«142 Χρόνια», ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου. Προβολές σε Καβάλα και Ξάνθη 20 και 21 Απριλίου

Στην Καβάλα και την Ξάνθη θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απριλίου, ο Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής, όπου θα πραγματοποιηθούν προβολές του νέου του ντοκιμαντέρ, του δικαστικού θρίλερ με τίτλο «142 χρόνια».

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 20 Απριλίου  στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η προβολή στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας και την Κυριακή 21 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, θα πραγματοποιηθεί η προβολή στην Ξάνθη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και μετά τις προβολές θα ακολουθήσει συζήτηση του Στέλιου Κούλογλου με το κοινό.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ξάνθη, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης σημειώνοντας ότι το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»   αναδεικνύει μια άγνωστη πτυχή τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και διεθνώς, του προσφυγικού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης ως διακινητές και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 2.000 βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές, κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα κρατουμένων.

Με το ντοκιμαντέρ δεν προσπαθώ να λύσω το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά πρόκυψε από μία διεθνή εκστρατεία, που ξεκίνησα με τη συμπαράσταση και άλλων ευρωβουλευτών, για δίκαιες δίκες, όπου οι αθώοι θα αθωώνονται και οι ένοχοι θα καταδικάζονται, τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου και πρόσθεσε ότι ήδη σημειώνεται μεγάλη απήχηση της προσπάθειας από την διεθνή κοινή γνώμη, ενώ οι μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη, έχουν αφιερώσει σχετικά άρθρα.

Στα «142 χρόνια»  η κάμερα ακολουθεί τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο, γνωστό και βραβευμένο διεθνώς για το ανθρωπιστικό του έργο, ο οποίος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί από την Σομαλία, ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι από το Αφγανιστάν.

Και οι τρεις βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές, καθώς ενώ επέβαιναν σε πλοίο από την Τουρκία στην Ελλάδα, εξαναγκάστηκαν από τους αληθινούς διακινητές να πάρουν το πηδάλιο του πλοίου, μια πρακτική που είναι πάγια και γνωστή στην Ελληνική Ακτοφυλακή. Σύμφωνα με τον νόμο 4251/2014, όποιος συλληφθεί να κρατά το πηδάλιο του σκάφους καταδικάζεται ως διακινητής, πολύ συχνά όμως, όπως αποδεικνύεται, λανθασμένα, και ύστερα από συνοπτικές δίκες που κρατούν λίγα λεπτά και όπου οι κατηγορούμενοι δεν έχουν επαρκή διερμηνεία και δικηγόρο.

Όπως είπε ο κύριος Κούλογλου, ο ένας εκ των τριών  πρωταγωνιστών, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, ενώ έσωσε 31 άτομα, όταν βρέθηκε στην στεριά, στην ερώτηση του λιμενικού ποιος οδηγούσε το σκάφος, τον υπέδειξαν και  βρέθηκε τελικά  καταδικασμένος σε 142 χρόνια φυλακή και έτσι προκύπτει και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ. Και οι άλλοι δύο πρωταγωνιστές, ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι, καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια ο καθένας, και μάλιστα ο ένας από τους δύο, έφθασε στην Ελλάδα μαζί με την έγκυο γυναίκα του και το 4χρονο κοριτσάκι του και δεν κατάλαβε ότι καταδικάστηκε σε 50 χρόνια, γιατί η δίκη του έγινε χωρίς διερμηνέα. 

Το δικαστικό θρίλερ εκτυλίσσεται για πάνω από ένα χρόνο, καταγράφοντας δίκες, που αναβάλλονται πολλές φορές, και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των καταδικασμένων και των συγγενών τους. Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή, οι εφέσεις τελικά εκδικάζονται, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία σε αυτούς και τους δικηγόρους τους να αντικρούσουν τις κατηγορίες και να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον τους. Στο ερώτημα τι θα συμβεί τελικά, ο Στέλιος Κούλογλου δεν αποκάλυψε το τέλος, αλλά σημείωσε ότι είναι σαν μία κινηματογραφική ταινία.

Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη από τον  Στέλιο Κούλογλου. Ακολουθεί τον τρόπο Τράμπ

Σκληρή κριτική στον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος όπως είναι γνωστό αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και  θα είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές της 9ης Ιουνίου με την Νέα Αριστερά.

Ο Στέλιος Κούλογλου εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του δήλωσε ότι δεν αντιδίκησε προσωπικά με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά δεν τον εξέφραζαν οι θέσεις που διατυπώνει και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος «έχει δώσει τα ρέστα του» για την μεταβολή του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα της αριστεράς  σε ένα κόμμα δεξιού τύπου, σχεδόν Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, ενώ διαφώνησε και με τον τρόπο αντίληψης της πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, είναι ο τρόπος που ακολουθεί ο Τράμπ, δηλαδή, με όλα τα μέσα να προκαλεί την προσοχή, αναφερόμενος  και στην δήλωση Κασσελάκη, ότι στην βάπτισή του σχηματίστηκε ο σταυρός.

Ο Στέλιος Κούλογλου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα εκλογικά αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την Νέα Αριστερά και κάλεσε τους πολίτες να τους στηρίξουν και να κάνουν τη δημοκρατική επανάσταση, ώστε να τα αλλάξουν όλα στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς στα κράτη-μέλη της ΕΕ τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν δημοκρατικά εναντίον της ακροδεξιάς, γιατί όπως σημείωσε, εάν κάτι έχει κερδίσει η ΕΕ είναι ότι μπορούν και κάθονται όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συζητούν.

     

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου   

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά