηση από 1 MW  σε 2 MW  στον υπάρχοντα υδροηλεκτρικό σταθμό καθώς και η χρήση και άλλων ΑΠΕ, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ξάνθης, σημείωσε ότι ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου χρειάζεται αλλαγή με νέου τύπου υδροσωλήνες και όπως είπε η προηγούμενη διοίκηση προχώρησε και ολοκλήρωσε την αλλαγή 10 χιλιομέτρων του δικτύου στην πόλη, και τα έργα τα οποία παρέλαβαν και είναι σε εξέλιξη είναι το εξωτερικό δίκτυο Λυκοδρομίου, Πιλήματος, Μέγα Ευμοίρου και Γέρακα, καθώς και η παλιά δεξαμενή της πόλης.

Όπως έκανε γνωστό ο Γιάννης Ζερενίδης, υπέγραψε  το έργο της δημιουργίας νέας μονάδας ξήρανσης στον βιολογικό καθαρισμό, προϋπολογισμού 5,5 εκ ευρώ, που προβλέπει την ξήρανση της λυματολάσπης, με σκοπό στην συνέχεια της εκμετάλλευσής της, όπως έχουν πράξει άλλες ΔΕΥΑ, είτε ως εναλλακτικό καύσιμο είτε ως γεωβελτιωκό.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι  το έργο, ύψους 10 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση ψηφιακών υδρόμετρων και του συστήματος τηλεελέγχου, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων, με στόχο την μείωση του κόστους της ενέργειας. Η προηγούμενη διοίκηση είχε ολοκληρώσει το Σχέδιο Ασφάλειας Νερού, που αφορά την εποπτεία και την διαχείριση της ποιότητας του νερού, ενώ η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΞ προχώρησε στο Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης, που ήδη καταρτίζεται και αφορά την ζήτηση, την κατανάλωση και τις διαρροές του νερού.

Στο πλαίσιο της ορθολογικής χρήσης του νερού, η ΔΕΥΑΞ θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης στα σχολεία σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Ξάνθης, και θα συνεχιστεί η ενημέρωση τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω των Μέσων Ενημέρωσης.

Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες των δημοτών, όπως σημείωσε ο κύριος Ζερενίδης, αυτή συνεχίζεται σύμφωνα με τις αποφάσεις, που έχουν ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει από δημότες και επιχειρήσεις, προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την ΔΕΥΑΞ, οφειλές που δημιουργήθηκαν κυρίως την περίοδο της πανδημίας, με την δυνατότητα ρύθμισης από 6 έως 12 μήνες, ανάλογα με το χρηματικό ποσό της οφειλής και την οικονομική δυνατότητα του κάθε δημότη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ επεσήμανε ότι η προηγούμενη διοίκηση ολοκλήρωσε έργα που αύξησαν την επιχειρηματική δραστηριότητα της επιχείρησης , υπάρχουν όμως και κάποιες εκκρεμότητες που πλέον οφείλει να διαχειριστεί η νέα διοίκηση καθώς δεν επιλύθηκαν από την προηγούμενη, όπως η διαμάχη για την τιμολόγηση του νερού με τη ΔΕΥΑ Νέστου, ο καταλογισμός από λάθος που έγινε σε προμήθεια περίπου 1,5 εκ ευρώ και το χρέος που δημιουργήθηκε από τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Καταλήγοντας ο Γιάννης Ζερενίδης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, τόνισε την άψογη συνεργασία που έχει τόσο με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., όσο και των υπαλλήλων, που δίνουν, όπως είπε, τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ στο πλάι τους στέκονται και όλοι οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΥΑΞ και με την καθημερινή ενημέρωση του Δημάρχου για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, θα πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης