Γιώργος Σταθάκης : η πραγματική οικονομία στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος , Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης –καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας- επισκέπτεται την Ξάνθη στο πλαίσιο της συζήτησης της οικονομικής- πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με τις τοπικές κοινωνίες , πρόταση την οποία θα αναλύσει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, στο θεατράκι της κεντρικής πλατείας απέναντι από τον ΟΤΕ.

Το γεγονός ότι μέσω δημοσιευμάτων η κυβέρνηση εκδηλώνει προθέσεις περί κλεισίματος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας, στάθηκε αφορμή για την ένταξη του Δημοτικού Ραδιοφώνου στις επισκέψεις και επαφές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ τους εργαζόμενους.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε στο στούντιο κατέθεσε δημόσια την πολιτική θέση του κόμματος για τις απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα,  υποστηρίζοντας ότι η σπουδή της κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, να προχωρήσει σε απολύσεις με ξαφνικούς θανάτους δομών ή με μοντέλα εκκαθαρίσεων εν λειτουργία δεν σχετίζεται με προαπαιτούμενα του μνημονίου αλλά αποτελεί κυβερνητική επιλογή κατόπιν  εσωτερικών πιέσεων σε συγκεκριμένους τομείς : « υπενθυμίζω ότι με τον εκμηδενισμό των προσλήψεων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων τριών ετών , η κυβέρνηση κάλυψε πλήρως την υποχρέωση της μέχρι και το 2014 στο θέμα των απολύσεων. Αυτές οι απολύσεις με καταργήσεις δομών είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης όχι της τρόικας» επέμεινε ακόμη κι όταν του υπενθυμίσαμε τακτικές των δανειστών με απαιτήσεις συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων προς απόλυση με ονοματεπώνυμα φέρνοντας ως παράδειγμα την αποστασιοποίηση των δανειστών στο βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η μεταμνημονιακή εποχή –το μνημόνιο τελειώνει, είπε χαρακτηριστικά, οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν οι δανειακές συμβάσεις σε ισχύ και όσες απαιτηθούν θα συνοδευτούν από νέα μνημόνια  ή από πολιτικές μακροοικονομικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας – ανοίγει τη συζήτηση του πραγματικού προβλήματος της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλο από τη μη βιωσιμότητα του χρέους . Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το νέο κούρεμα είναι αναπόφευκτο προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος με παράλληλες όμως πολιτικές που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην δεδομένη ύφεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει νέα προγράμματα βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μοντέλα απέτυχαν παταγωδώς στην περίπτωση της Ελλάδας , εξήγησε , οπότε η όποια νέα στήριξη της χώρας απαιτηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους επιβάλλεται να γίνει αποδεκτή μόνο εφόσον παραδεχθούν το λάθος μοντέλο και αλλάξουν πολιτική μέσω και της ΕΚΤ και του Μηχανισμού Στήριξης.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις κινητοποιήσεις αλλά ποτέ δεν θα μπει στη λογική της υποκίνησης ή της ποδηγέτησης του συνδικαλιστικού κινήματος ,  δήλωσε ο τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος. Αν η κυβέρνηση αναζητά υποκινητές και διοργανωτές μαζικών διαμαρτυριών πρέπει να ψάξει στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Δημιουργική λογιστική επιστράτευσε για να φτάσει στο πρωτογενές πλεόνασμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά , πράγμα που είναι σε γνώση και των ιδίων των δανειστών , εκτίμησε ο κ. Σταθάκης . Περιαστασιακή αύξηση έμμεσων φόρων λόγω τουρισμού και λογιστικές αλχημείες παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Ο μακροπρόθεσμος δε στόχος βάση του μνημονίου για πρωτογενή πλεονάσματα είναι παντελώς ανέφικτος, κατέληξε.

Ακούστε τη συνέντευξη.

 

 

Stathakis-Zeimpek-11092013 by Radio899 on Mixcloud

Πολιτικά