«Νέα Αριστερά»// Η Πρώτη Συνέντευξη Τύπου και η επικοινωνία της υποψηφιότητας της Αννέτας Τσελεπή, για την Ευρωβουλή.

Την πρώτη Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς στην Ξάνθη, με αφορμή και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας  για την Ευρωβουλή της κας Αννέτας Τσελεπή, που πλαισιώθηκε από τα στελέχη Νίκο Καλιαμπάκα και Αντώνη Μπούρα.

Δείτε:

Τους πολίτες που παραβρέθηκαν και τους δημοσιογράφους που ανταποκρίθηκαν,  καλωσόρισε ο Συντονιστής της Νέας Αριστεράς Νίκος Καλιαμπάκας με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική, υπηρετώντας τον αριστερό χώρο από πολλές κομβικές θέσεις ευθύνης.

Ο Νίκος Καλιαμπάκας ενημέρωσε για τις κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες και τις δράσεις που εξελίχθηκαν από τη Νέα Αριστερά στην Ξάνθη. Ο Αντώνης Μπούρας μίλησε για την ρεαλιστική πραγματικότητα, που φέρνει στην κοινωνία μια τεράστια απογοήτευση σε πολλαπλά επίπεδα και η Αννέτα Τσελεπή αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης για την κοινωνία, που βάλλεται  πολυεπίπεδα, της προοδευτικής ριζοσπαστικής αριστεράς και βέβαια για την υποψηφιότητα της με τη «Νέα Αριστερά»

Ακολούθησαν διερευνητικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, που επέμειναν στην έκφραση του στίγματος της πολιτικής πρότασης της Νέας Αριστεράς που τη διαφοροποιεί από άλλες προτάσεις.

 

 

Ο Νίκος Καλιαμπάκας, στη σύντομη εισαγωγή  του, αναφέρθηκε στην εκλογή του ενδεκαμελούς προσωρινού συντονιστικού οργάνου της Νέας Αριστεράς στην Ξάνθη, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να μείνει ψηλά η σημαία της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Το  Συντονιστικό της «Νέας Αριστεράς»  απαρτίζουν οι:

Μαρίνα Τσιφουτίδου

Μαίρη Μπατζακίδου

Αναστασία Κελίδου

Αγγελική  Σίσκου

Νίκος Καλιαμπάκας

Γιώργος  Καλιαμπάκας

Δημήτρης  Σαμακωβίδης

Αντώνης Κωτούλας

Ηλίας  Γερματζίδης

Χασάν Μπουγιουκλού

Σταμάτης Κοντορίγος

Ταυτόχρονα συστάθηκε η τριμερής γραμματεία της Νέας Αριστεράς που απαρτίζουν οι:

Αναστασία Κελίδου

Νίκος Καλιαμπάκας

Δημήτρης Σαμακωβίδης

Ο Νίκος Καλιαμπάς ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του παρέμβαση, σημείωσε ότι αυτό που σήμερα προηγείται είναι η «Νέα Αριστερά» να συστηθεί στην κοινωνία, να ξαναδώσει το στίγμα του αριστερού χώρου, να μιλήσει και να συνομιλήσει με τους πολίτες, να κάνει ρεαλιστικά βήματα, εκλέγοντας Ευρωβουλευτές στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ο Αντώνης Μπούρας, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Νέα Αριστερά, με την ταυτόχρονη παρουσίαση της υποψηφιότητας της κας Αννέτας Τσελεπή, σημείωσε:  

Είναι πραγματικότητα ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε σε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Αυτό φυσικά εκτείνεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας που μπορεί να έχει το πρόσωπο/ατομικότητα μέσα σε αυτή.  Ως εργαζόμενος/η, ως πολίτης, ως φοιτητής/τρια, ως γονέας, ως μέρος συλλογικότητας.

Βιώνουμε στον μέγιστο ρεαλισμό, την πλήρη απογοήτευση σε πολλαπλά επίπεδα.

Για να απαριθμήσω μερικά: την έλλειψη του κράτους δικαίου και τον ευτελισμό των θεσμών του, την έξαρση της ακρίβειας και της εργασιακής επισφάλειας,  την στεγαστική ανεπάρκεια και την εθελοτυφλία απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της νεοφιλελεύθερης ταυτότητας και ιδεολογίας που εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, με απώτερο στόχο το άνοιγμα της ψαλίδας των ανισοτήτων και την υπερ-συγκέντρωση πλούτου στους λίγους με την (ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός) φτωχοποίηση των πολλών.

Φυσικά, έτσι καθορίζεται και το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας που εκτός από την επικύρωση αυτών, έρχεται και εισάγει δυναμικά και την ακροδεξιά χροιά που ανθίζει πανευρωπαϊκά, επαναφέροντας στη μνήμη μας ζοφερές αναμνήσεις.

Είτε με την επιστροφή στο δημόσιο λόγο, του «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια» είτε με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, που είναι ένα πρόσωπο που ενσαρκώνει στην πράξη το πρόσωπο της εθνοπατριωτικής ακροδεξιάς, με πολλά ερωτηματικά για το παρελθόν του. Ταυτόχρονα, τα φαβορί, δηλαδή τα λαμπερά πρόσωπα, του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας -και όχι μόνο- ανακύπτουν από τον τομέα της τηλεόρασης ή της δημόσιας σφαίρας.

Σε όλο αυτό που σας περιέγραψα, έρχεται να απαντήσει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς. Με 42 υποψηφιότητες από το χώρο της εργασίας, του μόχθου, των κοινωνικών κινημάτων, της προόδου, της ακαδημίας, των τεχνών και του πολιτισμού.

 Για μια Ευρώπη βιώσιμης παραγωγής, καινοτομίας και γνώσης στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

Για μια Ευρώπη ενωμένη, πολυπολιτισμική, συμπεριληπτική, φεμινιστική, πολύχρωμη.

 Για μια Ευρώπη διαφάνειας, ειρήνης, κοινής ευημερίας, ισότητας, δημοκρατίας και δικαιωμάτων.

Για όλα αυτά χαίρομαι ειλικρινά, που βρίσκομαι εδώ για να σας παρουσιάσω την Αννέτα, η οποία είναι ένας άνθρωπος από όλους αυτούς τους χώρους και με αυτές της «επιθυμίες» για τη χώρα και την Ευρώπη, καθώς είναι μία ενεργή πολίτης που θέλει να προσφέρει τα μάλα για την τοπική κοινωνία και τη χώρα, από το δικό της μετερίζι. Θα μπορούσα να σας πω πολλά, αλλά εφόσον και την έχουμε εδώ, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να σας τα πει η ίδια.

 

Η Αννέτα Τσελεπή στην εισαγωγική της ομιλία, σημείωσε:

Όπως γνωρίζετε αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου σε αυτή τη θέση μετά την πολύ τιμητική πρόταση που μου έγινε από τη Νέα Αριστερά.

Θα προσπαθήσω να προβλέψω κάποιες από τις πρώτες ερωτήσεις και να τις απαντήσω.

  • Γιατί με τη Νέα Αριστερά;

Αποφάσισα να κάνω το βήμα με τη Νέα Αριστερά γιατί θεωρώ ότι είναι η μόνη που εκφράζει αυτή τη στιγμή τον χώρο της προοδευτικής αριστεράς.

  • Τι σημαίνει προοδευτική αριστερά;

Η προοδευτική αριστερά για μένα είναι τρία πράγματα.

Ισότητα. Η ισότητα δεν σημαίνει να παίρνουμε όλοι και όλες το ίδιο.  Ισότητα σημαίνει να παίρνει ο καθένας και η καθεμιά όση βοήθεια χρειάζεται για να έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο ίδιο σημείο με αυτούς που για κάποιο λόγο “ξεκίνησαν” προνομιούχοι. Είτε επειδή είχαν περιουσία, είτε επειδή είχαν ταλέντο, είτε επειδή δεν είχαν κάποια αναπηρία, είτε επειδή γεννήθηκαν σε συγκεκριμένο τόπο. Δηλαδή ισότητα είναι όποιος έτυχε να γεννηθεί στη Γερμανία (μία χώρα με ισχυρή οικονομία και μεγάλη δύναμη) να συνεισφέρει έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και αυτοί/ες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα (μια χώρα με πιο αδύναμη οικονομία). Μόνο με την ισότητα με αυτή την έννοια μπορούμε να προοδεύσουμε σαν κοινωνία.

Πρόοδος. Πρόοδος για μένα είναι η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας, η διαρκής αναθεώρηση των ιδεών, η διαρκής αμφισβήτηση των στερεοτύπων. Η πρόοδος των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της ιατρικής, της φιλοσοφίας, των πολιτικών επιστημών δεν θα είχε επιτευχθεί εαν κάποιοι άνθρωποι δεν ήταν ριζοσπάστες και δεν αμφισβητούσαν διαρκώς την μέχρι τότε γνωστή αλήθεια. Οι γυναίκες δεν θα ψήφιζαν σήμερα, δεν θα υπήρχε το ίντερνετ, δεν θα ξέραμε ότι η γή γυρίζει.

