Την Καθαρή Δευτέρα στη Σταυρούπολη. Με καμήλα, Κρόκο και Λίνο, παραδοσιακή μουσική και χαρταετούς στον γαλάζιο ουρανό.

Περιγραφή Εθίμου της Καμήλας 

Ένας παλιός καμηλιέρης διηγείται: 

«Την καμήλα έμαθα να την κατασκευάζω από τον πατέρα μου που ήταν και αυτός καμηλιέρης. Πολλές μέρες πιο μπροστά στη γειτονιά που ετοιμάζονταν η καμήλα είχε κίνηση, ζωή. Ψήναμε μεζέδες, πίναμε κρασί, η γκάιντα έπαιζε και εμείς όλοι σκεπτόμασταν και προσπαθούσαμε να κάνουμε την καμήλα καλύτερη από πέρσι. Ετοιμάζαμε τον ξύλινο σκελετό - το κεφάλι το προσέχαμε ιδιαίτερα-και βάζαμε όλη την τέχνη μας ώστε να μοιάζει με της καμήλας.

Την Καθαρή Δευτέρα σκεπάζαμε τον σκελετό της καμήλας με πολύχρωμα κιλίμια – φούντες - χάντρες, έμπαιναν από κάτω δυο άνδρες, βάζαμε πάνω τον καρνάβαλο, δυο καμηλιέρηδες ο ένας με τη γυναίκα του, ο γκαϊτατζής και ο οδηγός με το γαϊδουράκι και παίρναμε τους δρόμους.

 Στη διαδρομή η καμήλα ζωηρή με το μεγάλο της στόμα άρπαζε ό, τι της άρεσε και ό, τι της κερνούσαν. Πλήθος μεταμφιεσμένων με τολμηρές χειρονομίες, πειράγματα και  τραγούδια συμπλήρωναν το σκηνικό.

Ο ένας καμηλιέρης σε κάποια στιγμή σκότωνε τον αντίπαλό του, εκείνος όμως ξαφνικά ξαναζωντάνευε. Η αιώνια αναπαράσταση της ζωής και του θανάτου.

Του σπόρου που πέφτει στη γη και βλασταίνει με τρόπο μαγικό.

Στο τέλος κρεμούσαν την καμήλα τιμωρώντας την για τα αγαθά που έκλεψε, εκδικούμενοι μ’ αυτόν τον τρόπο τον Τούρκο κατακτητή για την άγρια φορολογία. Όλοι μαζί κατέληγαν στην πλατεία και γλεντούσαν ως το πρωί.

Σ’ όλη αυτή τη διαδικασία με αποκορύφωμα το γλέντι ακούονταν τραγούδια, στίχοι με ποιητικό πλούτο. Στα δύσκολα εκείνα χρόνια των διωγμών και της τουρκικής καταπίεσης τα έθιμα έδιναν λίγη χαρά στους καταπιεσμένους ΄Έλληνες.

 Όπως σ’ όλα τα έθιμα έτσι και στο έθιμο της καμήλας έχουμε την αναπαράσταση της σποράς, της βλάστησης, της δημιουργίας ΖΩΗΣ».

Πρόγραμμα 

Οικισμός Σταυρούπολης 

11.00 Κεντρική Πλατεία Σταυρούπολης 

Παραδοσιακό γλέντι

Μουσική από παραδοσιακό τοπικό συγκρότημα και  γλέντι των παρευρισκομένων.

Εκδηλώσεις για παιδιά: για να διασκεδάσουν σε ένα πολυθέαμα  με τους Κρόκο και Λίνο.

Ένας κλόουν, ένας ξυλοπόδαρος και οι αγαπημένοι ήρωες Μίνι και Μίκυ Μάους θα παίξουν με τα παιδιά και θα τους παρασύρουν σε ένα τρελό ξεφάντωμα με χορευτικά τρενάκια, μουσικά παιχνίδια, αστείες παντομίμες, μπαλονοκατασκευές, ταχυδακτυλουργικά, ζογκλερικά.

Αποκριάτικα παιχνίδια, χάσκα και γαϊτανάκι, συνθέτουν ένα κινητό θέαμα γεμάτο χρώμα χιούμορ και ρυθμό.

Οικισμός Σταυρούπολης 

12.30Έναρξη Παρέλασης

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης οι κάτοικοί του μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. 

Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.


 

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Τοπικά