Η Λαϊκή Επιτροπή στον Φώτη Καραλίδη - Οι επισημάνσεις για το παετρέλαιο θέρμανσης

Πραγματοποιήθηκε από τη Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης παράσταση διαμαρτυρίας για το πολύ σοβαρό και επίκαιρο ζήτημα της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης και οικιακού φυσικού αερίου.

 Η ανελέητη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις , η ΕΕ , το ΔΝΤ εναντίον των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών,  προκειμένου να ξεπεράσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι την κρίση τους και με πρόσχημα τα κρατικά χρέη και τα περίφημα "πρωτογενή πλεονάσματα", έχουν οδηγήσει το λαό σε θέση να μην μπορεί να ικανοποιήσει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες όπως είναι η θέρμανση.

 Τα επιδόματα - ψίχουλα που ανακοινώνει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑ.ΣΟ.Κ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και δεν λύνουν το πρόβλημα που έχουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Παραδόθηκε υπόμνημα στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης με το οποίο η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης   απαίτησε την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οικιακής χρήσης.

Δόθηκε, τέλος, νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή στις 3 Νοέμβρη στις 10:30 π.μ στο εμπορικό κέντρο "FLAMINGO" στο πλευρό του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπάλληλων και της Γραμματείας Ν.Ξάνθης της Π.Α.Σ.ΕΒΕ στην κινητοποίηση ενάντια στην προωθούμενη κατάργηση της Κυριακής Αργίας και την Τετάρτη 6 Νοέμβρη 10:30 π.μ στην Κεντρική Πλατεία στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στα πλαίσια της προκηρυγμένης απεργίας

 

Το Υπόμνημα:

   Ακόμα περισσότερα λαϊκά σπίτια θα μείνουν στην παγωνιά φέτος εξαιτίας της πολιτικής που έχει καταστήσει απαγορευτική για το λαό την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

   Τον Οκτώβριο του 2012 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο Θέρμανσης και κίνησης, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να αυξηθεί κατά 450% και από τα 60 ευρώ/χιλ να φτάσει στα 330 ευρώ/χιλ και το οποίο έγινε με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

   Η εξίσωση αυτή σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου εκτίναξε την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας το απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια, η οποία εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισης της, έχει οδηγηθεί σε σημαντική επιδείνωση της θέσης της ώστε να μη μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσης, όπως της προστασίας από το ψύχος.

   Την ίδια ώρα που η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης για το 2013 προβλέπεται να ξεπεράσει το 60% σε σχέση με το 2012, κλιμακώνεται ο εμπαιγμός εκ μέρους της συγκυβέρνησης γύρω από τη διαμόρφωση των φετινών κριτηρίων για τη χορήγηση του «επιδόματος θέρμανσης» (εισοδηματικών, περιουσιακών, γεωγραφικών), τα ψίχουλα του οποίου ουσιαστικά αφορούν στην «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τις απανωτές ανατιμήσεις των τελευταίων χρόνων και σε συνδυασμό με την τεράστια επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες  μη μπορώντας  να ανταπεξέλθουν στο κόστος προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης προσπαθούσαν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης καταφεύγοντας ακόμη και σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Φέτος είχαμε και θανάτους από οικιακά ατυχήματα - πυρκαγιές , στην απέλπιδα προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων να ζεσταθούν. Στην περιοχή μας επίσης το πρόβλημα θα είναι πιο οξυμένο λόγω της γεωγραφικής θέσης που συνεπάγεται πιο έντονο κρύο το χειμώνα.

   Η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης γνωρίζοντας την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τα λαϊκά στρώματα οι εφαρμοζόμενες πολιτικές θέτει τα εξής αιτήματα προς την Αντιπεριφέρεια της Ξάνθης.

  • Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο οικιακής χρήσης
  • Να καταργηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο οικιακής χρήσης
Κοινωνικά
Πολιτικά