Δημοκρατία. Η πολιτική παράγεται μέσα από τα κινήματα και τη συμμετοχή. Ένας άνθρωπος μόνος του ή μια μικρή ομάδα ατόμων από την ελίτ δεν μπορεί να παράξει πολιτική για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα προβλήματα από όλες τις οπτικές γωνίες,  ούτε μπορεί να βρει τις λύσεις που απαιτούνται για την πρόοδο της κοινωνίας συνολικά ακόμα και αν έχει αυτή την πρόθεση. Άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός, η μηχανικός, η γιατρός άλλα ο εργαζόμενος, ο άνεργος, η συνταξιούχος κ.λπ. Οι λύσεις που θα προοδεύσουν την κοινωνία μας μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και τη συμμετοχή και όχι από σωτήρες.

  • Γιατί στην Ευρώπη;

Οι ευρωεκλογές κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία. Είναι η μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορούμε όλοι και όλες να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσπίζει νόμους που μας επηρεάζουν και χαράσσει τη κατεύθυνση και την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νομοθεσία της ΕΕ εστιάζει σε σημαντικά θέματα όπως το περιβάλλον, την ασφάλεια, τη μετανάστευση, τις κοινωνικές πολιτικές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, την οικονομία, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα.

Τα βασικά θέματα για τα οποία θα παλέψω αν εκλεγώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο είναι:

  1. Στέγη για όλους και όλες. Δεν είναι δυνατόν σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατώτατος μισθός να μην εξασφαλίζει στέγη και καλή ποιότητα ζωής στην περιοχή της εργασίας.
  2. Κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών και  τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων αλλά και δικλείδες ασφαλείας για να μην ξανασυμβούν.
  3. Δίκαιη πράσινη μετάβαση με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με θεσπισμένους όρους, σεβασμό προς το περιβάλλον και διάχυση του οφέλους από την πράσινη φθηνή ενέργεια σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
  4. Προστασία των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλόμισθων από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια μέσω εξισορρόπησης κόστους ζωής - μισθών, πάταξης του αθέμιτου ανταγωνισμού και κατάργησης των μονοπωλίων και των καρτέλ.
  5. Διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας με δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία στην πράξη και χωρίς στίγμα, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
  6. Μείωση εξοπλιστικών δαπανών και αύξηση δημόσιων δαπανών για την ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας. Δημόσιες υποδομές οι οποίες θα συντηρούνται διαρκώς και δεν θα αφήνονται στην τύχη τους και θα συνεισφέρουν στην αύξηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της χώρας.
  7. Αφορολόγητο στο ύψος του ελάχιστου κόστους ζωής όπως κάθε φορά διαμορφώνεται και φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Ο καθένας και η καθεμία πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα και όχι με τεκμαρτούς τρόπους υπολογισμού επειδή “υποτίθεται” ότι δεν μπορεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
  8. Διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές και στους λιγότερο αναπτυγμένους τομείς της οικονομίας. Δημιουργία ευκαιριών για νέους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες. Στήριξη των ανέργων, των ΑμεΑ, των μονογονεϊκών οικογενειών και όλων των ευάλωτων ομάδων.
  9. Προγράμματα επιμόρφωσης εργαζομένων και ανέργων για τα εργασιακά τους δικαιώματα (μισθοί, άδειες, επιδόματα, παροχές, καθήκοντα, εξοπλισμός, μέσα ατομικής προστασίας, υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία). Εργαλεία στη διάθεση των εργαζομένων που θα καθιστούν ασύμφορη την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τέλος και κλείνοντας, θεωρώ ότι με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς και ένα ακόμα πιο ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ σε κάθε επιθετική ενέργεια που διαταράσσει την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών.

 Αννέτα Τσελεπή

Η Αννέτα Τσελεπή είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακό στον αντισεισμικό σχεδιασμό κατασκευών. Εισήχθει πρώτη σε σειρά κατάταξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έλαβε υποτροφία από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Είναι συνιδρύτρια, με δύο συμφοιτήτριές της, της τεχνικής εταιρείας “The Roommates”, η οποία δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης και έχει αναπτυχθεί πολύ έως σήμερα αναλαμβάνοντας τη μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη ιδιωτικών έργων. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 αυτοψίες σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Είναι ελέγκτρια δόμησης, ενεργειακή ελέγκτρια, ελέγκτρια προσβασιμότητας, ενεργειακή επιθεωρήτρια Γ’ τάξης, πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών και μέλος του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών αναπτυξιακών νόμων.

Παράλληλα με την εργασία της σπουδάζει Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων (Σ.Μ.Μ.ΙΔ.Ε.) Ξάνθης, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας με έντονη συνδικαλιστική δράση και ενασχόληση με θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και υποδομών.

Έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κοινωνικά ζητήματα με έμφαση στα θέματα φεμινισμού, ισότητας και δικαιωμάτων των ζώων.

Γεννήθηκε στην Αριδαία το 1986 και κατοικεί στη Ξάνθη από το 2004 έως σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά